Afgelopen zaterdag was het dan zover: de clash tegen koploper DZC.

De wedstrijd stond al geruime tijd rood-omcirkeld op vele kalenders . Vanuit Viod-perspectief een revanchewedstrijd voor het onnodige bekerverlies enkele maanden terug, maar ook de misschien wel beslissende wedstrijd voor het kampioenschap. DZC staat voorafgaand aan deze wedstrijd op de 1e plek met 1 punt en een wedstrijd meer gespeeld dan de nummer 2 Viod. Bij een gelijkspel  of overwinning van onze mannen zou er een hele grote stap gezet worden in de richting van het kampioenschap, bij een overwinning van DZC lijkt die dan met de eer aan de haal te gaan. Tenminste: er vanuit gaande dat beide teams de overige partijen in winst omzetten.

Al vroeg in de ochtend werd er verzameld op een bevroren en wit Sportpark Dichteren en zoals we inmiddels gewend zijn van deze gedreven boys, stonden ze dan ook snel in wedstrijdtenue klaar voor de strijd.

De wedstrijdbespreking was als normaal, geen extra druk gewoon lekker knallen vandaag. Die extra druk voelden de jongens waarschijnlijk toch wel omdat een ieder dondersgoed wist dat dit een heel belangrijk potje was. Met strakke koppies werd het wit uitgeslagen hoofdveld betreden en een start gemaakt met de warming-up.

Door de vrieskou voelde het veld anders aan dan gewend en er werd gezocht naar de juiste balcontrole. Dat de omstandigheden lastig waren vandaag was duidelijk, ook de tegenstander zou dit hebben dus dit mocht niet als excuus gebruikt gaan worden.

Na een gedegen warming-up gingen de boys nog even terug naar de kleedkamer om niet veel later weer gemotiveerd en vol goede moed het veld te betreden .

Onder leiding van onze vaste scheidsrechter Marcel  werd er afgetrapt. Al snel was te zien dat Viod de bovenliggende partij was, echter speelden de mannen gehaast en wisten niet altijd hun positie te behouden. Gelukkig was DZC in de eerste helft niet bij machte om hier echt gebruik van te maken. De wedstrijd kabbelde door  en halverwege de eerste helft was het dan zover: 1-0 door Niek! En Viod had de eerste stap gezet! Was de druk er vanaf?  Viod zette nogmaals aan en ging op zoek naar de 2-0 maar nog steeds werd er te gehaast en slordig gespeeld. Dit leverde zelfs een gevaarlijke uitbraak van DZC op maar ook zij hadden het vizier nog niet op scherp.

Toen was het rust, met de voorsprong op zak maar nog niet geheel tevreden sprak de technische staf tot de jongens. Gewaarschuwd voor een tegengoal en de vleugels die dit DZC dan zou gaan krijgen als uitgangspunt. Dus druk blijven houden en vanuit je eigen positie blijven spelen.

De 2e helft ging van start en DZC zette vol gas richting het Viod-doel. Waar in eerste instantie de bal nog weggerost kon worden was het na enkele minuten raak. Balverlies op het middenveld en onoplettendheid in de verdediging: 1-1! Ai! Het zou toch niet weer…

De staf dirigeerde de boys weer richting de aftrap; een gelijkspel zou immers ook voldoende zijn. Maar niet veel later volgde een soortgelijke situatie en de bal lag weer achter de Viod-sluitpost. 1-2! De koppies gingen hangen en niets leek meer te lukken. De spanning aan Viod-zijde was te snijden.

Als een sinterklaas die diezelfde middag pas in Nederland zou aanmeren, gaven onze mannen de goals als cadeaus weg. Onnodig en zeer vrijgevig. De mannetjes van DZC pakten ze met veel plezier uit.

Maar oké, borst voorruit en weer vol gas op zoek naar de gelijkmaker. Er werd tactisch snel iets omgezet om meer druk op het middenveld en naar voren te creëren en gaan!

Het leek even te werken, er was dan opeens een uitbraak van Viod!  Alleen voor de keeper, de hoek lag open…maar de  keeper van DZC stond zijn mannetje en ranselde bal uit zijn doel.

Ook DZC leek weer wakker geschud en zette weer vol op de aanval, kregen ruimte en na een ferme  maar correcte schouderduw, versierde DZC een vrije trap op een meter of 11 vanaf de Viod goal. DZC nam de vrije trap, geplaatst en door een kluwen van spelers ging deze bal in het net: 1-3!

Het laatste verzet van onze mannen was nu wel gebroken en de tijd ontbrak om nog maar iets recht te zetten of überhaupt de aansluiting te vinden. Uiteindelijk was daar het laatste fluitsignaal. En waar de mannen van DZC haast over elkaar heen vielen van blijdschap waren de tranen bij onze mannen zichtbaar. Snel werden de VIOD-boys bij elkaar geroepen en de staf sprak nog enkele woorden tot het team om vandaar uit nog de penalty’s te gaan nemen.

Vandaag geen feeststemming in de kleedkamer of onder de douche maar stilte met het besef dat een kampioenschap nu erg lastig gaat worden.  Waar het om 8:30 uur heel dichtbij was, leek het om 9:30 uur een onoverbrugbare afstand.

Natuurlijk is er nog een mogelijkheid om toch met de eer  te gaan strijken al hebben we het niet meer in eigen hand. DZC speelt volgende week haar laatste wedstrijd  tegen Grol en moet winnen om zich officieel kampioen te mogen noemen. Bij een gelijkspel of verlies  en winst van Viod in de laatste 2 resterende wedstrijden is Viod de winnaar. Het blijft nog een week spannend!

En ook als het niet lukt om kampioen te worden dan mogen wij allen trots op deze mannen zijn.

2e in de hoofdklasse met  aantrekkelijk en verzorgd voetbal, een ticket bemachtigd voor het NK volgende jaar in Castricum en vooral de persoonlijke ontwikkeling van deze groep is al goud waard.

Aankomende week gaan we weer lekker trainen en op dinsdagavond met het gehele team kijken naar Jong Oranje op de Vijverberg om zaterdag  naar Lichtenvoorde af te reizen voor de wedstrijd tegen Longa’30. Vooruitgang is ons doel!