Gisterenmiddag liep VIOD in Zevenaar tegen koploper DCS tegen een onnodige nederlaag aan. Ondanks de afwezigheid van 3 basisspelers (Bosch, Bril en De Graaf) was VIOD ’n uur lang de bovenliggende partij en kreeg zes 100% scoringskansen, die niet werden verzilverd. Nadat DCS op voorsprong was gekomen, liet VIOD het duel lopen en zag even later een corner rechtstreeks in het doel belanden. Nog één scoringskans kreeg VIOD voor het laatste fluitsignaal, maar ook deze werd niet tegen de touwen gewerkt. Twee nederlagen op rij, zonder enkel gescoord doelpunt. Er is werk aan de winkel voor de staf en de vraag is hoe veel krediet spelers nog krijgen. Roel Hulzink scoorde in VIOD 2 gisteren tweemaal, misschien kan hij van toegevoegde waarde zijn om VIOD tot scoren te laten komen.

Vooraf liet trainer Jan Lorsé, gelet op de twee komende wedstrijden (AD`69 en FC Trias), geen risico te willen nemen met de nog niet fitte spelers Vincent Bosch en Julian Bril. Beiden namen plaats op de reservebank. Ook Lukas de Graaf is geblesseerd en keek de wedstrijd vanaf de tribune. Tactisch had VIOD het goed staan in Zevenaar op een prima kunstgrasveld. Koploper DCS had moeite om hun vrije mensen te vinden en als er een steekpass richting zestien kwam, liet invaller Menno Admiraal van zich spreken. Admiraal stond in het hart van de defensie en wist een paar keer zijn directe opponent goed af te stoppen. Op het middenveld wachtte VIOD de tegenstander op en zodra de bal werd veroverd, werd direct de aanval gezocht.

De 1e kans van de wedstrijd is voor Jorn Eijkelkamp, die na een goede combinatie de bal vrij voor het DCS doel krijgt aangespeeld. Eijkelkamp haalt verwoestend uit, maar heeft het vizier niet goed staan en mist het doel. Nog geen vier minuten later scoringskans nummer 2. De hardwerkende Huub Oosterink wordt over rechts de diepte aangespeeld. DCS keeper Raoul Beeking weifelt met uitlopen, blijft staan en ziet de VIOD speler Oosterink met bal op zich afkomen. Huub Oosterink legt aan en maakt de keuze om de bal op heup hoogte langs de keeper te schieten, die hierdoor met zijn handen eenvoudig de bal kan onderscheppen. Bij een schot over de grond was de doelman waarschijnlijk kansloos geweest. Nadat DCS aanvaller Kevin Lenselink zijn schot op doel via de buitenkant van de paal naast ziet gaan, krijgt VIOD in de 20e minuut scoringskans nummer 3.  Een mogelijkheid die verzilverd moet worden om jezelf te belonen, wil je tegen de koploper een goed resultaat behalen. Op het middenveld gaat DCS slordig met de bal om, VIOD onderschept en Jorn Eijkelkamp brengt Mike Severs in stelling. Het publiek op de tribune veert op, de doelman van DCS ziet het onheil naderen en het is wachten dat het leder het doelnet laat krullen. Tot teleurstelling wordt de bal ongecontroleerd hoog over het doel geschoten en haalt het thuispubliek opgelucht adem en blijft de stand 0-0 waar een 2-0 of zelfs 3-0 voorsprong voor VIOD heel normaal zou zijn geweest.

DCS trainer Willem Mulderij grijpt dan ook in. Hij neemt maatregelen om een nederlaag op eigen veld te voorkomen. Vanaf de aftrap in de 2e helft laat hij twee verse spelers opdraven. Daan Witjes en Jelle Smalbraak moeten bij DCS het tij gaan keren. Dat lukt nog niet in het 1e kwartier, want VIOD zet zijn aanvalslust door. Jorn Eijkelkamp ziet zijn halve omhaal net naast het doel verdwijnen en Marten van Delden had ook de openingstreffer op het scorebord kunnen zetten. Eerst vergeet hij de bal in vrije positie in het strafschopgebied aan te nemen, even later heeft hij geen geluk bij een mooie kopbal. Lex Overbeek en Dominic Bolmeijer zetten over rechts de DCS verdediging continu onder druk en na een goede combinatie weet Bolmeijer de bal een goede richting te geven op de inlopende Marten van Delden. Zijn kopbal verdwijnt net aan de verkeerde kant van de paal en ook kans nummer 5 wordt niet verzilverd.

Dan slaat het noodlot toe. Onverwachts valt de bal binnen en staat de thuisclub met 1-0 voor. De wedstrijd is 65 minuten bezig als Mohammed Al-Jaboury de bal net buiten de zestien, in het midden, controleert. Handig dropt hij de bal richting rechterbenedenhoek. VIOD keeper Willem Thijssen kijkt erna en voordat hij kan reageren is bal de doellijn gepasseerd (1-0). VIOD te neergeslagen, onnodig op achterstand. De tegenstander krijgt hierna vleugels en laat zien waarom zij nog ongeslagen zijn en dit resulteert in de 2e treffer. Zoals Kevin Lenselink het ook al in de wedstrijd tegen Keijenburgse Boys heeft gedaan (VIOD was gewaarschuwd), gebeurde het deze middag weer. Lenselink trapt de corner in een keer binnen (2-0). De wedstrijd is gelopen. De laatste VIOD kans is voor invaller Chris Laansma, die Marten van Delden is komen te vervangen. Maar ook hij weet niet het goede voorbeeld te geven en blijft de stand 2-0 voor DCS.

Conclusie is simpel, twee wedstrijden dicteren, twee wedstrijden niet scoren, twee wedstrijden geen punten. Om in het gewilde linkerrijtje te blijven zal in de twee komende wedstrijden resultaat geboekt moeten worden, om zo weg te blijven van de onderste regionen.  Kwaliteit is aanwezig, legio kansen worden gecreëerd, alleen dat laatste zetje.  Zondag om 14 uur thuis tegen AD’69.

door John van der Kamp

foto’s Erik Eijkelkamp

De eerste kans in de wedstrijd. Jorn Eijkelkamp mist het doel.

Kans nummer 2. Huub Oosterink schiet de bal te hoog in en wordt een prooi voor doelman Raoul Beeking

DCS doelman Raoul Beeking plukt stijlvol de bal uit de licht voordat Huub Oosterink gevaarlijk kan worden

In de 2e helft kreeg VIOD doelman Willem Thijssen iets meer te doen dan alleen maar ballen oprapen

De laatste kans is voor invaller Chris Laansma, die in 2e instantie wordt afgeblokt