Zijn alle derby’s altijd al bijzonder en spannend, zo mag deze stadsderby zeker meer dan spannend genoemd worden. Er wordt gestreden om de 1e plek in de competitie. Viod JO9-4 krijgt Doetinchem JO9-1 op bezoek. Inmiddels hebben ze al 2 keer tegen elkaar gevoetbald, waarvan Viod 1 x de winst pakte in de beker, maar ook 1x heeft verloren bij het Fimax toernooi. Stand staat dus eigenlijk gelijk. Maar goed vandaag 29 oktober staat er iets meer op het spel.

Het is 08.15 uur als de jongens van Viod JO9-4 één voor één de kleedkamer binnen druppelen. Iedereen heeft immers het tenue thuis al kunnen trekken. Aanvang wedstrijd is 08.45 uur. We hebben dus iets meer tijd voor een wedstrijdbespreking. Inmiddels is de kleedkamer naast ons al leeg. Dat betekent dat onze tegenstander zich al naar veld 4 heeft begeven….De bespreking duurt niet lang, onze jongens zijn ook al gebrand om naar buiten te gaan.

Eenmaal aangekomen op veld 4, zien we dat Doetinchem al flink aan het opwarmen zijn. Ai, ze zijn aardig op dreef met de bal. Zo hebben we al reeds uit kringen vernomen dat er inderdaad  flink getraind is om de winst te pakken. Dat betekent dat er goed gevoetbald moet worden als team, oftewel we moeten D’ran! Lyam oogt niet echt fit, terwijl hij zo graag wilt spelen. Zijn klasgenootje zit bij Doetinchem. Maar zijn knie speelt parten. Hij begint samen met Gijs in de wissel. En Thijs is aanvoerder voor vandaag. De spitspositie is voor hem. Ryan is onze scheidsrechter, zoals we al een beetje gewend zijn bij de thuiswedstrijden.

Als er afgetrapt wordt is het nog vrij schemerig en de zon is flink aan het opkomen. Dit hindert voor de toeschouwers langs de lijn flink het zicht. Viod JO9-4  gaat direct met druk richting de goal van Doetinchem. We merken op dat we Thijs op de juiste positie hebben gezet voor deze wedstrijd, maar zoals we al verwacht hadden gaat de bal er niet zomaar in. Al krijgen we veel kansen. Het zit mee. Maar ook Doetinchem heeft zijn gevaarlijke goede uitbraken. Aan weerszijden, langs de lijn, is de spanning flink te snijden. Maar ook voor Doetinchem lukt het niet om de bal in de  goal te krijgen. Thorben verdedigt zijn goal weer beheerst. En Guus doet weer enorm zijn best om de bal daar weg te halen. Maar de nr 10 van Doetinchem is ook supersnel en behendig met de bal. Daryl loopt samen met Sierd de gaten achterin dicht. Nuttig werk heet dat. Ook Mart, onze assistent trainer is vandaag van de partij. Hij geeft de jongens ook goede tips langs de zijlijn. Thijs drukt lekker voorin door maar geeft ook goede passes. Daan krijgt de bal vanaf de zijkant midden goed mee naar voren. Hij maakt weer een voortreffelijke actie, maar helaas heeft de keeper de bal. Maar wat maakt hij een goede indruk. Daan laat  vandaag niet met zich sollen. Hij geeft schouderduwtjes en probeert daarmee de bal te veroveren. En uiteindelijk krijgt hij wat hij verdient voor zijn harde werken. Daan schiet de 1-0 in het net. Pfff…. wat een opluchting! Maar ook zeker verdiend. We merken op dat er langs de lijn al een grimmige sfeer opsteekt. Tja stadsderby’s, altijd lastige wedstrijden maar vaak ook de mooiste wedstrijden. En onze scheidsrechter laat zich niet kennen en leidt de wedstrijd voortreffelijk. Thijs is ook in vorm en laat zien dat hij gebrand is op de winst. Ook hij krijgt wat hij verdiend voor zijn voetbalspel. Hij maakt de 2-0 voorsprong voor Viod. Daarna neemt heel even Doetinchem het spel over en gaar verder richting de goal van Thorben. Gelukkig rent Guus weer mee en hij kan zelfs in een liggende positie de bal veroveren. Wat deed hij dat goed. Maar dat vonden de begeleiders van Doetinchem uiteraard niet. Zij dachten dat, op zo’n 50 meter afstand,  Guus de bal met zijn hand had geraakt. Gelukkig zat ook de scheids goed in de wedstrijd en zag het goed dat dit niet aan de orde is geweest. Een waarschuwing werd uitgedeeld naar de begeleider en de wedstrijd werd voort gezet.  Vlak voor rust heeft Gijs nog een enorme kans en mist op een haartje na. Helaas. Er wordt gelijk afgefloten voor de 1e helft en we gaan de rust in met een  2-0 voorsprong.

Als we aan de 2e helft beginnen, zijn de gemoederen langs de kant van het veld inmiddels gesust. Excuses zijn gemaakt en aanvaard uiteraard. Al komt de (gezonde)spanning weer snel terug. Doetinchem schiet namelijk de 2-1 binnen. Oei, laten we er maar op houden dat Viod even niet goed opgelet heeft. Thijs en Stef staan nog in de wissel maar dat duurt niet lang meer, want we hebben ze nodig in het veld. Opdracht krijgen ze mee. Gewoon schieten als je de kans krijgt, en we weten dat Stef goed kan schieten. En ja tuurlijk doet Stef dat ook. Dit keer heeft de keeper van Doetinchem de bal nog op tijd. Daarna duidt het voetbalspel van Viod alleen nog maar op wegwerken. De bal weg werken, weg bij de goal van Thorben. En dat gaat soms wel heel erg op het nippertje. Daryl probeert de bal vlak voor de goal weg te schieten, het schot mislukt maar gelukkig vangt Thorben deze nog op. Daarna is er een enorme kans voor Doetinchem, het gaat schot gaat maar rakelings via de paal voor de lijn langs. Maar wordt ook nog door Gijs aangeraakt waardoor deze bijna in eigen doel beland, maar gelukkig staat Thorben nog net goed. Alweer een Pfff langs de lijn. Gelukkig heeft Lyam minder last van zijn knie in de 2e helft. Ook hij verdedigt dit keer mee. Alhoewel zou een eindstand van 2-2 op zich na de 2e helft ook terecht zijn geweest. De jongens van Viod hebben alles gegeven en gestreden. Chapeau! Eindstand 2-1 en we mogen nu toch wel, met nog 4 wedstrijden te gaan en met een voorsprong van 5 punten, stilletjes aan het kampioenschap denken.