De JO19-1 van VIOD ontpopt zich steeds meer tot een soort ‘reuzendoder.’ Vorige week werd met 4-0 gewonnen van koploper Diepenveen JO19-1, waardoor Witkampers JO19-1 de ranglijst aan ging voeren. En juist dit team was afgelopen zaterdag te gast op sportpark Dichteren. Na 90 minuten spannend voetbal stond er een 1-1 op het scorebord, waardoor het voor de tweede week in successie stuivertje wisselen was om de eerste plaats in de kampioenscompetitie van de 1e klasse 03. Nu mag VVG’25 uit Gaanderen zich koploper noemen. Drie keer raden tegen wie VIOD de eerstvolgende keer moet spelen Juist VVG `25. Het zou een prestatie op zich zijn als de VIOD op 12 mei voor de derde maal op rij een favoriet voor de titel dwars kan zitten!

Voor de zoveelste keer kon Roy niet beschikken over een voltallige selectie. Weliswaar waren Ryan, Julian en Tijn er weer bij, maar ditmaal ontbraken Boy (geschorst na tweemaal geel vorige week) en Rick (vakantie). Gelukkig werden Kaan (JO19-2) en Damian (JO17-1) bereid gevonden op de bank plaats te nemen. Acht punten scheidden VIOD en Witkampers op de ranglijst, maar van enig klassenverschil was weinig te merken. Sterker nog, VIOD domineerde het eerste half uur als nooit te voren. De verdediging gaf geen kans weg (op één keer na, toen Thijs de bal verkeerd terugspeelde), het middenveld zette continu druk waardoor de tegenstander geen enkele keer rustig op kon bouwen en de aanval was voortdurend dreigend. Jammer dat in die fase het bekende euvel weer aan de oppervlakte kwam. En dat is dat de JO19-1 geen echte ‘killer’ in zijn team heeft. Die had er wel kunnen zijn in de persoon van Mike Severs, maar die heeft zijn plek al in het eerste elftal gevonden. Ook nu belandde de bal regelmatig ‘in de zestien’ van de tegenstander,’ maar weigerde men “de trekker over te halen.” Toen dit in de 10e minuut voor de verandering wél gebeurde – Len verlengde succesvol een vrije trap van Ryan – keurde scheidsrechter Henon dit doelpunt af vanwege vermeend buitenspel.

In de 25e minuut was het dan toch eindelijk wel raak! Ryan gaf een fantastische dieptepass op de snelle Rinke die de bal precies op tijd breed legde waardoor de meegelopen Wessel de bal in het lege doel kon plaatsen, 1-0! Pas in de laatste vijf minuten van de eerste helft kroop Witkampers uit z’n schulp. Zo kwam de linksbuiten van de Larenaren centimeters te kort om een mooie voorzet vanaf rechts in te koppen en zag de spits van de gasten zijn inzet net naast het doel verdwijnen. Dit onverhoed offensief bleek een voorbode te zijn voor een veranderend spelbeeld in de tweede helft. Gedurende het eerste kwartier van het tweede bedrijf regende het plotseling kansen voor het bezoekende team. Niet drie, maar vier keer bleek scheepsrecht te zijn voor de Witkampers. Werden de eerste drie honderdprocent mogelijkheden nog om zeep geholpen, de vierde keer was het wel raak toen de rechtsbuiten van Witkampers Niek eruit sprintte, 1-1! Daar lag in de tweede helft sowieso de achilleshiel van VIOD, want vrijwel alle gevaar van de gasten uit Laren kwam van beide razendsnelle buitenspelers waar Dilan (op rechts) en Niek (op links) de handen meer dan vol aan hadden. Na de inmiddels verdiende 1-1 ging VIOD weer meer ‘vanuit zijn eigen mogelijkheden’ spelen, waardoor er een wedstrijd ontspon die “alle kanten op kon.” VIOD mocht eigenlijk nog de meeste aansprak maken op de overwinning.

Het kreeg in het laatste kwart van de wedstrijd namelijk nog drie keer zicht op de winnende treffer. Helaas aarzelde de doorgebroken Wessel net iets te lang “om af te drukken” en zag de goed ingevallen Laurens een briljante lob net over het doel verdwijnen. Thijs wist wél te scoren, maar werd afgefloten door de arbiter omdat Wessel obstructie zou hebben gepleegd ten opzicht van de keeper van Witkampers. Een zeer discutabel besluit van de scheidsrechter die voor de rest overigens prima voor de dag kwam.

Zo eindigde het enerverende duel in een puntendeling en dat was eigenlijk ook wel een juiste afspiegeling van de krachtsverhoudingen in het veld.Er resten nog drie competitieduels en twee toernooien in respectievelijk Wehl en Veenendaal. Stiekem kan al gekeken worden naar volgend seizoen. Tien van de vijftien selectiespelers blijven behouden voor de JO19 van VIOD, waardoor er wel degelijk genoeg perspectief lijkt te zijn voor een succesvolle nieuwe voetbaljaargang.

opstelling VIOD JO19-1: Niels Mulder; Dilan Ozerdogan, Tijn Lubbers, Dax Oosterbaan, Niek Monchen; Ryan Chevalking, Len Derks, Ian Bruijs; Rinke Giesen (60. Laurens van der Luit), Wessel Rensen, Thijs Lieffering (81. Kaan Ozerdogan).

door Bob Lubbers

foto’s van Hilda Weenink