Column Jan Dirk v/d Zee: Meer plezier voor kinderen !

Ik had geluk. Het ging vanzelf. Ik herinner mij geen testtrainingen, proefwedstrijden, één-op-één-gesprekken, beoordelingsformulieren en spelervolgsystemen. Je vrat gewoon het gras op tot aan het einde van het seizoen en je zag wel waar het eindigde.

Meestal nam de trainer je dan even apart en vertelde hij in welk team je het seizoen erop kwam te spelen. Daarna volgde de officiële aankondiging van de formaties op het prikbord in de kantine. Zelden leverde dat vragen of discussies op. Zeker niet van de vaders en moeders. Die bemoeiden zich sowieso niet graag met de vakmensen op de club. Het was aan hen.

Recht op uitleg

Ouders van nu zitten heel anders in de wedstrijd. Zodra een zoon of dochter het nieuwe team niet ziet zitten, vinden ze dat er recht is op uitleg. Waarom dit team? Op basis van welke criteria? Hoe is dat proces verlopen? Kan-ie niet beter? Wat waren de momenten in het seizoen waarop het beeld van hun kind is gevormd? Bovendien, wie draagt de eindverantwoordelijkheid?

“Zodra een zoon of dochter het nieuwe team niet ziet zitten, vinden ze dat er recht is op uitleg”

Overdreven? Daar is veel over te zeggen, positief en negatief, maar het feit blijft dat nog maar weinig clubs in staat blijken om deze vragen naar tevredenheid te beantwoorden of te voorkomen. De heersende gedachte is nog veelal dat je met wat testwedstrijdjes of een toernooitje goed bezig bent. Daarna een e-mailtje met de teamindeling, druk op verzenden en klaar is Kees. Veel succes!

Lees hier de volledige column van Jan Dirk van de Zee Meer plezier voor kinderen”

Meer over sportplezier bij voetbal:  klik hier