Begrijpelijk is zijn beslissing. Naast de vaste VIOD 1 supporters gaan ook zijn mede spelers hem missen. Vincent heeft na 11 jaar VIOD 1 gekozen om te gaan voetballen bij de 5e klasser uit Zelhem. Sinds enige tijd woont Vincent in Zelhem en traint vanaf begin dit jaar 2 dames teams.

Na de verloren nacompetitie wedstrijd tegen vv Gendringen sprak ik met Vincent over zijn periode bij VIOD. Bij zijn ouders heb ik een schoenendoos vol aan wedstrijdverslagen, foto’s en documenten opgehaald, die voor Vincent waren opgespaard. Hiervan heb ik een collectie gemaakt om dit interview compleet te maken.

VIOD F3 1e team Vincent BoschVincent Bosch, sinds 1991 lid van v.v.VIOD

De op 29 april 1987 in Doetinchem geboren Vincent Bosch was nog geen 5 jaar oud toen hij met zijn broer Simon mee ging naar Sportpark De Hoop om ook bij VIOD te gaan voetballen. Hij moest nog even wachten voordat hij in 1993 in de F3 kon starten. Vincent is van de lichting Niek Temmink, Maikel Venhorst en Pim Gerritsen. Opvallend was wel dat deze 3 genoemde spelers vanuit de E-tjes direct door gingen naar de D1 en 2 jaar later naar de C1, terwijl Vincent steeds eerst ‘n seizoen in de D2 en C2 moest bivakkeren. ”Ruud Garretsen heeft mij naar de C1 gehaald en daarna speelde ik 2 jaar in de B1 onder Jan Lorsé. Hierna heb ik de A junioren overgeslagen om direct door te gaan naar de senioren” aldus Vincent.

KLIK HIER voor meer pupillen teamfoto’s met Vincent

KLIK HIER voor meer junioren teamfoto’s met Vincent

VIOD D2 1997-1998

VIOD D2 seizoen 1997-1998

Hoe ben je bij VIOD 1 terecht gekomen?

We speelden met de B1 een bekerwedstrijd op De Hoop tegen NEC B1 en stonden met 0-2 achter. Ik speelde als laatste man en scoorde in de 2e helft zowel de 1-2 als de 2-2. Na die 2 goals riep mijn trainer Jan Lorsé wat van de bank en ik antwoordde met “mafkees”. Ik werd hierdoor disciplinair gestraft en kon de volgende wedstrijd eerst op de bank gaan zitten. Maar het geval was dat hoofdtrainer John Leeuwerik bij deze wedstrijd kwam kijken om mij te zien. Hij liep in de rust naar Jan toe en riep ”Jan, wie is die Vincent nou”. Die zit hier op de bank, kreeg Leeuwerik als antwoord van Jan Lorsé. Kon die Leeuwerik toch in de 2e helft mij zien voetballen, want ik was maar voor ’n helft gestraft. Aan het eind van dat seizoen werd ik door de toenmalige elftalleider Paul Ratering gebeld of ik vervroegd naar het 1e wilde gaan. Ik zat thuis in de tuin toen dit telefoontje kwam en moest natuurlijk wel eerst met mijn ouders overleggen.

 

viod 1 2005-2006

VIOD 1 seizoen 2005-2006

Ik was net 17 geworden en speelde na die zomer in VIOD 1, waar Ronald van Gurp aanvoerder was. Ik begon als rechtsback. In die jaren bestond het team uit Kevin Bischoff, Jan Lorsé, Sander Oolbekkink, Maarten Hendriksen, Frank Janssen, Reinier Wassink, de keepers Michel Postma en Ton Loeven, Wouter Cuppen, Willem van Lent en Michel Koolenbrander. Wat ik me nog kan herinneren dat er een uitje voor VIOD 1 was in het 1e jaar. Toen gingen ze naar Duitsland. Het kwam er eigenlijk op neer dat ik te jong was om mee te gaan. Ik mocht wel van VIOD, maar zelf heb ik of misschien m’n ouders besloten om niet mee te gaan.

Ik heb onder Wilbert Nakken de promotie meegemaakt in Wehl tijdens de finale in de nacompetitie tegen HC ’03. Wonnen we na verlenging met 2-1. Een voorzet van Niek Temmink werd door Erik Pelgrom (‘n neef van mijn vriendin Inge) in eigen doel gewerkt. Dat was wel grappig, daar ik tegen Gendringen in de nacompetitie ook een eigen goal scoorde en toen riep mijn familie dat ik in goed gezelschap ben geraakt. Ik heb heel veel nacompetitie wedstrijden gespeeld. Maar ook steeds met het 1e onderin gebungeld. Strijden om niet te degraderen.

KLIK HIER voor actie foto’s van Vincent in VIOD 1 (jaren 2005- 2012)

KLIK HIER voor actie foto’s van Vincent in VIOD 1 (jaren 2013- 2015)

 

Veel goede voetballers om je heen gehad in al die jaren?

De Ghanees Charles Agbleze vond ik een opvallende voetballer. Later bleek dat hij op zaterdag in Amsterdam bij Flamingo voetbalde en op zondag bij VIOD. Ja, dat mocht dus niet van de KNVB, die kwam er achter toen hij een keer een rode kaart pakte en was daarmee ontmaskerd. Hij was een verdedigende middenvelder die niet van de bal was te krijgen. Echt een goede voetballer. Heeft 13 maanden bij VIOD gevoetbald. Na de rode kaart tegen RKZVC was het verhaal in oktober over voor hem bij VIOD.

Als ik puur naar mijn eigen leeftijdsgenoten kijk dan vind ik Niek Temmink en Raymond Scheijgrond de betere voetballers waar ik mee gevoetbald heb, waar Niek mijn voorkeur heeft als teamspeler. Opvallende speler was Maikel Venhorst. Hij gaf je goede assists, maar ook wedstrijden zag je hem niet, maar hij is toch even met het Nederlands team onder de 17 naar Aruba geweest.

Welke type speler is Vincent?

Ik heb weleens wedstrijden op het middenveld gespeeld, maar bij de jeugd stond ik ook altijd centraal achter in. Ik ben ook geen middenvelder. Fijn is het als ik moet inschuiven. De laatste seizoenen heb ik altijd met Stijn (Tomesen) achterin gespeeld. De keepers die ik gehad heb in VIOD 1 waren Ton Loeven, Michiel Postma, Piet Ratsma en nu Willem Thijssen. Ja, en Bart Loeven is weleens ingevallen. Jammer dat ik nooit met m’n broer Simon samen heb gevoetbald. Hij is ook keeper. Heeft weleens bij ons op de bank gezeten, maar we hebben nooit samen in een wedstrijd gezeten. Was wel leuk geweest.

Welke trainers heb je bij VIOD 1 gehad?

Na 2 seizoenen Leeuwerik heb ik 3 jaar Wilbert Nakken als trainer gehad. Daarna eerst een half jaar René Smit en daarna Sander Huls voor 3,5 jaar. Huub van Laarschot heeft dat halve jaar afgemaakt en promotie realiseert naar de 2e klasse. Afgelopen seizoen een half jaartje Wilhard Knipscheer en Fethi Ozerdogan heeft het afgemaakt met helaas degradatie als gevolg. Hij heeft wel verstand van voetbal en kennis van zaken. In theorie is hij een hele goede trainer, maar bij onze groep kwam dit echt niet naar boven. Wij hebben een moeilijke groep en dan is het niet eenvoudig een gepaste trainer daarbij te vinden. Een divers groep en iedereen wil wat, dan is het moeilijk om een geschikte trainer voor de groep te vinden. Niet iedereen was blij met de gekozen trainer. De laatste jaren werd er wel veel gemopperd van dit is niet goed en dat moet anders. Op een gegeven moment is het ook wel klaar.
Ik ben nooit een trainingsbeest geweest, was altijd wel op de trainingen aanwezig, maar was echt niet de fanatiekste op de training. Afwerken vind ik echt niks aan. Van 2011 t/m 2013 ben ik wel junioren trainer geweest voor de teams D2, C2, C1 en B2. Door mijn verhuizing naar Zelhem heb ik wat trainingen gemist dit seizoen en werd daardoor voor de wedstrijden tegen DCS en DVC`26 gepasseerd. Bij OBW mocht ik invallen toen we met 3-0 achter stonden. Ik gaf 3 assist en we kwamen weer op gelijke hoogte, maar verloren toch de wedstrijd nog met ’n man minder.

KLIK HIER voor foto’s van de periode in VIOD 1

 

Wat is je bij gebleven uit de periode tijdens de jeugd?

MIk scoorde regelmatig doelpunten zowel bij de jeugd als in VIOD 1. Dit seizoen slechts 3 keer, maar ik heb ook in 1 seizoen 8 maal gescoord. In de B1 zelfs 18 maal, in dat seizoen werden we ongeslagen kampioen. Marco van de Bend, Maikel Venhorst en Niek Temmink hadden er zelfs nog meer gescoord dan 18 dat seizoen. Mede door de corners van Niek en de lengte die ik toen al had heb ik er van de 18 doelpunten geloof ik 16 bij de 1e paal binnen gekopt. Was ook niet te verdedigen, van de Hoofdklasse, gepromoveerd naar 3e divisie. Tegen Orion konden we kampioen worden. Ik was de avond ervoor speciaal vroeg voor naar bed gegaan en niet gaan stappen. Spelen we tegen de nummer laatst op De Hoop 3-3. Alle 3 tegendoelpunten waren mijn schuld. Zeg die Jan Lorsé na de wedstrijd tegen mij “ga alsjeblieft volgende week weer naar de stad”. De week daarna werden we uit bij Juliana 31 kampioen. We wonnen met 6-2.

De finale wedstrijd voor de beker tegen DZC ‘68 met de D1, zal ik ook nooit vergeten. We moesten in Apeldoorn voetballen omdat de KNVB dat al had vastgelegd. We verloren met 6-2. Bij DZC `68 speelde Siem en Luuk de Jong, beiden scoorden 3 keer. Je onthoudt tegen wie je gevoetbald hebt, zoals Alexander Büttner bij vv Doetinchem. Zo heb ik heel wat jongens meegemaakt die nu echt top spelen en waar je in de jeugd tegen gespeeld hebt.

KLIK HIER voor de foto’s VIOD B1 kampioen 24 april 2004

KLIK HIER voor de foto’s van de verloren Bekerfinale tegen Go Ahead Eagles B1, juni 2004

 

Wat ga je nu doen?

Tijdens de winterstop ben ik bij Zelhem gevraagd om de meidenteams van de D en B te gaan trainen, daar de huidige trainer het niet kon combineren met de uitwedstrijden. Toen hebben zij mij erbij gehaald. Vlak voor het einde van het seizoen heeft men mij gevraagd om verder te gaan als trainer en ga ook het team van de dochter van mijn vriendin trainen. Nu ga ik straks 2 avonden trainen bij het 1e van Zelhem en op dezelfde avonden training geven aan de meiden van de C1. Dat is dan goed te combineren.

KLIK HIER voor de trainers visie van Vincent

 

Wat is vv Zelhem voor een vereniging?

Het is een warme vereniging. Ik ben leuk opgevangen op de eerste zaterdagen dat ik daar was. Kreeg gelijk een jas aangereikt toen ik trainer werd. Toen Zelhem 1 de laatste training had ben ik uitgenodigd. Met de jongens van het 1e en 2e en bestuur een leuke kennismakingsavond gehad, ik was om half drie thuis. Henk Bloemers is nu mijn trainer, Mark Hiddink wordt mijn ploegmaat, hij is 43 jaar en gaat zelfs nog een jaartje door. We hebben daarnaast wat jonge jongens in het team. Ik hoop dat ik met mijn ervaring het team nog een beetje kan aansturen. Zelhem is nu 5e klasse en dat heeft één voordeel: Ik kan niet degraderen!

De wedstrijd tegen Gendringen was je laatste wedstrijd in VIOD 1.

Laatste wedstrijd voor VIOD

Laatste wedstrijd voor VIOD

Ik vind het wel jammer dat ik met een degradatie afscheid neem van een club waar ik 24 jaar lid van ben geweest. Ik heb het super gezellig hier bij VIOD gehad, vooral met Barend Ambrosius en Piet Ratsma leuke tijd gehad. Barend wil ik dan ook speciaal bedanken, daar ik hem vanaf het begin bij VIOD heb meegemaakt. Buiten dat hij een uitstekende fysiotherapeut en deskundige verzorger is, heeft hij mij altijd snel van pijntjes en klachten afgeholpen. Je kon altijd bij hem terecht, voor wat dan ook.

Natuurlijk wil ik alle supporters van VIOD 1 extra bedanken die mij in al die jaren gesteund hebben en daar horen mijn vader en moeder natuurlijk ook bij.

 

Door John van der Kamp

 

 

tekst bij interviewDit artikel is tevens mede mogelijk gemaakt door:

Foto’s: Erik Eijkelkamp

Archief documentatie: Vader en Moeder Bosch

Extra bijdrage: Wilbert Nakken

Statistieken: August van Onna.

Vincent Bosch bij Babberich 2005Vincent Bosch in de media Babberich sept 2005

 

 

Vincent Bosch in de media Nacompetitie