VIOD heeft gisterenmiddag op Sportpark Dichteren een eenvoudige middag gehad. Tegenstander ’t Peeske uit Beek werd met 5-1 verslagen. Bij rust stond het team van trainer Jan Lorsé al op een riante 4-1 voorsprong en leek op een monsteruitslag af te stevenen. Bij VIOD scoorden Lex Overbeek en Huub Oosterink beiden twee maal. Marten van Delden scoorde in de 2e helft de 5e treffer. Daar bleef het ook bij. Door deze overwinning neemt VIOD de kop van de ranglijst in de 4e Klasse D over. Weliswaar met hetzelfde aantal punten als concurrent Ulftse Boys, maar het doelsaldo van VIOD is aanzienlijk beter. Aankomende zondag wacht wederom een thuisduel. Dan komt HC`03 op bezoek.

De wedstrijd

Nadat de Pupil van de Week Julian Kuster de aftrap had verricht, zocht VIOD direct de aanval. Tegenstander ’t Peeske liet zich ver terugzakken en speelde met Sjoerd Toonk als diepe spits, met Mark Verhoeven daar direct achter. Voor VIOD lag vanaf de rechterkant de ruimte om de vrije man op te gaan zoeken. Rechter verdediger Thomas Jansen speelde als een aanvallende middenvelder en zocht vaak de achterlijn op. Ook linker verdediger Jos Klein Bleumink kon van de geboden ruimte gebruik maken, want ook hij speelde zonder een directe tegenstander deze middag.

Het eerste wapenfeit diende zich na een kwartiertje aan. Na een scrimmage voor het doel van ’t Peeske, waar VIOD tot drie keer de mogelijkheid had de bal binnen te schieten, knalt Lex Overbeek de bal, net buiten de 16, hoog over het doel. Nog geen 100 tellen hierna lag de bal wel achter Peeske doelman Fabian Krus. Een corner van Marten van Delden werd haarscherp in het vijf meter gebied gebracht. De afvallende bal kwam voor de voeten van Lex Overbeek, die het leder direct op z’n pantoffel nam. Onhoudbaar verdween de bal tegen de touwen (1-0). Binnen het half uur kwam VIOD zelfs op ’n 2-0 voorsprong. Vanaf de linkerzijde zette Jorn Eijkelkamp de bal hoog voor, die door Huub Oosterink werd binnengekopt. Dezelfde Huub Oosterink was er in de 35e minuut als de kippen bij om de bal bij de rechter paal keihard binnen te schieten. Vanaf een metertje schoot Oosterink de bal hoog in het dak van het doel (3-0).

Onnodig balverlies leverde echter een tegentreffer op. Dit soort kleine dingen gebeurt vaker als men op ’n riante voorsprong staat en overmoedig wordt. Peeske aanvaller Sjoerd Toonk had aan de rechterzijde de bal gestolen en kon vrij op het VIOD doel afgaan. Laatste man Stijn Tomesen zocht de bonkige aanvaller van het Peeske op en moest hierdoor zijn tegenspeler Mark Verhoeven vrijlaten. Toonk speelde dan ook Verhoeven direct aan, die de VIOD keeper Willem Thijssen kansloos liet met een bekeken schuiver (3-1). Binnen ’n minuut was de marge van 3 weer hersteld. Lex Overbeek schoot magnifiek de 4e VIOD treffer binnen en gingen de teams met de wedstrijdleiding bij ’n 4-1 stand rusten.

Formaliteit na de rust

De 2e helft leek af te stevenen op ’n formaliteit. Het publiek aan de overzijde van het veld genoot al zittend op de bankjes van het voorjaarszonnetje, er werd maximaal gewisseld door de beide teams en men liep niet onnodig tegen een gele kaart op. Kort voor tijd viel de 5e VIOD treffer. Marten van Delden schoof de bal beheerst in het doel (5-1). Invaller Erik Pattijn kreeg de mogelijkheid om het halve dozijn vol te maken, nadat Lex Overbeek binnen de beruchte lijnen onderuit was gehaald. Peeske doelman Krus wist de strafschop van Pattijn te stoppen en ook in de rebound was hij een obstakel. Kort daarna floot de goede leidsman Marcel van Huet voor de laatste maal en stuurde de teams naar de kleedkamers.

VIOD staat door deze overwinning en daar de directe concurrenten hun wedstrijd niet wisten te winnen aan kop van de ranglijst. Ulftse Boys heeft hetzelfde aantal punten, maar door het betere doelsaldo staat VIOD op de 1e plaats van de ranglijst. Op dit moment koop je daar nog niets voor.  De 2e periode wordt rondom Pasen pas beslist, wanneer er wedstrijden worden ingehaald. Deze wedstrijd telde mee voor de 3e periode. VIOD is goed gestart, mede door de vijf treffers van vandaag.

door John van der Kamp

foto’s Erik Eijkelkamp