VIOD en Jan Lorsé hebben elkaar gevonden. Club én coach hebben een rampseizoen achter de rug. VIOD degradeerde naar de vierde klasse, Lorsé stapte op bij Zelos, nota bene zijn eerste club als hoofdtrainer.

Foto De Gelderlander

Lijdzaam zag Jan Lorsé hoe VIOD het afgelopen seizoen kansloos als laatste eindigde in 3C en zodoende opnieuw degradeerde. “Twee degradaties op rij. Ik krijg er pijn van aan mijn hart als ik er aan denk. VIOD is toch mijn club”, zegt de 38-jarige trainer. “Een club met 1.100 leden mag niet in de vierde klasse spelen. Ja, dat is schandalig.”

De Doetinchemmer heeft maar één taak: zo snel mogelijk promoveren met VIOD. “Maar zoiets gaat niet vanzelf. Iedereen binnen de club moet keihard aan het herstel gaan werken. We moeten de mouwen opstropen, binnen en buiten de lijnen.”

Aan de zijlijn ving Lorsé signalen op dat het bij VIOD vorig seizoen nogal onrustig was. “Inside info had ik niet, maar de verhalen over onrust hoorde ik wel. Te veel wisselingen zijn er geweest. We hebben in ieder geval schoon schip gemaakt door mensen met hart voor de club binnenboord te halen. Dat moet gaan zorgen voor structuur, want de intentie is dat zij de komende jaren blijven. Het is ook mijn intentie om langer dan een jaar te blijven. Die vastigheid moet rust creëren.”

Negentig procent van de jongens heb ik bij de B- en A-junioren getraind

De spelersgroep van VIOD heeft maar weinig geheimen voor de nieuwe trainer. “Negentig procent van de jongens heb ik bij de B- en A-junioren getraind. We wonnen bekerfinales. Pakten titels. Dat waren mooie jaren.” Toen Tim Bakens zijn contract niet wilde verlengen als hoofdcoach kwam de voormalige jeugdtrainer in beeld als zijn opvolger. Lorsé was – na zijn voortijdig vertrek bij Zelos – assistent-trainer geworden bij Concordia Wehl. “Daar had ik het prima naar mijn zin, maar ze begrijpen dat ik hiervoor kies.”

Het kostte hem weinig bedenktijd om zijn handtekening te zetten. “Ik wilde dat de selectie intact zou blijven. Kevin Holters (naar Varsseveld, RT) is als enige gegaan. Drie spelers zijn benaderd door SDOUC, maar met hen heb ik gesproken en zij zijn gebleven. Ook heb ik met een teammanager, leider en grensrechter echte VIOD-mensen om mij heen. Wat me bij Zelos overkomen is, zal mij niet meer gebeuren, dacht ik nog.”

Hij doelt op de randzaken bij de zaterdagclub uit Zelhem, die zijn aandacht te vaak dan hem lief was afleidde van het voetbal. “Het was mijn debuut als hoofdtrainer. Ik zat vol ambities. De top-5 was ons doel, maar achter de schermen was het onrustig. Twee leiders waren gestopt en het lukte niet die leegte op te vullen. Ook de drie wisselingen in de medische staf hielpen niet mee. Ik pakte zelf veel op: een vervoerschema maken, de spelerspot beheren en de kleding ophalen en weer wegbrengen naar het gezin dat de was deed.”

Na een behoorlijke start zakte Zelos steeds verder weg. Toch werd het contract met Lorsé in december verlengd. ,,Het contact met de spelers was goed, zij wilden graag door en dat was mijn belangrijkste voorwaarde om te verlengen. Wel heb ik aangegeven dat er een leider bij moest. Helaas lukte dat weer niet. Ik liep uiteindelijk tegen mijn max aan, ook omdat ik thuis midden in een verbouwing zat.”

In februari hield Lorsé het voor gezien bij het in degradatienood verkerende Zelos. ,,Ik moest aan mijzelf denken, hoewel ik wist dat mijn vertrek vreemd zou overkomen. Zo wil je ook niet starten als hoofdtrainer. Toch heb ik de telefoon gepakt en gezegd dat het verstandig is om te stoppen. Alles is meer dan netjes afgehandeld. Geen kwaad woord van mijn kant over Zelos. Met enkele spelers heb ik nog goed contact. Toen ze zich uiteindelijk handhaafden heb ik ze gelijk gefeliciteerd.”

vandaag in De Gelderlander