Na de oefenreeks en de bekerronde zijn we inmiddels begonnen aan de competitie. Voor VIOD JO15-1 ligt er een extra uitdaging, nl de regionale Bekerstrijd om de Achterhoek Cup die gespeeld wordt door Heren Standaard 1 team, Dames teams én in een  JO15-1 versie. Ruim 40 teams strijden om de felbegeerde titel die een oefenwedstrijd tegen De Graafschap JO15-1 oplevert en natuurlijk eeuwige roem. Aangezien de (halve) finale(s) op ons eigen sportpark gespeeld worden zou het mooi zijn om dit een keer mee te mogen maken; maar zover is het nog láng niet!

Als Hoofdklasser is VIOD JO15-1 groepshoofd en is de poule verder aangevuld met de 2e klassers Silvolde en HC ’03 en 1e klasser Varsseveld. De vorige edities kwam VIOD niet verder dan de Knock-out ronde en de hoop is dat deze beloftevolle lichting een keer de halve finales gaat halen. Woensdag jl. speelde we onze eerste en laatste poulewedstrijd thuis. HC’03 was de tegenstander en aangezien zij in de 2e klasse spelen was een overwinning eigenlijk een must. Vorig jaar liet SC Dinxperlo echter zien dat er bijzondere krachten los kunnen komen als “underdog” en won VIOD slechts met 0-1 in Dinxperlo van deze 2e klasser. We waren dus gewaarschuwd.

Vanaf het begin van de wedstrijd werd op het veld en langs de lijn duidelijk dat HC03 niet van plan was open huis te houden. Massaal terug getrokken werd een heuse handbaldefensie opgetrokken waar we met moeite doorheen kwamen. Al in de 8e minuut wist Floris het net te vinden na goed stoor en blokwerk van Luca. De snelle 1-0 gaf hoop op meer. Helaas lukte dit nog niet in de 1e helft. Doordat we veel balbezit hadden liepen we elkaar soms van enthousiasme in de weg en probeerden we (te veel) via de snelste weg naar de goal te komen: dwars door het midden. Omdat de half- en buitenspelers het veld ook relatief smal maakten was dit geen succes en als we dan al een keer in de 16 kwamen dan was het overvol en hadden we geen geluk met de afronding.

In de rust bespraken we hoe we ons zelf wat minder in de fuik konden laten lopen. We spraken af dat de halfspelers én buitenspelers ver langs de zijlijn zouden gaan staan. Dit moest als resultaat opleveren dat de directe tegenstanders mee zouden lopen waardoor er veel ruimte in de as kwam voor de opkomende Thom en de als midmid spelende Marijn. Als de directe tegenstanders niet zover naar buiten zouden gaan staan, zou er meer ruimte komen voor de halfspelers om zo makkelijker een voorwaartse actie te kunnen maken en samen met de vleugelspitsen al combinerend tot een voorzet te komen. In het eerste kwartier van de 2e helft zagen we dat het effect sorteerde.

Al na 5 minuten scoorde Derek op aangeven van Mart door een voorzet van de linkerkant. Mart stond hier nog vanwege een zojuist genomen corner. Vervolgens duurde het weer een tijdje voordat we effectief richting goal kwamen dus er was iets nodig om de boel open te breken maar daarvoor scoorde Daan Haanappel zijn 1e van de avond op aangeven van Mart. Vier spelers werd aangegeven van positie te wisselen. Floris ging van linkshalf naar linksbuiten, daar waar hij zaterdag nog 3x in een kwartier wist te scoren. Daan Mombarg verhuisde naar de rechterkant zodat hij met zijn rechterbeen aan de buitenkant kon gaan passeren en voor de nodige voorzetten kon gaan zorgen. Mart mocht een linie naar achteren van rechtsbuiten naar rechtshalf en kreeg de opdracht om wat vaker “binnendoor te steken” en Luca ging linkshalf in plaats van rechtshalf spelen.

Of het hernieuwde inzichten gaf of dat “verandering van spijs doet eten” weten we niet. Feit blijft dat we binnen 5 minuten 4 x wisten te scoren in deze nieuwe opstelling..! In de 55e, 56e  en de 60e minuut scoorden respectievelijk Daan Haanappel (2x) en Thom Teunissen op voorzetten van de zijkant van  Mart en 2x Floris. Tussendoor (kan dat, jawel inde 57e minuut) scoorde Mart Brans de mooiste goal van de avond. Een weergaloze pass van Thom Teunissen over zeker 40 meter viel precies achter de verdediging en Mart wist met een beheerst lobje de bal in het net te doen belanden.  Petje af…

Na deze stormachtige 5 minuten wist HC’03 het niet meer en werd er in de laatste 5 minuten van de wedstrijd nog 3x keer gescoord. Daan Haanappel scoorde voor de 4e keer op aangeven van de 3e assist van Floris, die vervolgen op aangeven van Daan H. en Daan M. ook zijn 2e opeenvolgende hattrick wist te scoren. Wat een scoringsgeweld maar vooral, wat een goeie 2e helft. Een uitslag van 10-0 winnen waarbij we 9 keer weten te scoren in 35 minuten geeft uiteraard aan dat het geen echter wedstrijd was. Wat hebben we daar aan zouden we ons kunnen afvragen. Doordat er echter erg mooie doelpunten bij zaten en er toch ook weer genoeg leermomenten in de wedstrijd zaten was het toch een nuttige avond. Gezien de uitslag van Silvolde – Varsseveld  (3-4) en de wetenschap dat we van Varsseveld  al met 9-0 gewonnen hebben in een oefenwedstrijd kunnen de overige 2 wedstrijden wel eens eenzelfde beeld gaan opleveren. Gezien het verschil van de eerste en tweede wedstrijd weten we in ieder geval hoe we moeten spelen als de tegenstander compact verdedigd.

4 oktober 2017 VIOD JO15-1 – HC ’03 JO15-1  einduitslag: 10-0

Sportpark Dichteren, Doetinchem

Opstelling VIOD:

Niels Buijl, Derek Huizing, Mats van Engen (35. Lars Giezen), Sven Hissink, Luca Wittebrood, Marijn Derks, Floris Liet, Mart Brans, Lynn Mombarg, Daan Mombarg (35. Daan Haanappel)

Scoreverloop:

10” Floris Liet                 (assist Luca Wittebrood)

40” Derek Huizing         (assist Mart Brands)

49” Daan Haanappel      (assist Mart Brans)

55” Daan Haanappel      (assist Mart Brans)

56” Daan Haanappel      (assist Floris Liet)

57” Mart Brands              (assist Thom Teunissen)

60” Thom Teunissen      (assist Floris Liet)