DOETINCHEM – “We dragen geen witte handschoenen en er is geen Raad van Elf. We hebben al een Prinses Carnaval en een Prinsenpaar gehad. Carnavalsvereniging De Lange Rakkers is een open vereniging. Iedereen is welkom.”

Foto: Doetinchems Vizier : Nadat prins Kristaan van de Lange Rakkers scheidsrechter Alfons Ebbink had onderscheiden werd hij met een rode kaart verzocht om met zijn gevolg het veld te verlaten. Links aanvoerder Viod 8 Fabian Hammink en geheel rechts aanvoerder Etten 3 Tim Zweers. (Foto: Roel Kleinpenning,)

Door: Feikje Breimer (Doetinchems Vizier)

President Cees van Drumpt is er duidelijk over. Carnaval gaat over feest en saamhorigheid. “We zijn tien jaar geleden begonnen in Langerak. Vandaar de naam; De Lange Rakkers. Inmiddels is onze residentie Café Kafé aan de Korte Kapoeniestraat. Of je nu timmerman bent, taxichauffeur, trucker of ondernemer, bij De Lange Rakkers ben je allemaal gelijk. Tussen november en februari bezoeken én ontvangen we tientallen verenigingen. Wanneer we bezoek krijgen uit Bocholt, Kalkar of Kleef dan brengen we natuurlijk een tegenbezoek. Bocholt komt met een bus vol. Ze nemen hun eigen fanfare mee en de dansgardes. Dan is de feestzaal hier wel vol. Prachtig natuurlijk!”

Iedereen gelijk
Net als Cees geniet René Bakker enorm van alles wat het carnaval met zich mee brengt. Hij is ceremoniemeester en heeft samen met residentiehouder Arjan de Kruijk het programma voor 2017 voorbereid. “Voor mij is carnaval het feest waar iedereen gelijk is. Jong, oud, rijk of arm. Je laat jezelf los, het maakt niet uit wie of wat je bent. In het gewone uitgaansleven kleed je je zo mooi mogelijk aan, met carnaval verkleed je je juist. Al draag je maar een boerenkiel, het helpt om mee te doen met iedereen. De saamhorigheid tijdens carnaval is groot. Iedereen wil iedereen erbij betrekken. Je maakt makkelijker contact.”

Hard werken
Arjan is met café Kafé residentiehouder van De Lange Rakkers, maar ook andere carnavalsverenigingen zoals de Kameraadjes vieren hier hun feest. “Voor mij is carnaval weinig slapen en hard werken. Die vijf dagen gaan in een waas voorbij. Al het personeel is alle dagen ingepland. Hebben we wel genoeg bier op voorraad? Maar afgezien daarvan is het heel gezellig met een geweldige vereniging. Het enige discussiepunt is waar we met de bus heen gaan op dinsdag. Maar uiteindelijk beslist de ceremoniemeester en is dat ook weer opgelost. We gaan naar de Flabinussen in Arnhem en de Kroanige Zwaaone in Huissen. Ons Carnavalsbal op zaterdagavond 25 februari is bedoeld voor echte carnavalsliefhebbers. Het Partycentrum is omgebouwd tot café De Negende Zegen. Onze steekdragers zijn er en de rest van de gasten loopt verkleed rond als aap of konijn. Al verwacht ik ook veel Donald Trumps met Wildershaar. Kaartjes zijn online te koop. Een week daarvoor luiden we carnaval ludiek in bij voetbalvereniging VIOD. Onze Hoogheid Prins Kristiaan I doet samen met adjudanten Natasja en Bert de aftrap van de wedstrijd.”

UIT DE MEDIA:  LEES HIER HET ORIGINELE BERICHT

Door: Feikje Breimer (Doetinchems Vizier)