Na een maand geen competitieverplichtingen te hebben gehad was het dit weekend weer raak.
De competitie-planner had tijdens het maken van de speelschema’s waarschijnlijk bedacht dat wij een maand rust goed konden gebruiken of wilde een mogelijk kampioenschap zo lang mogelijk uitstellen. Deze vraag zullen we waarschijnlijk niet beantwoord zien. De laatst gespeelde competitiewedstrijd was 24 september en deze zaterdag 29 oktober mochten we dan eindelijk weer om het echte werk aan de slag.

Gelukkig konden de boys van JO9-1 toch enkele mooie oefenwedstrijden afwerken in de competitie- loze periode, met dank aan vereende krachten die in totaal 3 mooie tegenstanders hebben weten te organiseren. De wedstrijden werden alle drie met een goed resultaat afgesloten, ook de laatstgenoemde. Tegen de talenten van de Graafschap onder 9 werd een overwinning geboekt van 11-7!! Dit ging in 8 potjes van 7,5 minuut in het twingames principe, voor de boys van Viod een andere opzet maar met hun drive, spirit en teamwork zorgden zij voor winst! Wat een topavond was dit!

Dus goed voorbereid werd er in colonne afgereisd naar Groenlo. Daar wachtte de huidige nummer 4 van de competitie; sv Grol. Grol is samen met DZC, Lochem en onze mannen in de kampioensstrijd verwikkeld en deze tegenstander leek een eerste echte uitdaging te worden in de hoofdklasse. Waar DZC met een wedstrijd meer gespeeld de nummer 1 positie bekleedt, volgt Viod (nog zonder puntverlies) op 1 punt.

Eenmaal aangekomen, omgekleed en na het afwerken van de warming up, blies de wat onervaren scheidsrechter af voor de start van de wedstrijd. Viod zette gelijk druk maar speelde onzorgvuldig. Het normaal erg verzorgde spel met mooie combinaties was zoek en de teamgenoten werden vaak niet gezien of genegeerd. Toch kwamen de boys nog voor de rust op een 2-0 voorsprong al stemde vooral de manier van voetballen de staf en meegereisde supporters niet tot grote vreugde. In de rust werd gesproken over hoe het beter en vooral makkelijker kon. De afspraak voor de 2e helft werd gemaakt, minimaal de score verdubbelen en de nul houden. Viod begon beter te voetballen en liet met vlagen weer het vertrouwde spel zien, ook de tegenstander werd wat gevaarlijker. Gelukkig werden de uitbraken van Grol niet omgezet in goals en scoorde Viod er wel 2, 4-0!
In de resterende blessuretijd (of dacht de scheidsrechter dat de wedstrijd bij de F-pupillen 25 minuten per helft duurt?), scoorde Grol toch nog de eretreffer. Al met al was het vandaag niet de beste wedstrijd maar slechte wedstrijden moet je ook winnen om kampioen te worden.

Kampioen worden, dit doel hebben wij nu met ons allen gesteld en lijkt realistisch. De aankomende weken spelen we eerst tegen nummer 3 Lochem om dan op 12 november thuis tegen de buren van DZC om de degens te gaan kruizen. Het worden dus spannende weken!

Maar ons (voetbal-) weekend was hier nog niet mee afgelopen! Op zondag 30 oktober stond het districtskampioenschap in Beuningen op de agenda met als inzet een ticket voor het Nederlands Kampioenschap amateurteams in Castricum volgend jaar april.
Voorafgaand aan het toernooi was er organisatorisch een hoop werk te regelen. Allereerst bleken we zonder keeper te zitten op deze dag i.v.m. verplichtingen bij de keepersschool. Begrijpelijke keuze maar wij wilden natuurlijk wel graag als compleet team richting Beuningen afreizen. Navraag bij keepers in de onderliggende teams leverde helaas ook niets op omdat de meesten van deze fanatieke boys ook bij deze zelfde keepersschool zijn aangesloten. Uiteindelijk werden wij getipt op Juelz door 1 van zijn eigen leiders. Juelz geen keeper in het dagelijks leven, 8 jaar en net de overstap gemaakt naar de E-lichting, maar als stand-in heeft hij in het verleden weleens laten zien dit in zich te hebben. Het werd ons door ‘collega’s’ niet in dank afgenomen; maar wij hadden ons keepersprobleem opgelost!

Ook werden wij in de week voorafgaand geconfronteerd met het schoolplein-ongeluk van onze Timo die bij een fanatiek potje voetbal zijn tanden zwaar beschadigde en met nog vele tandartsingrepen voor de boeg tijdelijk uitgeschakeld is. Op zondagochtend kregen wij ook nog het nieuws dat Thijmen de hele nacht had lopen spoken en ziek in bed bleef.

Dus in de vroege, mistige zondagochtend werd er vertrokken naar Beuningen met maar 7 spelers, dit betekende dus geen wissels. Maar JO-9 laat zich niet kennen….
Eenmaal aangekomen op het mooie sportpark van gastheer Beuningse Boys kregen wij kleedkamer 13 toegewezen. Zou dit een slecht voorteken zijn? De jongens installeerden zich echter rustig; om zich niet veel later met vlag en al te mogen melden op het hoofdveld voor de teampresentaties. Nadat alle teams op het veld stonden werd het Wilhelmus gespeeld en ging ieder team naar hun eerste wedstrijd. Wat een indrukwekkende opening!
Viod zat in de hoofdklassepoule ingedeeld met SML, BWO en Oranje Blauw. Wedstrijden van 2 x 11 minuten.
De eerste wedstrijd tegen SML werd dan wel gewonnen met 2-1 maar het spel kon veel beter. Na een goed gesprek met de mannen stonden ze klaar voor de 2e wedstrijd tegen Oranje Blauw en ja hoor! Er werd weer naar hartenlust gecombineerd en de uitslag kwam dan ook op 6-0 voor Viod. Nog 1 potje en als deze werd gewonnen was de halve finale bereikt. Tegen BWO ging het iets minder makkelijk maar toen er in de 2e helft wat extra gas werd gegeven stond er uiteindelijk 3-0 op het scorebord in het voordeel van onze Doetinchemse helden.
Na een (lunch)pauze van anderhalf uur was de batterij weer opgeladen. De tegenstander was dit keer Meliani. Een team van toptalenten die hun poulewedstrijden met speels gemak hadden gewonnen met grote cijfers, Viod moest nu echt aan de bak!
Viod stroopte de mouwen op stond bij rust op 2-0! Dat de wedstrijd nog niet gespeeld was bleek als snel na de rust waar de aansluitingstreffer viel. Tot overmaat van ramp viel ook niet veel later de 2-2, een boeiend spel vond plaats maar de tijd was te kort om de overwinning naar ons toe te trekken, een penaltyserie volgde. Beide teams mochten 3 penalty’s nemen. Aangezien Meliani er 2 miste en 1 werd gestopt door onze keeper, was de 3e penalty niet eens meer nodig voor Viod omdat Lloyd koelbloedig zijn penalty wist te scoren! Een explosie van de zijkant was over het hele sportpark te horen! Erg gaaf en super voor de mannen!
Het NK ticket was in de pocket als finalist maar de honger was nog niet gestild, nu moesten we ook het toernooi maar eens gaan winnen.
Helaas was dit in het hoofd wel te realiseren maar de mannetjes waren op, en fysieke tegenstander Spero scoorde snel de 1-0 in een slechte finale en onze boys waren niet meer bij krachten om er een eindsprint uit te persen.
Een toptoernooi gespeeld maar de finale was net teveel van het goede. De mannen mogen trots zijn! Na afloop van de prijsuitreiking, waar een mooie zilveren medaille werd uitgereikt en een mooie schaal, kwam het besef: volgend jaar spelen wij op het Nederlands Kampioenschap!
De dag werd afgesloten bij een bekende hamburgerketen met een groot deel van de spelers en ouders.
Een top voetbal weekend!

Aankomende zaterdag spelen deze toppers om 9:45 in Lochem om de volgende horde te nemen naar het kampioenschap in de hoofdklasse.