Lynn Mombarg, speelster van VIOD JO15-1, is geselecteerd voor Oranje O16. Dit is een Jeugd Vrouwen Team met speelsters onder 16 jaar. Lynn maakt deel uit van een groep met 40 speelsters, die op 6 december een laatste selectietraining bij vv Barneveld gaan afwerken. Dan volgt een definitieve selectie voor het team Oranje O16. Na de laatste selectietraining volgen enkele oefenwedstrijden ter voorbereiding van het  UEFA Development Tournament 2018 in Portugal. Op 15 februari speelt Oranje O16 tijdens dit tournament  haar eerste wedstrijd tegen Italië O16. Op 17 februari volgt de 2e wedstrijd, dan is Duitsland O16 de tegenstander. De 3e tegenstander is Portugal O16, het gastland, en staat voor 19 februari op het programma.

Patrick Willemsen, trainer van VIOD JO15-1 is niet verrast dat Lynn Mombarg geselecteerd is voor Oranje. “Ik heb Lynn nu voor het 2e jaar in mijn team, JO15-1. Voor Lynn is dit het 3e jaar in JO15-1 en voor meisjes is dat redelijk normaal op deze leeftijds, dat is geen dispensatie. Vorig jaar speelde Lynn aanvankelijk als onze 10 centraal op het middenveld wat al aangeeft dat ze bijzondere kwaliteiten heeft. Helaas kreeg ze vlak voor de winterstop last van ademhalingsproblemen toen het wat kouder werd en de reden is nooit helemaal ontdekt. Feit was dat ze last had om hele wedstrijden te spelen”, aldus VIOD trainer Patrick Willemsen.

“Menig speler kreeg vliegles aangezien ze goed weet haar lichaam te gebruiken”

“Dit seizoen is Lynn fysiek sterker dan vorig jaar en dat laat ze zeer zeker op onze trainingen zien. In het begin van dit seizoen speelden we tegen een aantal 1e Klasse ploegen en toen heerste ze volledig centraal op het middenveld. Menig speler kreeg vliegles aangezien ze goed weet haar lichaam te gebruiken. In combinatie met haar techniek, er zijn er maar een paar die net zo’n functionele techniek hebben als Lynn, in combinatie met haar zeer nauwkeurige passing is ze echt een blikvanger op de velden. Ik heb al vaak verbaasde reacties van trainers en scheidsrechters over haar gekregen na de wedstrijd”, voegt Patrick Willemsen toe.

“Ik hoop dat we ooit trots een Oranje-shirtje van Lynn in onze VIOD-kantine kunnen gaan ophangen”

“Waar ik het met Lynn het meest over heb is haar “energie”. Ze mag deze wat minder vlak verdelen over de wedstrijden. Omdat ze altijd de voetballende oplossing zoekt (en ook vaak vind) ziet het er soms wellicht wat slordig uit als ze balverlies lijdt op het middenveld maar ik vind dat te prijzen. Ze speelt nooit een pass zonder bedoelingen. Ik denk dat als Lynn gaat werken aan het minder spelen op 1 tempo en (nog) actiever gaat worden op de momenten dat ze de bal niet heeft, VIOD er niet raar van moeten opkijken dat een club als Achilles, FC Twente of PEC Zwolle aan gaat kloppen voor Lynn. Alles zal veel afhangen hoe ze zich handhaaft tijdens de selectiedagen bij de KNVB. Ik weet zeker dat als dit niet gebeurt ze mee kan op het allerhoogste amateurniveau bij het vrouwenvoetbal in Nederland. Maar ik hoop dat we ooit trots een Oranje-shirtje van Lynn in onze VIOD-kantine kunnen gaan ophangen. Ik sluit het écht niet uit”,  voorspelt VIOD-trainer Patrick Willemsen.

VIOD mag trots zijn dat zij ’n topper binnen de club hebben, die geselecteerd is voor Oranje. Hierdoor zet de club uit Doetinchem weer een stap voorwaarts in het verder ontwikkelen en opzetten van het vrouwenvoetbal.

door John van der Kamp

Lynn Mombarg, zittend op de voorste rij, 2e van links. Trainer Patrick Willemsen is op deze foto terug te vinden op de achterste rij links.