Nu we de Herfstvakantie achter de rug hebben is de “kop eraf” en gaan we ons focussen op het 2e deel richting Winterstop. Tijd voor een korte terugblik op het seizoen tot nu toe.

Na 12 officiële wedstrijden is er 4 keer verloren, 4 keer gelijkgespeeld en 4 keer gewonnen. Het team lijkt dus in ieder geval op dat vlak “in balans”. Op voorhand zou ikzelf (als trainer) tevreden zijn een plek in de middenmoot want met evenveel verlies- als winstpartijen mag je uitgaan van veel leermomenten en weinig “van hetzelfde”. Iedere week winnen of iedere week verliezen is niet altijd even leerzaam. Als coach wil je toch vaak gewoon dat de uitslag weergeeft hoe het wedstrijdbeeld was en dat was dit seizoen tot nu toe niet altijd het geval.

De verliespartijen waren er 2 in de competitie waarbij we tegen De Treffers redelijk kansloos waren, mede door vele blessuregevallen. We waren de eerste 20 minuten minimaal gelijkwaardig en de 6-0 nederlaag leek in deze fase van de wedstrijd absoluut niet nodig. Alvorens de Treffers de 1-0 scoorde voor de rust hadden we minimaal 2 grote kansen op de openingstreffers. Achteraf kunnen we zeggen dat we geheel verdient verloren hebben. Het verlies met 4-0 tegen D.Z.C in de beker was redelijk voorspelt en ook in deze wedstrijd konden we in de rust zeggen dat een voorsprong op basis van de kansenverhoudingen logischer was geweest dan de 1-0 achterstand op dat moment.  Een nederlaag met 4-0 tegen de huidige ongeslagen koploper van de 3e divisie E was echter een keurig resultaat.

De nederlagen tegen FC Zutphen (Achterhoek Cup) en VDZ waren echter 2 nederlagen die niet voorzien waren. In Arnhem was het niet afmaken van de gecreëerde kansen wederom de reden dat we niet met minimaal een punt huiswaarts konden keren. Een wedstrijd die gewonnen had moeten worden. Tegen FC Zutphen leken we ook tegen een ploeg uit de 3e divisie te voetballen want we kwamen er niet aan te pas. Deze 1e klasser liet ons vooral op het middenveld kansloos waardoor we veel onder druk stonden en we er door slordigheden in de opbouw ook niet vaak genoeg uit konden komen. Een terechte en “nuttige” nederlaag vanwege de nodige tactische leermomenten welke goed opgepakt zijn in de wedstrijden erna.

Naast 4 nederlagen waren er ook 4 gelijke spelen en deze hadden allen een bijzonder karakter. De eerste was tegen V.V.G. in de beker en zoveel kansen als we in deze wedstrijd creëerden hopen we eigenlijk iedere wedstrijd te creëren. In de 2e helft hadden we de huidige nr 2 in de 1e klasse compleet in de tang maar een bloedeloze 0-0 was de eindstand. In de competitie speelden we gelijk tegen D.V.C. waarbij we 20 minuten lang tegen 10 man speelden. Een voordeel dat we niet wisten uit te buiten door de winnende binnen te schieten. Overmatige druk naar voren zorgde ervoor dat we de ruimtes dichtliepen die we juist nodig hadden om het wankele D.V.C. de genadeklap toe te brengen. Tegen Spero thuis was het ook een gelijkspel met een nare bijsmaak. In de blessuretijd kregen we de onnodige en onterechte 2-2- om de oren waardoor we een winstpartij weg gaven. Tegen Juliana werd 5 minuten voor tijd een geldige 2-1 afgekeurd tot ontsteltenis van de spelers. Met name in de 2e helft lieten we zien dat we uit het juiste hout zijn gesneden.

Overwinningen werd er oa. geboekt op D.V.V. Jo15-2 (3-0 in de beker). Deze wedstrijd lieten we het verschil tussen een Hoofdklasser en een 2e klasser wel zien voor wat betreft kansenverhoudingen maar konden we dit niet tot uitdrukking brengen in de score. Iets wat ook geldt voor de wedstrijd tegen D.Z.S.V. Jo15-1 in de Achterhoek Cup welke met een schamele 0-1 werd gewonnen. Wel veel overwicht maar eigenlijk ook veel te weinig kansen weten te creëren. Echter was een 0-4 overwinning zeker niet geflatteerd geweest.

De 1-0 thuisoverwinning tegen Woezik was gestolen. Woezik was ons voor wat betreft positiespel praktisch op het gehele veld te slim. Echter tot afwerking kwam het niet aangezien het niet door onze verdediging wist te spelen. Ze deden hetzelfde als wij deden tegen DVC de laatste 20 minuten: veel balbezit maar er niet effectief mee omgaan en het omzetten tot doelpogingen. De 2-1 overwinning tegen D.I.O. was een welkome na een aantal gelijkspelen waar er meer in gezeten had. Doordat we in de 2e helft wederom veelvuldig vergaten kansen om te zetten in doelpunten bleef het tot het eind toe spannend aangezien D.I.O vol druk bleef zetten.

Al met al een mooie spannende en leerzame seizoensstart voor onze Jo15-1. De wedstrijden tot aan de winterstop spelen we tegen enkel ploegen die boven ons staan. Het “linker rijtje” zoals gezegd. Als koploper van het “rechter rijtje” worden het dus uitdagende wedstrijden en wordt het zaak regelmatig punten te blijven pakken om bij de staart van de ranglijst weg te blijven. Deze zullen vooral tegen Be Quick en A.W.C. gepakt moeten worden aangezien daarna de ongenaakbare nummers 1 en 2 als laatste 2 “heenwedstrijden” op het programma staan. Hierna spelen we al weer onze eerste “return” tegen Woezik. Ook dan zullen de punten niet voor het oprapen liggen gezien de eerste wedstrijd.

Oh ja, de gisteren gespeelde wedstrijd tegen J017-4 mag ook niet onvermeld blijven. We lieten zien dat ondanks de fysieke minderheid tegen een 1e jaars B ploeg we toch gewoon duels kunnen winnen door ze tijdig en met de juiste dosis felheid in te zetten. In een sportief onderling treffen werden we 2 keer prima afgestraft op onnodige slordigheden achterin welke beiden in doelpunten wisten te worden omgezet. Helaas wisten we zelf het net maar 3 keer te vinden waardoor we met een wat mij betreft magere 3-2 einduitslag als winnaars het veld af mochten.

Voor de “coaches” onder ons: toch nog meer wedstrijden gewonnen dan verloren/gelijkgespeeld. 🙂

Met sportieve groet,

Patrick Willemsen