Na de degradatie van VIOD weer een stadsderby tegen vv Doetinchem op het programma. De eerste confrontatie tijdens de laatste speelronde voor de winterstop op de Bezelhorst, de return is in mei 2017, de laatste speeldag van de competitie. Op papier is VIOD de favoriet, mede door de goede resultaten in de afgelopen weken. Doetinchem, met het thuisvoordeel, wil niet verder achterop raken en is extra gemotiveerd om tijdens deze stadsderby een goed resultaat neer te zetten.

De Wedstrijd

Bij VIOD enkele afwezigen. Naast de geblesseerden Erik Pattijn en Jorn Eijkelkamp, haakte ook aanvaller Asjen van Dijk af. Julian Bril (18) en Mike Severs (17) starten hierdoor in de basis. Tegenstander vv Doetinchem heeft 4 spelers in de basis met een VIOD verleden. Naast de broers Jessie en Rico Cancian ook Danny Reinders en keeper Piet Ratsma. De wedstrijd begint voor VIOD hoopvol. Komt goed uit de startblokken en lijkt door goed voetbal aanspraak te maken op de openingstreffer. Na mate de wedstrijd vordert komt de thuisclub beter uit de verf en maakt het de VIOD defensie moeilijk. VIOD weet echter niet te scoren en dan kan je er op wachten dat de tegenstander wel gaat scoren. Net voor rust zet VIOD verdediger Koen Monasso iets te laat een sliding in en brengt Doetinchem aanvaller Baris Celik ten val. Scheidsrechter Ebbers wijst naar de stip. Strafschop! Dit buitenkansje is voor Doetinchem aanvoerder Willem Stollé een gewillige prooi. Tegenover hem staat VIOD doelman Willem Thijssen die met regelmaat een strafschop stopt, maar dit keer is de VIOD doelman kansloos en de bal verdwijnt in de andere hoek (1-0).

Na de rust

In de 2e helft lijkt het er op dat Doetinchem direct de marge wil uitbreiden. VIOD is gewaarschuwd. Toch nemen de mannen van trainer Jan Lorsé weer het heft in handen en krijgen mogelijkheden om de gelijkmaker op het scorebord te zetten. Helaas slaagt men daar niet in en er breekt een fase aan dat VIOD doelman Willem Thijssen zijn team diverse keren in de wedstrijd houdt. Vooral bij 1 op 1 situaties weet Thijssen de bal te onderscheppen en groeit uit tot de beste man van het veld. Invaller Jeroen Westerhof had zijn invalbeurt kunnen belonen met een treffer en krijgt drie maal de mogelijkheid om hierin te slagen. Ook Stijn Tomesen krijgt een schietkans binnen de 16, maar VIOD komt weer niet tot scoren. Kort voor tijd maakt Doetinchem aanvaller Shady Moursi aan alle onzekerheid een eind en scoort de 2e treffer voor de thuisclub (2-0) en is de wedstrijd beslist.

Een verdiende overwinning voor vv Doetinchem, dat met iets meer strijd en overtuiging de wedstrijd is ingegaan. Ook mag gezegd worden dat vv Doetinchem een speler als Willem Stollé in het midden heeft die het verschil kan neerzetten. VIOD verliest de Stadsderby en mag achteraf van geluk spreken dat de directe concurrenten (Ulftse Boys en HC`03) ook punten laten liggen. De eerste plaats in de 2e periode is nog in handen. Nu is het winterstop en wordt de competitie hervat op zondag 29 januari in het nieuwe jaar. Tegenstander is dan VVG `25 uit Gaanderen.

door John van der Kamp

foto’s Erik Eijkelkamp

Strijd om de bal in de Stadsderby

Jos Klein Bleumink probeert de bal te onderscheppen