Zaterdag 28 april speelde VIOD JO15-1 in Groesbeek tegen de Treffers, de ploeg die op 1 speelronde na de koppositie ingenomen heeft. Thuis wist er nog spectaculair, maar tegen de verhoudingen in, met 5-3 gewonnen te worden maar uit zat dit er geen seconde in. Met maar liefst 5-0 werd VIOD naar huis gestuurd en de Treffers mochten hierdoor direct hun kampioenschapfeest op het veld vieren. Er resten JO 15-1 nog 3 wedstrijden om “des keizers’ baard” en de laatste twee weken is te zien hoe dit ervaren wordt. Maar liefst 5 spelers maakten op deze dag speelminuten bij JO17-1 en JO17-2 waarvan Lars zelfs de gehele wedstrijd bij JO17-1 voor de tweede week op rij. Helaas was het hen ook bij deze teams niet gegund om te winnen. Volgende week een welkomen vrije zaterdag en daarna een serie van 3 die we aftrappen tegen Be Quick thuis.

De spelers van JO15-1 kregen woensdag de taak mee om gezamenlijk tot een opstelling te komen voor deze kraker. Tevens diende de formatie en de uit te voeren speelstijl samen besproken te worden om deze vervolgens zaterdagochtend aan de staf bekend te maken. De keuze was gevallen op een 4-4-2 met een ruit op het middenveld. Om ons toch enigszins te wapenen tegen de koploper na een aantal weken waarin we nou niet bepaald aan vertrouwen hebben weten te tanken was de keuze begrijpelijk ondanks dat er nog niet eerder in deze formatie gespeeld was. De poppetjes werden ingevuld op het bord en ook hier hadden de spelers volledig de vrije hand en hoefden ze zich niet te houden aan de normaal geldende spelregels. Zo kon het dat Mats, twee weken niet getraind, toch in de basis stond. De spelers achtte het noodzakelijk om het centrum dicht te kunnen houden. Tevens gaf het hen de mogelijkheid om Thom op 6 te laten voetballen en Lynn op 10. Nadat de trainers (toch) nog even de puntjes op de i hadden gezet door iets door te vragen over hoe, wie wanneer druk zou gaan zetten hadden we het beeld compleet en konden we naar Groesbeek vertrekken op het heerlijke tijdstip van 8.30u.

In Groesbeek aangekomen zagen we de cameraploegen al klaar zitten en zelfs de video-drone was van stal gehaald om de kampioenswedstrijd vast te leggen. De bloemen en spandoeken waren in gereedheid gebracht maar desondanks was er bij VIOD toch nog een sprankje hoop dat we dit konden verstieren. Eigenlijk was deze droom al in binnen 10 minuten vervlogen toen de Treffers al op een 1-0 voorsprong kwamen door een inschattingsfout centraal achterin. Daar waar de bal resoluut weg gewerkt had moeten worden koos Mats ervoor om de bal over zich heen te laten stuiteren om hem vervolgens te verwerken. De sluwe spits van de Treffers wist wel raad met deze geboden mogelijkheid en liet Niels kansloos. Hierna herpakte VIOD zich nog enigszins en speelde eigenlijk niet eens een slechte eerste helft. Na een fraaie actie van Lucas en idem voorzet wist Mats de beste mogelijkheid van de wedstrijd niet te verzilveren en deed de Treffers pas 5 minuten voor rust wat ze eigenlijk al eerder hadden willen de doen; de wedstrijd beslissen. Wederom zat het in onze verdediging niet zoals het hoorde en vergat Derek rugdekking te geven aan Sven door het duel ook aan te willen gaan. Beiden werden eruit gelopen en de 2-0 was een feit.

In de rust vond de ploeg dat de gekozen tactiek had gewerkt. Het was immers “slechts” 2-0. Aangezien de spelers die erin gebracht moesten gaan worden niet echt geschikt waren om in dit systeem goed tot hun recht te komen en de staf vond dat we de Treffers misschien wel iets meer pijn zouden kunnen gaan doen werd besloten om met 3 spitsen te gaan spelen. Mats zou op rechts gezocht moeten gaan worden en daar het sprintduel van de niet al te snelle linksback moeten zien aan te gaan. In het begin van de wedstrijd zagen we dat daar de kansen lagen maar om de een of nadere reden bleken we niet in staat om daar vaker voor gevaar te zorgen. Daan Mombarg ging linksvoor spelen. Daan Haanappel, die nog een wedstrijd met Jo17-2 voor de boeg had, maakte plaats.

Vanaf de eerste voortzetting, de aftrap, werd direct voor een diepe bal op links gekozen…. Daar waar we hadden afgesproken om de diepte op rechts te gaan zoeken. Het eerste kwartier van de 2e helft was vervolgens een aaneenschakeling van keuzes die de Treffers brachten wat ze graag wilden, zo snel mogelijk zekerheid en de 4-0 stond al binnen 15 minuten na rust op het scorebord. Aangezien er niets meer te halen viel en er (te) weinig spelers op het veld stonden die lieten zien dat ze graag wilden blijven staan werden Floris en Mats gewisseld voor Luca en Marijn in de 50e minuut. Onfortuinlijk botsten Mart en Lynn, die overigens beiden tot de uitblinkers behoorden naast Thom en Niels, waardoor we direct na de dubbele wissel met 10 spelers verder moesten aangezien Lynn niet verder kon. De laatste 20 minuten van deze kampioenswedstrijd konden de Treffers als een kampioen voetballen en blijft het beeld hangen van de kampioen die de achtervolger met gemak van zich afschudde. In die 20 minuten konden ze echter slechts 1 keer scoren, mede door fantastische reddingen van Niels. VIOD knokte voor wat het waard was maar uiteraard waren we met 10 kansloos. Door de eindfase beleefden we wederom een teleurstellende terugreis en was de eerste helft, waarin we behoudens 2 persoonlijk fouten redelijk gemakkelijk overeind bleven tegen de gedoodverfde kampioen, hoogstwaarschijnlijk meer in niemands gedachte. Het feit dat we gelijkwaardig waren aan Juliana en de beter ploeg tegen Barneveld geeft echter nog steeds het hoge basisniveau aan van deze ploeg. Ondanks dat staan we nu echter op de 4e plek met een wedstrijd minder en 3 pittige potjes te gaan. De staf blijft er alles aan doen om de ploeg te motiveren om te knokken voor de hoogst haalbare plek op de ranglijst. De laatste weken laten echter zien dat dit geen sinecure is.

Met sportieve groet,

Patrick Willemsen