Gisteren mocht Viod Jo15-1 afreizen naar Malden alwaar we de degens mochten kruizen met het team van Juliana. In de thuiswedstrijd werd geheel onterecht een last-minute doelpunt afgekeurd waardoor we met 1-1 te weinig kregen. De hoop was aanwezig dat we met 3 punten naar huis zouden kunnen gaan om een gaatje te slaan aangezien Juliana 1 punt onder ons stond.

Vorige week speelden we tegen AWC een thuiswedstrijd en de uitwedstrijd hadden we moeizaam gelijk gespeeld. Op voorhand wisten we dat dit een zware wedstrijd zou worden maar speelden we een meer dan verdienstelijke 1e helft. Helaas glipte ons de wedstrijd in de 2e helft uit de vingers en trokken we toch aan het kortste eind. 2 Slordigheden en zelf niet scoren is in deze competitie vaak direct een 2-0 nederlaag. In plaats van vorige week over AWC heen te gaan op de ranglijst, nam AWC afstand van ons en behoorden we ineens tot de staartgroep die zich zo’n beetje aftekent vanaf plek 7.

Het vertoonde spel tegen AWC én de goeie intense trainingsweek zorgden ervoor dat we gisteren met een positief gevoel richting Malden vertrokken. De ziekmelding van onze keeper Niels werd snel opgelost door goed meewerken van Jo15-2 waarvan we ook Mart al hadden “ingehuurd”. Sem Fielt was bereid met ons mee te gaan en Kyle van Jo15-3 ging het doel verdedigen bij Jo15-2. De bank leek overvol, de waarheid was echter anders. Lars en Tiago zouden de warming-up afwachten en aangeven of ze zouden kunnen spelen, Floris meldde vlak voor aanvang dat hij ziekjes en licht duizelig was, Sergio had slechts 1 pufje dus kon maar 1 helft spelen en Diëmo had maandag nog van de huisarts vernomen dat hij toch echt 2 tot 3 weken rust moest houden. Voor zover het “Ja zuster Nee zuster” gehalte van deze voetbaldag.

De 1e helft liet al snel zien dat we het vandaag lastiger gingen krijgen dan verwacht/gehoopt. We kwamen niet goed aan het voetballen aangezien we van achteruit de bal niet goed aan onze middenvelders kwijt konden. De razendsnelle omschakeling van de Juliana middenvelders was soms teveel voor ons drietal in deze linie waardoor we vaak naar achteren gedrukt werden. Doordat Thom volgens afspraak voor zijn verdediging voetbalde en de omschakeling vaak goed en snel uitgevoerd werd door Juliana kwamen we achterin vaak in een ondertal te staan; iets dat doorgaans goed verzorgd is bij ons.

Ondanks dat de wind diagonaal over het veld raasde kregen we de bal niet richting Lucas wat toch echt in deze situatie een gevalletje “wind mee” zou moeten zijn. Aan de andere kant kwamen we combinerend wel door op rechts waar Mart een prima wedstrijd speelde. Door het centrum, waar we tegen AWC vorige week met name de eerste helft wel veel wisten op te bouwen kwam nu nagenoeg niets. Job werd kort op de huid gezeten en wist zich niet aan zijn bewakers te onttrekken. De enige echte aanvalsopbouw over links was ook direct de openingsgoal. Een prima gesneden voorzet van Lucas werd door Mart tot doelpunt gepromoveerd waardoor we met 0-1 gingen rusten. Een prima uitgangspositie leek gecreëerd, tijd voor de ranja.

In de rust werd besproken waar het niet goed ging. Voor de wedstrijd hadden we het met name gehad over de energie die in de wedstrijd gestoken diende te worden en werden de tactische zaken herhaald die vorige week nogmaals uitvoerig besproken werden. We kwamen tot de conclusie dat er genoeg zaken voor verbetering vatbaar waren aangezien we in alle linies bepaalde taken niet of niet zorgvuldig/snel genoeg uitvoerden terwijl we dit wel met elkaar hadden afgesproken. De enige wissel in de rust was Derek die centraal achterin ging spelen daar waar Sam het stokje overnam van Sergio op de rechtshalfpositie.

Met de wind tegen kwamen we de 2e helft amper in het 16-meter gebied van Juliana maar het moet gezegd worden dat ook Sem weinig te doen had. Een aanval over onze rechterkant én een aanval door het centrum leverde 2 vrije schietkansen op voor Juliana doordat er verkeerde keuzes gemaakt werden in de zoals we dat noemen “rode zone”. Weten we meteen weer waarom we die zo noemen. Erg jammer dat wederom 2 gevalletjes van onoplettendheid en/of miscommunicatie direct werden afgestraft. Hierdoor keken we vanaf de 55e minuut tegen een 2-1 achterstand aan. De diverse wissels en omzettingen waardoor we de laatste 10 minuten zelfs met 2 verdedigers tegen 2 spitsen speelden in een 2-5-3 opstelling mochten niet baten. We kregen nog 2 a 3 halve kansen maar waren niet scherp genoeg om dit om te zetten tot doelpunten. Voor het eerst deze competitie staan we op de 8e plaats en dat was uiteraard niet de bedoeling.

Volgende week wacht ons de Rode Lantaarndrager DVC. DVC staat dan wel laatste maar sprokkelt ook puntjes net zoals iedereen dat onder ons doet aangezien er wekelijks wel 2 onderling spelen. In Didam kwamen beide teams niet tot scoren maar dat zal volgende week toch echt anders moeten en waarschijnlijk ook zo zijn gezien de belangen van beide ploegen.

De week erna gaan we naar Be Quick in Zutphen waar ons een lastige uitwedstrijd wacht om vervolgens 2x thuis te spelen tegen VDZ en DIO. Deze 2 thuiswedstrijden zijn wellicht beslissend in de competitie voor wat betreft lijfsbehoud gezien de huidige stand. Na deze 2 wedstrijden wachten ons de wedstrijden tegen de huidige 2 koplopers Bemmel en DTS en we moeten het niet zover laten komen dat we dán nog niet veilig zijn.

Spannende tijden dus voor VIOD Jo15-1. Tegen degradatie voetballen brengt een bepaalde spanning mee die de meesten niet kennen maar die ze ongetwijfeld weer completere voetballers maakt. Het is met name voor de 1e jaars spelers en de spelers die doorkomen vanuit Jo13-1 te hopen dat we met Jo15-1 volgend jaar wederom in de Hoofdklasse actief zullen zijn. Het programma, het ultieme geloof van de spelers en staf in een goede afloop en uw steun bij de (thuis)wedstrijden zullen ons door de laatste loodjes heen slepen.

Met sportieve groet,

Patrick Willemsen