DOETINCHEM – Gisteren was het een schrale zondag, bitter kou en VIOD-trainer Jan Lorsé kon geen beroep doen op zes basisspelers. De spelers Marten van Delden, Huub Oosterink, Bart Grondman en Lukas de Graaf waren afgelopen week geblesseerd geraakt en zochten een plek op achter het glas op Sportpark Dichteren. Naast deze vier kon de trainer ook geen beroep doen op aanvallers Mike Severs (stage in het buitenland) en Joppe Derksen (nog niet hersteld). Het was dus voor de trainer improviseren en hij had voor de zekerheid, van wijze van spreken, zelf de voetbalschoenen in de auto liggen, mocht de nood aan de man komen.

Vandaag dus een gehavend VIOD. Vanuit de basis starten Jasper Raben (VIOD 2) en Ryan Chevalking (VIOD JO19-1). Len Derks (VIOD JO19-1) mocht een plaatsje zoeken in de koude dug-out. Na het beginsignaal van scheidsrechter Marco Arnoldus uit Zutphen zakte VIOD in en liet tegenstander Grol komen. Tweemaal kregen de gasten een goede mogelijkheid om de score te openen. Eerst wist Grol-aanvaller Jordy Oonk nog niet voldoende zijn hoofd tegen de bal te zetten, maar de voorzet vanaf links in de 34e minuut van Eduardo de Sousa Cavalcante werd op ’n presenteerblaadje bij de 2e paal neergelegd en had het openingsdoelpunt van de wedstrijd kunnen opleveren. De timing van Jordy Oonk was goed, maar zette zijn hoofd verkeerd tegen de bal aan en hierdoor verdween het leder naast de paal tegen het vangnet aan.

Jorn Eijkelkamp, de middenvelder van VIOD, kreeg ook tweemaal de mogelijkheid om VIOD op voorsprong te schieten. Na een goede aanval kreeg hij de bal van Lex Overbeek aangespeeld. De ingeschoten bal was voor GROL-keeper Wessel Baarslag een eenvoudige prooi, daar de bal recht op z’n benen werd geschoten. De 2e mogelijkheid, het schot op doel drie minuten voor rust, was voor de keeper geen eenvoudige klus. Eijkelkamp kon vanaf links met bal vrij de zestien binnengaan, maar kwam iets te ver naast het doel uit. Het schot op doel naar de linker paal had wel vaart en richting, maar keeper Baarslag stompte de bal over de achterlijn. Even later was het tijd voor een warme kleedkamer en een kop thee.

In de 2e helft liet Grol zien toch de meeste aanspraak te willen maken op de drie punten. VIOD-keeper Willem Thijssen onderschepte een schot op doel van Jordy Oonk met z’n voeten en Grol hield de verdediging van VIOD continu onder druk. Grol-aanvoerder Michel Kamphuis bediende vanaf de zijkanten veelvuldig zijn manschappen in het vijf meter gebied van VIOD, maar de thuisclub hield zich staande. Iedere voorzet was een prooi voor de centrale verdedigers Bosch en Tomesen, die de hoge voorzetten telkens wisten weg te koppen. Vleugelverdediger Jos Klein Bleumink had de handen vol aan de opkomende aanvallers, maar stond zijn mannetje en schermde zijn deel goed af. Ook Luc Berendsen van Grol weet via het hoofd niet te scoren. Zijn kopbal verdwijnt net naast de paal. Nadat scheidsrechter Arnoldus tweemaal een gele kaart uitdeelde voor overtredingen die beslist niet voor de nominatie geel in aanmerking kwamen, schiet Vincent Bosch, na ’n rebound uit een corner, de bal een meter over het doel van Grol. In de slotfase creëren de gasten uit Groenlo nog wel gevaar in de zestien van de Doetinchemmers, maar dem sluitpost van VIOD Willem Thijssen weet zijn doel schoon te houden.

Dan fluit de leidsman voor de laatste maal en is VIOD content met het gelijkspel en heeft het maximale uit deze wedstrijd gesleept. Gezien het balbezit en kansjes die Grol heeft gehad, had de club uit Groenlo wel iets meer verdiend, maar het heeft VIOD slechts in het 2e deel van de wedstrijd het echt moeilijk gemaakt en was vooral in de 1e helft niet bij machte het verschil te maken. Trainer Jan Lorsé hoopt in de aankomende wedstrijd (uit tegen VVO) over een ruimere selectie weten te beschikken, om zo ook aanvallend de tegenstander meer pijn te kunnen doen.

door John van der Kamp

foto’s Erik Eijkelkamp

Stijn Tomesen kopt de bal weg voordat Jordy Oonk (17) gevaarlijk kan worden

VIOD doelman Willem Thijssen is zijn doel uitgerend om de bal te onderscheppen