Zaterdag 8 april speelde VIOD JO15-1 de uitwedstrijd tegen SDV Barneveld. Na twintig minuten prima voetbal kwamen we verdiend op voorsprong. Al binnen 2 minuten stond het echter gelijk door een mooi genomen vrije trap van Barneveld.

In de tweede helft wisten we een handvol zeer goede mogelijkheden niet om te zetten in een doelpunt en dit lukte de tegenstander in blessuretijd wel. Aangezien Juliana gelijkspeelde is Barneveld wederom nummer 3 op de ranglijst maar is onze achterstand op de Treffers weer opgelopen tot 4 punten. Het grootste verlies was echter de blessure van Mart Brans, de aanvaller die de laatste weken bij praktische alle doelpunten betrokken was. Het idee dat we hem minimaal de gehele maand April zullen moeten missen vanwege een knieblessure maakt de maand April nog lastiger dan dat deze al zou zijn met Juliana, VDZ en de Treffers als tegenstander.

In de wedstrijdbespreking was het duidelijk; Barneveld was destijds in Doetinchem op 2-0 voorgekomen maar door een hattrick van Floris hadden we de 3 punten in huis weten te houden. Het zou geen eitje worden vandaag en bij verlies zouden we zelfs wel eens voor het eerst op de 3e plaats kunnen komen staan. Stilletjes was er echter ook hoop op een stuntje van Robur bij de Treffers en in dat geval zou er bij winst wellicht voor de 2e keer dit seizoen een koploperspositie in het verschiet liggen. Genoeg om voor te vechten zou je zeggen. We begonnen prima aan de wedstrijd en hadden de 1e twintig minuten van de wedstrijd volledige controle. Na een aantal mogelijkheden, kansen waren het nog niet echt, werd een slim doorkopballetjes van Daan Haanappel op waarde geschat door Lucas die 1 op 1 tegenover de keeper niet twijfelde en de 0-1 voorsprong noteerde.

Totaal onnodig incasseerden we 2 minuten later echter alweer de gelijkmaker. Vanuit een prachtig genomen vrije trap scoorde Barneveld de 1-1. Voor de gastheren het teken om iets hoger druk te gaan zetten wat ons voetbal iets opportunistischer maakte. Het middenveld werd veelvuldig overgeslagen en had daarnaast ineens ook meer moeite om de eigen tegenstanders te volgen. Het beeld dat de eerste helft opleverde was er een waar we goed mee konden leven. We waren voetballend beter dan een naaste achtervolger en dit zou toch tot resultaat moeten kunnen leiden.(?) In de vervelend warme kleedkamers bespraken we de 1e helft. Twintig minuten niets aan de hand en verbazing over de geringe tegenstand van toch een ploeg uit de top 5, maar ook onvrede over de tussenstand want met dit wedstrijdbeeld had de stand allang in ons voordeel moeten zijn. Het was goed om te zien dat het doelpunt viel vanuit een situatie welke we op voorhand besproken hadden. Daan Haanappel moest wat dichter tegen Lucas gaan spelen waardoor Floris de ruime aan de zijkant zou krijgen. Met de wissels in het verschiet spraken we af dat we dit op links nog even zo zouden volhouden en er méér mee moesten gaan doen en op rechts zouden we het veld extreem breed gaan houden (Luca) zodat Mart op rechts meer binnendoor zou kunnen komen. Achterin kwam Mats de verdediging versterken omdat Lynn inviel op haar vertrouwde plek op het middenveld.

In de 2e helft een ander beeld. We speelden niet zo goed als de 1e twintig minuten van de wedstrijd maar kregen wel de kans op de 1-2 echter ging het puntertje van Lucas net over. Barneveld wist niet echt gevaarlijk te worden op onze helft en wij werden ook slordiger in ons spel. Daarnaast leek het bij sommige spelers alsof de plotselinge lentezon verstikkend werkte want de energie spatte er niet vanaf om het maar netjes te zeggen.

Te weinig spelers die een “110%” inbreng konden laten zien; het is wel nodig als je graag wilt blijven meedoen! Op het moment dat we de laatste twee wissels wilden gaan doorvoeren stortte Mart kermend op de grond. Knie verdraaid, wat een drama. Persoonlijk nog het meest uiteraard, maar ook de ingeplande omzettingen konden niet plaatsvinden. In het begin probeerde we het met Mats op rechtshalf toen Sven inviel, maar dit werd snel omgedraaid door Thom daar neer te zetten. Thom stond ook aan de basis van de twee grootste kansen van de 2e helft. Allereerst kwam hij zelf in de 16 in een 1 op 1 situatie met de keeper welke niet succesvol afgerond werd en even later verstuurde hij naar Floris een schitterende pass, waar hij inmiddels patent op heeft, maar ook Floris wist het net niet te vinden. Aangezien we in de competitie nog niet één keer gelijk gespeeld hebben was de vrees op de bank dat het aloude adagium “Als je niet scoort dan valt hij aan de overkant” van kracht zou worden. En zo geschiedde; in de 3e minuut van de blessuretijd scoorde Barnveld de, zoals ze zelf na de wedstrijd aangaven, onverdiende winnende treffer. Een strakke corner werd niet weggekopt omdat een hoofd bewust (?) ingetrokken werd. De bal belandde voor de voeten van een verraste speler die zelfs voorlangs zou hebben geschoten, ware het niet dat deze met alle fortuin van de wereld via een hak van een VIOD verdediger van richting veranderd werd. Twee standaard situaties, twee doelpunten. ☹

Een slechte start van April dus. Na uitgeschakeld te zijn in de strijd om de Achterhoek Cup lijkt VIOD Jo15-1 ook afgehaakt in de strijd om de eerste plek. Met 4 punten achterstand, twee zware wedstrijden voor de boeg én de blessure van Mart is het zelfs de vraag of we met slechts 4 punten achterstand naar Groesbeek kunnen afreizen of dat de schade nog groter zal worden.

Met sportieve groet,

Patrick Willemsen