De JO19-1 van VIOD deed het zaterdag beter dan de JO15-1. Daar waar de pupillen van Patrick Willemsen eerder op de middag met 2-0 het onderspit dolven, won het team van Roy Ebbers afgetekend met 4-1 van zijn leeftijdsgenoten uit Groenlo.

Een overwinning die welkom was, want VIOD was niet écht overtuigend uit het kerstreces gekomen. In eigen huis had men genoegen moeten nemen met een teleurstellende 2-2 tegen RKZVC JO19-1 (twee treffers van Wessel), terwijl afgelopen zaterdag het Didamse DVC JO19-1 de Doetinchemmers met maar liefst 5-0 klop had gegeven. Als eventueel excuus kon worden aangevoerd dat Roy toen geen beroep had kunnen doen op de beoogde basisspelers Tijn (schoolverplichtingen), Boy (enkelblesuure) en Ian (gebroken pols). De eerste was er tegen Grol weer bij, maar Boy en Ian lijken gezien de ernst van hun blessures voorlopig veroordeeld te zijn tot toekijken.

“Wessel en Laurens hielpen in het eerst kwartier nog mooie kansen om zeep”

Roy moest het in Groenlo dus doen met een smalle spelersgroep van dertien man, terwijl de tegenstander maar liefst zes spelers op de bank had zitten. De thuisclub begon aanvankelijk energiek aan het duel en had ook aanzienlijk meer balbezit dan zijn tegenstander uit Doetinchem. Toch wisten zij dit overwicht niet om te zetten in echt doelgevaar. VIOD daarentegen bleek een stuk effectiever te zijn. Wessel en Laurens hielpen in het eerst kwartier nog mooie kansen om zeep, maar onder het mom van ‘drie keer is scheepsrecht’ was linkerspits Thijs in de 25e minuut wél succesvol, 0-1. Niet veel later werd diezelfde Thijs mooi vrijgespeeld door Laurens en opnieuw rondde hij koelbloedig af, 0-2! Grol leek hierdoor helemaal van slag en ging plotsklaps grossieren in balverlies. De 0-3 kon bijna niet uitblijven, maar onnodig balverlies op het middenveld hielp de thuisclub in de 35e minuut zowaar weer terug in het zadel, 1-2. Vlak voor het verstrijken van de eerste helft bracht Ryan de marge echter weer op twee. Een hoekschop genomen door Thijs kwam min of meer toevallig voor zijn voeten en omdat de aanvoerder van VIOD ook nog eens alle tijd kreeg om de hoek uit te zoeken moest de Grol-doelman het antwoord schuldig blijven, 1-3! Met Rinke voor Laurens begon de tweede helft en het spelbeeld bleef eigenlijk ongewijzigd.

“hoe hij dit deed zal altijd een raadsel blijven”

De Grollenaren hadden vaker de bal (zo’n 60-40 verhouding), maar toonden voorin een ontstellend gebrek aan scherpte. Ondanks het feit dat hun spits met een lichaamslengte van 2.04 m meer dan een kop groter was dan Dax, zijn persoonlijke tegenstander. Ook bij VIOD was in de tweede helft echter het beste eraf. Opvallend vaak blonk men aan Doetinchemse zijde uit in het maken van de verkeerde keuzes, anders had men zomaar een monsterscore kunnen behalen. Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat óók Grol de nodige kansen miste. Eén keer leek de bal toch echt in de kruising te belanden, maar Niels – en hoe hij dit deed zal altijd een raadsel blijven – tikte de bal op onnavolgbare wijze over het doel. In de absolute slotfase soleerde Wessel langs vijf tegenstanders (!!) en prikte hij de bal gedecideerd onder de vallende Grol-doelpunt binnen, 1-4.

Volgende week spelen de pupillen van Roy vriendschappelijk in Ulft tegen SDOUC JO19-1 dat getraind wordt door ex-Graafschapper Ted van de Pavert. Opvallend, want men zal deze tegenstander ook tegenkomen in de voorjaars (promotie-)competitie. Mogelijk wordt de oefenperiode nog afgesloten met een thuisduel tegen SC Silvolde JO19-1 (tijdens het carnavalsweekend).

opstelling VIOD JO19-1: Niels Mulder; Dilan Ozerdogan, Tijn Lubbers, Dax Oosterbaan, Niek Monchen; Rick Vorwerk (60. Julian Wennekes), Len Derks, Ryan Chevalking; Laurens van der Luit (46. Rinke Giesen), Wessel Rensen, Thijs Lieffering.

door Bob Lubbers

Correspondent van VIOD JO19-1