Om diverse redenen heeft VIOD wedstrijden gespeeld tegen De Graafschap. In de vijftiger jaren bij de start van betaald voetbal in Doetinchem was dat in competitieverband en waren dat wedstrijden op lager niveau. VIOD zat toen in een diep dal en De Graafschap had een “amateurstaart”, gevuld met spelers van vooral v.v. Doetinchem en het opgeslokte v.v. Oosseld. Van lang niet al die wedstrijden zijn verslagen gemaakt voor in de krant en ook niet altijd hebben we uitslagen kunnen achterhalen.

Hier een selectie:

• 2 december 1956           VIOD 2 – De Graafschap 5     1-3  (goal Seggelinck)
  • 16 december 1956         De Graafschap 6 – VIOD 2     4-1
  • 29 september 1957       De Graafschap 6 – VIOD 2     4-1
  • 8 november 1959         VIOD 1 – De Graafschap 5  4-2 (goals: Leusink, Seggelinck, Eltink)
  • 15 november 1959       VIOD 2 – De Graafschap 6     5-0
  • 17 september 1961       De Graafschap 5 – VIOD 2     2-0
  • 19 februari 1962           De Graafschap 5 – VIOD 3     6-0

In de zestiger jaren veranderde de club De Graafschap in rap tempo. Amateurs en pupillen werden afgestoten en het werd een “betaald voetbal organisatie”. Alleen bij junioren waren   er onderlinge wedstrijden, waarbij het niveauverschil sόms gering was, maar vaak ook ontstellend groot.      Later waren er diverse ontmoetingen tussen de eerste elftallen.

Op 1 oktober 1974 werd VIOD uitgenodigd voor een “oefenwedstrijd” op terrein Groot Hagen. Als eerste in een serie wedstrijden die trainer Evert Teunissen wilde gaan spelen tegen amateurs uit de regio. Het werd 8-2, maar na afloop waren er complimenten: “……. VIOD toonde de juiste spelopvatting voor een dergelijk treffen……………”. De VIOD-goals waren van René en Wim Hogenkamp (ook Frans Heebing scoorde, maar in eigen doel). Bij de Graafschap speelden o.a. Guus Hiddink, Sietze Veen en Dick Schoenaker. Saillant detail:     de ploegen speelden beide in witte shirts met een streep; de thuisploeg had geen reserveshirts. VIOD loste dat moeiteloos op met meegebrachte zwarte shirts met witte V!)

Op 1 augustus 1979 een treffen in het kader van het gouden jubileum van VIOD. Het motto toen: VIOD 50 jaar jong. Het jubileum comité stelde een streekteam samen met – naast 5 spelers van VIOD – spelers van Concordia, v.v. Doetinchem, Silvolde (oud-speler Paul Klomberg) en VVG. De uitslag werd 0-6 met drie goals van Koenders. Graafschap-trainer was toen Pim van der Meent.

Op 29 juli 1992 een eerste stap in het “Plan VIOD Hogerop”. De krant meldt: “……De vorig seizoen naar de afdeling Gelderland gedegradeerde Doetinchemse amateurs willen er een goede gewoonte van maken om tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen een prof- of semi-profclub naar het sportpark De Hoop aan de Wijnbergseweg te lokken…..”. De Graafschap is de eerste. Onder Simon Kistemaker wordt het 0-14. Een ruststand van slechts 0-4 vergt een “donderspeech” van De Kist. John Leeuwerik scoort vijfmaal. Andere spelers zijn dan Edwin Godee en Jurrie Koolhof.

Exact een jaar later, op 29 juli 1993, bezoekt De Graafschap opnieuw De Hoop. Nu onder leiding van Jan Versleyen. Weliswaar wint De Graafschap met 7-0, maar de trainer is bepaald ontevreden over het “kaatswerk” van zijn ploeg. Leeuwerik en Roembiak scoren elk twee maal.

Op 30 juli 1994 stuurt De Graafschap wat men noemt “tweede garnituur” naar De Hoop. Weliswaar wint De Graafschap met 4-2, maar trainer Jan Versleyen noemt het “…..een zege zonder glans……”. Voor VIOD wel glans, want Michel Visser weet twee keer het net te vinden. Minder is de opkomst van het publiek: slechts vijf honderd betalende bezoekers. Is ook daar de glans af.

Op 1 augustus 1995 tapt trainer Fritz Korbach op De Hoop weer uit een ander vaatje: 0-14. VIOD is dan wel weer net gedegradeerd (naar de hoofdklasse), maar mocht liefst zes nieuwe spelers verwelkomen, w.o. Barend Ambrosius en Jim Hofland.  “………Selectie van VIOD breder door toeloop van buitenaf….” meldt de krant. Wel breder, niet beter. Voor de blauwen scoort Virgil Breetveld liefst zes keer. Van die zes versterkingen speelt alleen Barend zich dat seizoen in de basis. Samen komt het zestal maar tot 53 wedstrijden voor VIOD. Een jaar later zijn er vier al weer vertrokken.

Dan komt er een periode waarin de clubs ver uit elkaar groeien. Pas bij de officiële opening van sportpark Dichteren noteren we het zevende treffen. Op 10 juli 2004 is een onderdeel   van de openingsfestiviteiten een wedstrijd van een Streekelftal (versterkt VIOD) tegen de Superboeren onder leiding van Gert Kruys. VIOD levert vijf spelers, Concordia, DZC ’68,   v.v. Doetinchem, SVDW en VVG elk twee en Babberich en Bennekom (oud-lid Rogier Meyer) elk een. De opbrengst gaat voor een deel naar SDO (Scheidsrechtersvereniging Doetinchem en Omstreken). De uitslag wordt 3-1. Het doelpunt is van Joris Bakker (VVG). Van de zijde van De Graafschap meldt men een “zeer matig duel”. Jammer, gezien het karakter van deze wedstrijd.

VIOD-de-graafschapWe moeten dan weer lang wachten tot het volgende treffen plaats vindt. Op 4 juli 2015 komt Jan Vreman met heel veel spelers naar sportpark Dichteren. Liefst 22 spelers (allemaal de wei in) zorgen samen voor een 0-9 eindstand. Er zijn zeven doelpuntenmakers.

Op 21 juli 2016 maakt Viod opnieuw onderdeel uit van de voorbereiding van De Graafschap op de competitie. Ook nu is Jan Vreman de dienstdoende trainer. De eindstand is 1-8 en VIOD meldt tevreden: “…… Sterk collectief VIOD staat slechts acht treffers toe….”. Ook dit keer komen alle spelers in het veld en ook VIOD gaat nu mee in die trend. De tegentreffer komt op naam van Cas van Wezel.