De kop is eraf!

De JO19-1 van VIOD, oftewel de benaming zoals vroeger de A1, nam de drie punten mee naar Doetinchem, maar daar zag het lange tijd niet naar uit. De beginfase van de competitie-ouverture tegen de leeftijdsgenoten van Eerbeekse Boys begon spectaculair.

Na drie minuten trof Thijs doel, al had hij daar wel de hulp bij nodig van de schutterende doelman van de gastheren, 0-1. Een begin om je vingers bij af te likken, maar direct in de tegenstoot scoorde Eerbeekse Boys al de gelijkmaker. Boy gaf een corner weg die na het nodige gefrommel binnen werd geschoten, 1-1. Vlot combinerend zette Eerbeekse Boys zijn tegenstander menigmaal onder druk en de voorsprong na 15 minuten spelen was dan ook verdiend. Na een overtreding van Thijs op de rand van de zestien kreeg de thuisploeg een vrije trap toegewezen die prachtig in de winkelhaak verdween, 2-1!

Wessel was halverwege de eerste helft dichtbij de gelijkmaker, maar nu wist de onzekere Boys-keeper wel te redden. De thuisclub bleef de betere ploeg, zette zijn tegenstander goed onder druk zonder daarbij overigens tot echt grote doelkansen te komen. VIOD probeerde zoveel mogelijk vanuit achteruit op te bouwen, maar kwam maar moeizaam onder de druk uit. Misschien had men eerder en vaker voor de lange bal moeten kiezen, want achter de defensie van Eerbeekse Boys lag voldoende ruimte. Zoals in de 35e minuut toen Julian een combinatie aanging met Wessel die op zijn beurt Ian voor de goal vrij zag staan. Ian rondde de breedtepass sierlijk af door de bal “met binnenkantje voet” in de kruising te schieten. Vlak voor rust ging Tijn door zijn enkel en Roy moest voor het eerst wisselen. De ingevallen Dax ging als voorstopper spelen en Boy werd nu vrije man. De rust brak aan met een 2-2 stand en daar mocht VIOD beslist niet over klagen.

“Rinke werd bij deze actie wel vol geraakt door de vuisten van de doelman”

Na de rust toog de thuisclub aanvankelijk weer moedig ten aanval, maar gaandeweg doofde het kaarsje bij de moegestreden Eerbeekers. VIOD – met in het laatste kwartier Rinke voor Laurens en Jordy voor Julian – kreeg steeds meer mogelijkheden vanuit de counter. Vanuit zo’n moment uit ‘de omschakeling’ kwamen de Doetinchemmers vijf minuten voor tijd op voorsprong. Boy stuurde Rinke weg in de diepte en de razendsnelle aanvaller klopte met een rake kopbal de uitkomende doelman van Eerbeekse Boys, 2-3! Helaas werd Rinke bij deze actie wel vol geraakt door de vuisten van de doelman, zodat hij linea recta vervoerd moest kon worden naar de eerste hulp van het Slingeland. Mogelijk met als diagnose een gebroken neus…. In de absolute slotfase waren beide ploegen nog dichtbij een treffer, maar het bleef – wonder boven wonder – 2-3.

VIOD had met de drie punten tegen een goed combinerend Eerbeekse Boys misschien iets teveel gekregen, maar misschien was het wel gewoon loon naar werken. Per slot van rekening had men de nodige veerkracht getoond en een echt goede teamprestatie geleverd. Aangezien niemand er écht bovenuit steekt binnen de A1 moet dit gegeven ook de basis zijn van een leuk en succesvol seizoen…..

Opstelling VIOD: Doel: Niels Mulder. Achter: Dilan Ozerdogan, Tijn Lubbers (40. Dax Oosterbaan), Boy Wentink en Len Derks. Midden: Thijs Lieffering, Ryan Chevalking en Ian Bruijs. Voor: Laurens van der Luit (65. Rinke Giesen, 87. Niek Monchen), Wessel Rensen en Julian Wennekes (77. Jordy Schellekens).

door Bob Lubbers