De Scheidsrechtersvereniging Doetinchem en Omstreken (kortweg SDO) probeert de banden met de verenigingen in haar regio te versterken en bezoekt daarom ook verenigingen om te vertellen hoe SDO en verenigingen elkaar kunnen helpen en aanvullen. Op dinsdag 20 maart j.l. heeft de SDO een bezoek aan Sportpark Dichteren gebracht. Twee vertegenwoordigers van vv Doetinchem en tien scheidsrechters van VIOD ware aanwezig en luisterden naar Joost Soeter en Matthijs Hoopman die  een presentatie gaven over de SDO.

Duidelijk werd dat bij de SDO gezelligheid hand in hand gaat met prestaties. Scheidsrechters zijn vaak eenlingen, die hun weg binnen de vereniging en binnen de KNVB moeten zoeken. Het maakt daarbij niet uit of je nu bij een vereniging fluit of assistent in het Betaald Voetbal bent. De SDO biedt voor elk wat wils. Elke donderdagavond wordt er op de Bezelhorst bij Argo looptraining gegeven aan een enthousiaste groep scheidsrechters in leeftijd variërend van 16 tot zelfs boven de 65. Na de training is er gelegenheid om samen na te praten over spelsituaties, spelregels, en één keer per maand is er een spelregeltoets.  Daarnaast worden er ontspanningsavonden georganiseerd en meegedaan aan een zaalvoetbaltoernooi.

Ook levert de SDO de scheidsrechters voor de door VIOD enkele jaren geleden geïnitieerde Achterhoek Cup. Nog een voorbeeld van de goede samenwerking in onze regio.

Een ander voorbeeld is de organisatie van een cursus voor verenigingsscheidsrechters die momenteel loopt. Een vereniging alleen kan zo’n cursus niet organiseren (deelname: 16 personen), maar gezamenlijk lukt dat natuurlijk veel beter. Momenteel nemen vier enthousiastelingen vanuit VIOD deel aan deze cursus! De avond werd afgesloten met een serie filmfragmenten waarin de focus op de juiste toepassing van de spelregels lag. Erg leerzaam en zeker voor herhaling vatbaar!

Een in mijn ogen geslaagde avond, waarin SDO prima heeft kunnen toelichten wat de meerwaarde voor de scheidsrechter als individu en de verenigingen als geheel is.

Nadere informatie is te verkrijgen via Gerlof Bril Email [klik hier].