Waar een groot deel van de jeugdteams een vrij weekend genoot, speelden onze boys (VIOD JO11-2) afgelopen zondag als JO10-1 het districtskampioenschap in Beuningen met als inzet een ticket voor het NK in juni 2018 voor teams met spelers geboren vanaf 2008. Waar dit team afgelopen seizoen als JO9-1 op het NK in Castricum al heel succesvol was geweest, waren de verwachtingen deze keer hoog gespannen.

Rond 10 uur verzamelden de mannen en de massaal meegereisde supporters zich in Beuningen. Naast de tenues, voetbalschoenen en scheenbeschermers was er ook genoeg voor de inwendige mens meegenomen. Een hechte club van spelers en ouders maakt dit tot een leuke dag uit. Helaas waren de weergoden ons minder gunstig gezind en werd er door de dag heen meerdere malen een nat pak gehaald, iets dat de pret niet mocht drukken. Om 10:30 uur was de Kick-Off van het toernooi met een opkomst met clubvlag en het zingen van het Wilhelmus; om rond de klok van 11:30 uur echt te gaan voetballen.

“Een heerlijk begin!”

De eerste tegenstander was Oranje Blauw uit Nijmegen. Na een stroef begin resulteerde dit in een 1-3 overwinning voor de mannen. Een heerlijk begin! De tweede wedstrijd was tegen Spero uit Elst. Een team dat vorig jaar in de finale met 1-0 net te sterk bleek. Het spel golfde op en neer maar de eerste kansjes van beide kanten wilden er niet in totdat Spero de 1-0 maakte. VIOD probeerde aan te sluiten maar het lukte niet en als je alles of niets gaat spelen geef je de tegenstander ruimte. Spero won in een sportief duel met 3-0. De 3e wedstrijd in de poule was die tegen SML uit Arnhem. SML had Spero verslagen met 2-0 dus wij waren op onze hoede.  Alleen een overwinning met een ruim doelsaldo zou VIOD naar de finale-ronde kunnen brengen. De mannen werd gevraagd nog 1x alles te geven en dat deden ze. Na een gelijk opgaande strijd en een tussenstand van 1-1 in de rust, denderden onze mannen over SML heen en werd er gewonnen met 5-1!

Nu begon het rekenwerk. Eerst werd er gekeken naar de stand. Zowel Spero, SML als VIOD hadden 6 punten. Daarna de onderlinge duels, ook hier was geen winnaar aan te wijzen. Dan op doelsaldo en Spero en VIOD mochten zich gaan opmaken voor de finale-rondes. Eerst was het even goed lunchen (met dank aan Catering Intermezzo uit Huissen) en dan volle bak tegen ATC uit Hengelo(O). Voorafgaand getipt als de kampioenskandidaat (later bleek echter dat zij met minimaal 1 speler uit de onder 11 hadden gespeeld).

“Geen ‘Pietertjes’ !”

Rond 15:10 startte de wedstrijd na wat oponthoud over het te gebruiken veld en kleur van de tenues van beide teams. De wedstrijd begon en al snel werd duidelijk dat er geen “Pietertjes” in dit team liepen. Onze mannen kunnen nog wel eens moeite hebben het net te vinden was, maar het was nu snel raak en de voorsprong was een feit. 1-0 en het eerste stapje naar de finale leek gezet. Enkele kansen daarna misten helaas en ATC werd dwingender om niet veel later de gelijkmaker te noteren. ATC hanteerde steeds meer de lange bal en bracht telkens de behendige en vliegensvlugge spits in stelling. Niet veel later namen zij dan ook de voorsprong. Onze mannen bleven geloof houden en startten een moedig slotoffensief maar tot scoren kwamen we helaas niet.

“Met veel wind en bakken water”

ATC wist het net nog wel 1 maal te vinden door de bal nog vanaf hun eigen helft naar voren te roeien, gedragen door wind en met een flinke stuiter over onze goalie heen. Helaas 1-3. Nu was plek 3 het hoogst haalbare deze dag, een plek die direct een ticket oplevert voor het NK. Hierin was DOVO uit Veenendaal de tegenstander die hun wedstrijd verloren hadden van Spero. Nog 1 keer alles geven en gaan voor het hoogst haalbare was het devies. Een stormachtige wedstrijd in 2 opzichten. De weergoden persten er nog even fijn een mini-orkaan uit met veel wind en bakken water maar ook dat VIOD los was!! DOVO werd naar plek 4 verwezen met een 5-1 verlies en onze mannen hadden het brons!

Tijdens de afsluitende ceremonie ontvingen onze mannen een mooie schaal en bijbehorende medaille. Tevens was plaatsing voor het NK een feit!  Ondanks het weer en wisselende prestaties een topdag voor onze mannen en supporters.

Aankomende zaterdag spelen wij weer voor de competitie op ons eigen sportpark en zien u dan graag vanaf 09:45 langs de lijn!

Met sportieve groet,

Frank Kuster