Huub van Laarschot heeft gisteren niet voor een stunt gezorgd. Bij zijn oude club Viod ging de trainer met Kilder onderuit in de vierde klasse D: 2-0. Voor de Doetinchemmers opende Marten van Delden na een half uur de score. Joppe Derksen besliste een kwartier voor tijd de Achterhoekse derby.Op de zege van Viod viel weinig aan te merken. Kilder kreeg in de eerste minuut een goede kans, zag kort daarna een penaltyclaim weggewuifd worden door arbiter Kesoglu, maar creëerde verder tot aan de slotfase niks.

Van Laarschot baalde dat de strafschop niet werd toegekend, nadat Wouter Krus viel in een duel met Koen Monasso. “De scheids floot uitstekend, maar dat was absoluut een penalty.” Viod-verdediger Monasso hield er een andere mening op na. “Het was geen penalty. Hij (Krus, RT) zocht het contact op. Ik zag dat aankomen en hield mij in.” Hoewel Kilder weinig afdwong, bleven de gasten lang in de wedstrijd. “De 1-0 kregen we door slap verdedigen tegen, maar verder stond het goed”, analyseerde Van Laarschot. “Ik ken Viod natuurlijk door en door. Ze hadden misschien wel 70 procent balbezit, maar wij lieten dat toe. Viod heeft meer kwaliteit, maar wij legden hun spitsen redelijk aan banden.”

Net toen Kilder mocht hopen op een slotoffensief, leidde Bart Krus met een keepersfout de 2-0 in. Van Laarschot nam het op voor de 19-jarige sluitpost. “Bart is onze vierde doelman, we hebben drie geblesseerde keepers. Ik reken hem die fout niet aan. Vlak daarvoor redde hij geweldig.” Van Laarschot, die 80 minuten lang opmerkelijk rustig langs de zijlijn stond, maar in de slotfase als vanouds luidkeels te horen was, wil zich met Kilder zo snel mogelijk veilig spelen. “In de eerste periode hebben we altijd wat opstartproblemen. Nu missen we bovendien drie basisspelers”, meldde de 54-jarige coach van de nummer elf.

Van zijn terugkeer bij Viod had Van Laarschot genoten. Als interim-trainer voorkwam hij dat de Doetinchemse club in 2014 degradeerde. Sterker nog, Van Laarschot pakte met Viod de derde periodetitel en dwong in de nacompetitie zelfs promotie af naar de tweede klasse. “Een fantastische tijd. Ik kom hier regelmatig en met veel spelers heb ik nog contact”, vertelde Van Laarschot. Hij waarschuwde Viod alvast voor de return. “Laat ze de borst maar vast natmaken voor de uitwedstrijd.” Bij Viod werkte Van Laarschot onder meer samen met Monasso (33), die dit seizoen is teruggekeerd in de hoofdmacht. “Ik speelde in het tweede. Omdat ik ander werk heb, kan ik weer twee keer per week trainen. Zolang de trainer (Jan Lorsé, RT) mij goed genoeg acht, blijf ik.”

Na twee opeenvolgende degradaties is Viod een vierdeklasser geworden en dat is beschamend. Monasso onderschrijft dat en mikt daarom op een snelle terugkeer als derdeklasser. “De club wil dit seizoen in het linkerrijtje eindigen. Afgesproken is dat we volgend jaar promotie moeten afdwingen. Zelf vind ik dat we nu al voor promotie moeten meedoen. Misschien kunnen we een periode pakken.”

Voorlopig draait Viod bovenin mee in de vierde klasse D. Met een ongeslagen status en elf punten na vijf wedstrijden staat de nummer vier slechts op een punt van koploper en stadgenoot Doetinchem.

Door ROEL TOMASSEN, De Gelderlander.

Foto: De Gelderlander, Theo Kock

viod-sv-kilder

Viod-speler Lex Overbeek (links) raakt Robin Baakman van sv Kilder.