Zonder aanvoerder Ryan en keeper Niels, maar mét – voor het eerst dit seizoen – Mike (Severs) in z’n gelederen trad de JO19-1 van VIOD aan tegen de leeftijdsgenoten van vv Vorden. Linksbuiten Mike speelde de eerste wedstrijden van het seizoen nog gewoon in de basiself van het eerste elftal, maar is de laatste weken daar op de reservebank verzeild geraakt. Vandaar dat hij van hoofdtrainer Jan Lorsé 45 minuten mee mocht doen met de JO19 van VIOD.

“Het middenveld van VIOD gaf in deze fase van de wedstrijd te vaak niet thuis”

Zijn meespelen betaalde zich al snel uit, want in de 5e minuut gaf Mike vanaf rechts een scherpe voorzet die door Wessel bij de eerste paal subtiel werd binnengetikt, 0-1! Een echte spitsengoal dus. Vorden leek nochtans niet echt geïmponeerd door deze tegenslag en zocht direct de aanval. Het hanteerde daarbij een moeilijk te bestrijden spelletje; steeds liet een voorhoedespeler zich in de voeten aanspelen, vervolgens kaatste hij de bal op een (vrijstaande) middenvelder die de bal op zijn beurt onmiddellijk speelde op een diepgaande collega. Door deze dynamiek kreeg de thuisclub dan ook de nodige mogelijkheden, maar Imran – vervanger van Niels – gaf  vooralsnog geen krimp. Het middenveld van VIOD gaf in deze fase van de wedstrijd te vaak niet thuis, ondanks een onvermoeibare Len (ditmaal aanvoerder) centraal op het middenveld.

Achterin stond vooral Tijn zijn mannetje, maar ook hij kon niet verhinderen dat Vorden in de 35e minuut (verdiend) op gelijke hoogte kwam. Uit een vrije trap volgde een scrimmage voor de goal van VIOD. Thijs wist in eerste instantie  nog een inzet te blokken, maar de rebound werd alsnog binnen gegleden, 1-1! Lang genieten van deze gelijkmaker kon Vorden echter niet. Direct na de aftrap verdiende Len een corner die door Mike laag en scherp werd ingebracht. Nu ontstond er een onoverzichtelijke situatie voor het Vorden-doel, waar Thijs van dichtbij van wist te profiteren, 1-2! Maar al weer toonde Vorden veerkracht. Letterlijk in het laatste fluitsignaal voor de theepauze draaide één van de middenvelders van de thuisploeg de bal vanaf links bij de tweede paal in de bovenhoek, 2-2! Zonde, helemaal omdat de gelijkmaker eigenlijk een gevolg was van een onnodige overtreding op het middenveld.

“Dan is Roy (Ebbers) nu eenmaal uiterst streng en consequent”

Zoals afgesproken bleef Mike achter in de kleedkamer, zijn vervanger was Julian. Ook Dax zou erin komen, maar omdat Ian aangaf niet verder te kunnen (ziek, zwak en misselijk) moest ook Laurens ingebracht worden. Lullig voor Dax, want hij moest nu als enige overgebleven wisselspeler – Rick speelde dit keer mee met JO19-2 (en daar goed voor twee assists !) – noodgedwongen op de bank blijven zitten. Dát Dax dit keer als reserve op het wedstrijdformulier stond had hij overigens ook wel een beetje aan zichzelf te danken, want als enige arriveerde hij voor vertrek te laat op het complex van VIOD… en dan is Roy (Ebbers) nu eenmaal uiterst streng en consequent. In de tweede helft speelde het zichtbaar moegestreden Vorden met veel minder energie en nam VIOD langzaam, doch gestaag het initiatief in de wedstrijd over. Niet geheel onverwacht kwamen de Doetinchemmers dan ook in de 60e minuut  – voor de derde keer deze wedstrijd – op voorsprong. Rechtsbuiten Rinke had een mooie voorzet in huis die door Wessel onvoldoende op waarde werd geschat, maar toen Rinke het nog een keer over mocht doen liet Laurens zien hoe het wel moest. Bij de tweede paal rondde de goed ingevallen linksbuiten beheerst af, 2-3! Door een slippertje van Niek kwam de rechterspits van Vorden nog een keer in scoringspositie, maar hij raakte de bal volledig verkeerd. Voor de rest was het inmiddels VIOD dat de wedstrijd volledig controleerde. Dat Julian – ook al een invaller – de wedstrijd op slot leek te gooien door vanaf twintig meter hard en zuiver raak te schieten, wekte dan ook al geen verbazing meer.

“De penalty werd weliswaar niet al te zuiver ingeschoten, maar de redding van Imran – tot twee keer toe – mocht er ook zijn!”

Toch zou het nog bijna spannend worden, toen de overigens goed leidende arbiter van dienst de bal in de 84e minuut onterecht op de stip legde. Een van de voorwaartsen van Vorden werd in de mangel genomen door Dilan en Boy, maar de overtreding vond toch echt ‘buiten de zestien’ plaats. Een pingel dus voor de thuisploeg en tot overmaat van ramp was Boy ook nog eens behoorlijk ernstig geblesseerd geraakt bij deze actie. Met een immens ‘ei op z’n enkel’ strompelde hij richting kleedkamer en mocht Dax toch nog even z’n opwachting maken. De penalty werd weliswaar niet al te zuiver ingeschoten, maar de redding van Imran – tot twee keer toe – mocht er ook zijn! Door deze misser was de winst veilig gesteld voor VIOD. Wat Vorden in de absolute slotfase ook nog probeerde, écht in de problemen kwamen de Doetinchemmers niet meer. Al met al was er sprake geweest van een mooie teamprestatie, vooral natuurlijk in de tweede helft met dit keer Tijn en Len als uitblinkers. Al konden ook de ingevallen Laurens en Julian, maar zeker ook Imran en Thijs terugkijken op een goede wedstrijd.

JO19 van VIOD staat momenteel knap tweede in de competitie

De JO19 van VIOD staat momenteel knap tweede in de competitie, maar heeft daarbij wél één wedstrijd meer gespeeld dan de concurrentie. Volgende week mogen de pupillen van Roy genieten van een weekje rust en dan wacht de titanenstrijd tegen de koploper, Concordia JO19-1. Eén schamel puntje in dat duel is dan genoeg om zich te plaatsen voor de kampioenspoule (waar de nummers 1 en 2 zich kwalificeren voor de hoofdklasse). Bij verlies echter is men afhankelijk van wat de concurrentie (Zelos, MvR en VVG’25) doet…..

opstelling VIOD JO19-1: Imran Lowenthal; Dilan Ozerdogan, Tijn Lubbers, Boy Wentink (84. Dax Oosterbaan), Niek Monchen; Thijs Lieffering, Len Derks, Ian Bruijs (46. Julian Wennekes); Rinke Giesen, Wessel Rensen, Mike Severs (46. Laurens van der Luit).

door Bob Lubbers

foto’s: Hilda Monchen