DOETINCHEM – Voor VIOD stond afgelopen zondag de thuiswedstrijd tegen PAX op het programma. De heenwedstrijd in Hengelo, de openingswedstrijd van het seizoen, eindigde in een doelpuntloos gelijkspel. VIOD is momenteel in goeden doen. Afgelopen zondag speelde het gelijk tegen koploper MASV en net voor de winterstop werd tegen Gendringen een goed resultaat behaald. Trainer Jan Lorsé kon voor deze wedstrijd geen beroep doen op ’n tweetal spelers. Spelmaker Lex Overbeek geniet van een vakantie in Thailand en aanvaller Mike Severs loopt stage in het winterse gedeelte van Oostenrijk. Keeper Willem Thijssen was weer fit en het vraagteken was of centrale verdediger Vincent Bosch aan de wedstrijd kon beginnen, daar hij afgelopen week door een blessure nauwelijks kon trainen.

De Wedstrijd

Toch nam trainer Jan Lorsé de gok om Vincent Bosch te laten starten en speelde met de vertrouwde opstelling van de laatste wedstrijden. Zijn collega Rudi Vonk kon geen beroep doen op de zieke Rob Arends en moest tijdens de warming up zijn opstelling wijzigen. Damian Rondeel startte vanaf de aftrap. De eerste scoringskans kreeg VIOD in de 8e minuut. Lukas de Graaf ging ’n een-tweetje in de zestien aan met Julian Bril en kon vrij op PAX-doelman Jeroen van der Veen afgaan. De bal bleef net onder de doelman hangen en zo ging de 1e mogelijkheid voorbij (zie foto). Even later stond toch het openingsdoelpunt op het scorebord. Vanuit een vrije trap aan de linkerkant van het speelveld schoot Marten van Delden de bal richting 1e paal. De PAX-doelman kon de bal niet goed onder controle krijgen en Huub Oosterink was er als de kippen bij om van dichtbij de bal binnen te schieten (zie foto). De clubtopscorer van VIOD kan weer een doelpuntje achter zijn naam bijschrijven (1-0).

De bezoekers uit Hengelo (Gld) kwamen na dit doelpunt beter in hun spel en liet de bal goed en snel rondgaan. Dit leverde ook voor de bezoekers kansjes op. Zo ook in de 22e minuut toen Jesse Bulten de kans kreeg om de gelijkmaker binnen te schieten. De bal leek in de rechterbenedenhoek van het doel te verdwijnen, echter VIOD-doelman Willem Thijssen wist met een uiterste inspanning het leder met zijn voet te keren. In de 31e minuut kwam PAX, geheel verdiend, op gelijke hoogte. Na wat geklungel bij VIOD achterin, kwam de bal in de voeten van Robin Hulshof, die de bal onberispelijk in het doel schoot (1-1). Een fase brak aan dat PAX het VIOD erg moeilijk maakte, maar de verdediging van de Doetinchemmers hield zich staande. Aanvallend kon VIOD echter geen vuist maken, er waren amper gevaarlijke momenten voor het doel van PAX te noteren. VIOD-verdediger Thomas Jansen probeerde met een hoge voorzet Jorn Eijkelkamp te bereiken, maar de VIOD-aanvaller kon de bal alleen met zijn haardos raken en de bal verdween naast het doel. Scheidsrechter Richard Makkinga uit Wierden floot na een minuutje extra speeltijd voor de rust en de teams zochten de warme kleedkamers op.

Vincent Bosch kwam al snel direct terug op het speelveld om zijn spieren niet al te stijf te laten worden, maar moest noodgedwongen zich na een minuut of 10 laten vervangen. Bart Grondman is zijn vervanger. Net voor deze wissel was VIOD weer op voorsprong gekomen. Eerst had Huub Oosterink de bal keihard tegen de lat geschoten, nog geen minuut later gingen de armen bij de thuisclub toch omhoog. Lukas de Graaf gaf een uitstekende steekpass op Jorn Eijkelkamp, die de bal onder de vallende PAX-doelman in het doel schoot (2-1). Ook PAX-trainer Rudi Vonk zette een paar verse krachten in om het tij te keren. VIOD moest achteruit en ging de strijd aan op iedere meter. Nadat PAX-invaller Jurre Lassche de bal had overgekopt, krijgt PAX in de 82e minuut een corner toegewezen. Aanvaller Roy Wolsheumer draait de bal over iedereen heen in het vijf meter gebied en de bal valt via de 2e paal weer het veld in. VIOD ontsnapt aan de gelijkmaker. Nadat Huub Oosterink onterecht wordt afgevlagd voor buitenspel, kan Lukas de Graaf uit ’n counter VIOD in veilige haven schieten. De PAX-doelman houdt zijn team in de wedstrijd om ook deze inzet te keren. De blessuretijd gaat in. PAX krijgt nog een allerlaatste mogelijkheid om de verdiende gelijkmaker te scoren. Echter ditmaal wordt de corner van Roy Wolsheumer onderschept en fluit scheidsrechter Makkinga voor de allerlaatste maal.

Vandaag wel drie punten voor VIOD. Vorige week had men er zeker recht op, vandaag was een gelijkspel een terechte uitslag geweest. Daar koopt PAX niets voor. Zij kunnen alleen terugkijken op een goede wedstrijd. Gezegd mag worden dat PAX-trainer Rudi Vonk zijn team bijzonder goed aan het voetballen heeft gekregen, alleen de punten ontbreken nog.

Aankomende weekend geen voetbal, dan is het carnaval. Op zondag 18 februari speelt VIOD wederom thuis. De wedstrijd tegen sc Groessen begint om 14:30 uur.

Door John van der Kamp

Foto’s Erik Eijkelkamp

Lukas de Graaf kreeg de 1e scoringskans van de wedstrijd

PAX Doelman Jeroen van der Veen onderschept de bal voordat Vincent Bosch gevaarlijk kan worden