door August van Onna

Vanaf 1968 verdedigde hij het doel in het vlaggenschip. In een hecht team. In dat team draaide Chris te Braak als youngster mee. Ook zeer getalenteerd. Maar niet “aan poten zagend”. Beiden trouwe bezoekers van de training; doorgaans ook samen trainend. Moet de jeugd geen voorrang krijgen? Voor het seizoen 1974-1975 werd de knoop doorgehakt. Adrie is dan 29, Chris 22. Win-win-situatie. Want eigenlijk wilde Adrie altijd al liever voetballen. Wel graag in de spits. Zelfs in het eerste. Zijn trainer in die dagen (August van Onna) hield hem graag bij de groep, maar zag dat niet zitten. Adrie zag dat anders……….. En bleef dus in de selectie. Maar speelde in het tweede. Af en toe toch nog zelfs in het eerste. Dat eerste seizoen als speler zeven keer:

22-12-1974     Viod – Kotten 0-0  linkerspits            “Aanvankelijk te veel op eigen gelegenheid” vond de trainer. Maar dat hebben toch meer spitsen…….
20-02-1975     Viod – RKZVC 3-3    rechterspits     Rust 0-3; Adrie scoort 1 keer
11-05-1975     Eerb.Boys-Viod 2-1   centrumspits   Adrie scoort

Ter afsluiting van het seizoen speelt Viod in het toernooi om de IJsselcup. Nu speelt Adrie vier keer en wel als linkerspits. Op 27 mei tegen Gendringen, 31 mei tegen Etten (4-1),          9 juni tegen Silvolde (3-3) en 16 juni tegen SDOUC (0-4).

Het seizoen 1975-1976 speelt hij in de basis. Liefst 24 wedstrijden als linkerspits en 3 keer als centrumspits. Uiteraard zitten daar enkele vriendschappelijke en/of oefenwedstrijden bij. Officieel speelt hij 22 wedstrijden. De trainer houdt de “wisselbeurten” keurig bij: Adrie vertoeft 135 minuten op de bank. Die in principe dun bevolkt is, want de groep is en blijft zeer homogeen. En deze trainer wil iedereen zo veel mogelijk laten spelen.
Het is het seizoen dat Viod eindigt op de tweede plaats in de hoofdklasse (na Schalkhaar) en daarmee promoveert naar de 4e klasse van de KNVB (die twintig jaar eerder werd verlaten).

Het seizoen 1976-1977 speelt Adrie 17 keer als centrumspits, twee keer aan de buitenkant en zelfs drie keer op het middenveld. Daarnaast leeft hij zich uit in de zaal, waar Viod zich mengt in de strijd om het oostelijk kampioenschap. En daar de latere kampioen van Nederland (FC Nathania uit Arnhem) ontmoet. Uitslag 2-9. Aan het eind van het seizoen stopt de trainer en gaat Chris te Braak naar de v.v. Doetinchem. Dan gaat Adrie weer het doel in. Omdat jeugdig talent daar dan nog niet geschikt voor is.

1e van links staand: Adrie van Rooyen

De aanvoerders met de indrukwekkende bekers na afloop van de strijd om het kampioenschap van district Oost op23 april 1977 in Wijchen.