Het Walking Football (voetbal voor 60 plussers) is een groeiende tak binnen de KNVB. Ook in de Achterhoek zijn er clubs die inmiddels Walking Football  hebben geïntroduceerd. Dit jaar is DVC `26 uit Didam hiermee gestart en net na de zomer is ook sv Westendorp met een groep aan de slag gegaan. Ook bij VIOD zou deze nieuwe voetbalvorm niet misstaan. Maar wie gaat deze kar trekken? Er zal een trainer voor de groep moeten staan en een sportverzorger om goede adviezen te geven, wanneer er blessures ontstaan. De doelgroep is 60 – 99 jaar, voor zowel mannen als vrouwen.

foto-oldstars-2z130i2dmx0vbdhb7unaps

Wat is Walking Football?

Walking Football is een van oorsprong Engelse vondst. Eredivisie CV heeft in samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds de spelvorm naar Nederland gehaald, verder uitgewerkt en via Betaald Voetbal Organisaties (BVO’s) geïntroduceerd als OldStars. Maar niet alleen BVO’s zien de voordelen van deze voetbalvorm, ook steeds meer amateurverenigingen starten met Walking Football.

Dé voetballer bestaat niet meer. Er zijn veel voetballers, met evenveel wensen en behoeften. Wil je hen als club aan je binden? Dan is een passend voetbalaanbod van belang. Speciaal voor de 60+’er is er nu Walking Football, inderdaad voetbal zonder rennen. Met Walking Football krijgen 60-plussers die vanwege fysieke beperkingen niet kunnen deelnemen aan het traditionele voetbal weer de kans om een balletje te trappen. Een ideale oplossing voor spelers die daarnaast ook nog het sociale aspect van het voetbal willen beleven.

OldStars begint iedere week met gezellig koffie of thee drinken en het bespreken van voetbal- en ander sportief nieuws. Daarna volgt het sportieve deel met ‘walking football’, kracht- en lenigheidsoefeningen. Bieden van professionele begeleiding specifiek gericht op senioren. Gezellig samen zijn en werken aan een goede conditie staan voorop.

Voetbal wordt zo als middel ingezet om issues waar deze doelgroep mee kampt (gezondheidsproblemen, geen actieve maatschappelijke rol, weinig sociale contacten) bespreekbaar te maken en aan te pakken. Deelnemers van OldStars voetballen volgens het ‘Walking Football’ principe, waarbij er niet mag worden gerend, dit om blessures te helpen voorkomen. Er zijn nog enkele andere regels: er wordt op een klein veld gespeeld, zes tegen zes en zonder keeper.

walking-football

 

Walking Football ook gestart bij sv Westendorp.

door John van der Kamp (artikel uit de Gelderse Post van 16 nov. 2016):

 

Voetbal voor zestigplussers in wandeltempo

Walking Football succes in Westendorp

WESTENDORP – Begin dit jaar zat Jacqueline Tuenter samen met haar vader Antoon Hendriksen en sv Westendorp voorzitter Henk Berkelder aan de picknicktafel en werd het idee gelanceerd om in Westendorp het Walking Football te lanceren. Voetbal voor zestigplussers, die op ’n gepaste manier één keer per week sportief bezig zijn en hiermee ook de sociale contacten kunnen onderhouden.

Voetbal zonder rennen, zonder lichamelijk contact, dus met regels die bij deze leeftijdsgroep past. Ook in Westendorp werd werk gemaakt van het idee  om de doelgroep de kans te bieden te gaan voetballen in wandeltempo op het veld bij  sv Westendorp, om zo in beweging te komen. In april begon het en het aantal deelnemers groeit met de week.

Initiatiefneemster Jacqueline Tuenter vertelt enthousiast hoe Walking Football in Westendorp een succes aan het worden is. ”Ons dorp is aan het vergrijzen en telt nu ongeveer 1100 inwoners. We hebben de koppen bij elkaar gestoken om voor de zestigplussers iets op te starten. We hebben contact gezocht met de KNVB. Pascal Kamperman, verenigingsadviseur van de KNVB, heeft ons weer in contact gebracht met Sportclub Neede en kwamen hierdoor in aanraking met Walking Football.”

Er werd een introductieavond belegd om deze doelgroep enthousiast te krijgen voor deze onbekende manier van voetbal. “Het liep in het begin niet echt storm” bekent Teunter, die flyers in het dorp had uitgedeeld en posters had opgehangen. Ook via social media werden gegadigden gezocht om zich aan te melden, ook de omliggende dorpen werden benaderd. “Na de demonstratie avond in april zijn we ook direct begonnen en we kregen spontane hulp aangeboden van Peter Aal, die bij DVC`26 in Didam als trainer actief is bij het Walking Football”. Eerst was de afspraak dat hij maar zes weken training aan deze groep zou geven, maar Aal staat nu nog steeds voor de groep en wordt geassisteerd door Louis Verweijen, die ook voor een Walking Football groep staat in Groessen.

eerst-de-3e-helft-met-de-groep-kop-koffieMomenteel bestaat de groep in Westendorp uit achttien personen, die iedere woensdagmorgen beginnen met de “derde helft”. Gezamenlijk aan tafel in de kantine van de plaatselijke sportvereniging, nieuwtjes uitwisselen en grapjes over en weer. Ook de geblesseerden willen dit niet missen en de groep groeit met de week. “Wim te Mebel is met 81 jaar de oudste van de groep” weet Tuenter. Te Mebel vindt het nog prachtig om ene balletje te trappen. Zij wijst opeen andere deelnemer, Wim Bruil (76), die meedoet om te blijven bewegen. “Deze man zwemt elke dag nog minimaal één kilometer en vindt dit zo leuk dat hij iedere woensdag weer present is, terwijl hij helemaal niet van voetbal houdt”.

Als de koffie op is gaan de mannen onder aanvoering van de trainers naar het trainingsveld, waar een parcours is uitgestald. ”Plezier, bewegen en fit blijven is ons motto” legt Aal uit, die duidelijk een visie aanhangt dat deze leeftijdsgroep het lichaam moet onderhouden. “Ik hoop snel dat de KNVB met eensluidende regels gaat komen om zo landelijk het Walking Football op de kaart te kunnen zetten”. Bij toernooien met andere clubs komt nog al eens voor dat men afwijkende regels hanteert. “De bal mag niet hoger dan heuphoogte komen en wanneer iemand valt wordt het spel direct stil gelegd” somt Aal enkele van de in Westendorp gehanteerde regels op.

De trainer vindt dat een groep van minimaal achttien personen perfect werkt. ”Twee teams werken een partijtje af, zes tegen zes, met de anderen ga ik nog eens bewegingsoefeningen doen”. Ook Verweijen wil meer voetbal inbrengen door het geven van een specifieke training. “Oefenen om de bal in de voeten van je medespelers te spelen en aandacht voor de evenwichtsoefeningen om die lichaamsbalans te verbeteren”. Verweijen gaat deze trainingselementen samen met Peter Aal en ’n team van DVC `26 op 21 november bij Sportclub Neede gaat demonstreren.

Ook het Nationaal Ouderenfonds heeft aandacht voor deze nieuwe manier van bewegen. “Momenteel hebben wij een regionale samenwerking met de KNVB. Samen moeten wij deze nieuwe tak in de voetbalsport beter gaan faciliteren, met als voornaamste doel de deelnemers fit te houden” zegt Johan Annema, werkzaam voor het Nationaal Ouderenfonds, die vanaf de zijlijn meekijkt naar de groep die in Westendorp net de training is gestart. ”We moeten inventariseren wat hiervoor nodig is, wat leeft er en hoe kunnen we dit een stapje verder brengen om nog een grotere groep te enthousiasmeren”.

De warming up begint met een wandelpas en wordt vervolgd met een stukje snelwandelen. Vandaag heeft trainer Aal speciale houten plankjes meegenomen om aan het evenwicht te werken. Nestor te Mebel zag Aal voor aanvang met de plankjes aanlopen en vroeg al lachend of hij kachelhout had meegebracht, daar het nogal fris was die ochtend. “Het bleek voor de evenwichtsoefeningen te zijn. Met één been op het plankje en met het andere been oefeningen doen” aldus te Mebel. Hij geniet iedere woensdag en is ook het aanspreekpunt voor nieuwe deelnemers die zich wil aanmelden. Geïnteresseerden (vanaf 60 jaar) kunnen zich melden via 0315-298373 of wimtm@live.nl. Iedere woensdagochtend vanaf 10 uur staan de mannen op het veld van sv Westendorp aan de Doetinchemseweg 235 en dan is het ook mogelijk contact te leggen.

Door John van der Kamp

60plus-voetbal-in-westendorp