Jonathan Vegara kan terugzien op ’n fantastisch seizoen bij De Graafschap O19.

Hij was toen nog amper 9 jaar oud toen Jonathan in de maand mei van het jaar 2008 vanuit de VIOD E-pupillen de overstap maakte naar De Graafschap. Een jaar daarvoor had Jonathan zich bij VIOD aangemeld en speelde zijn wedstrijden in ’n E pupillenteam met Henk Weenk als leider. Iedereen die langs de lijn stond  was het allang hemelsbreed opgevallen dat dit echt een voetbaltalent is en snel de overstap zou maken naar een BVO. De Graafschap klopte ook aan en Jonathan Vergara Berrio, zoals zijn volledige naam is, trainde het eerst een seizoen mee bij De Graafschap.

Na 3 volledige seizoenen bij de D pupillen gespeeld te hebben, eerst D2 toen D1, maakte hij al vroegtijdig de overstap naar de De Graafschap C2, om vervolgens 2 seizoenen bij de C1 te bivakkeren en 2 seizoenen later was het VIOD talent te bewonderen bij de B1 van De Graafschap. Nu heeft hij een volledig seizoen gespeeld bij het team van trainer Rogier Meijer, De Graafschap O19, en mocht zelfs al opdraven bij de Beloften, het team Jong De Graafschap. “Jona” zoals hij binnen de lijnen wordt aangesproken, speelt met rugnummer 8 en strooide afgelopen woensdagmiddag in de laatste competitiewedstrijd tegen Vitesse O19 listig met enkele sublieme pass-jes. Hij stond aan de basis van de enige Graafschap treffer in deze wedstrijd, uit zijn mooie assist scoorde Delano Burgzorg de gelijkmaker. Het wedstrijdverslag lees je hieronder.

Jonathan Vergara studeert aan het Graafschap College (Junior) Accountmanager Niveau 4 en kan terugzien op een fantastisch 1e seizoen bij het team De Graafschap Onder 19. Door het gelijke spel afgelopen woensdag tegen Vitesse O19 is men nog niet zeker van promotie naar de Eredivisie, maar zaterdag zal het duidelijk zijn als concurrent Roda JC speelt. Bij puntverlies van Roda JC speelt Jonathan volgend jaar met het team De Graafschap O19 in de Eredivisie.
Zijn eerste voetbalclub vv VIOD wens hem veel succes toe en zal hem zeker blijven volgen.

Jonathan te midden van zijn vader en moeder en zusje Jeudiel na de wedstrijd tegen Vitesse O19 op Sportpark De Bezelhorst.

door John van der Kamp

 

De Graafschap O19 in de wachtkamer na 1-1 gelijkspel tegen koploper Vitesse

Promotie naar Eredivisie afhankelijk van resultaat Roda JC O19 tegen ADO Den Haag

Door John van der Kamp

De Graafschap O19 heeft de promotie vanmiddag in de wedstrijd thuis op Sportpark Bezelhorst tegen koploper Vitesse O19 nog niet veilig kunnen stellen. Bij winst was het team van trainer Rogier Meijer zeker van promotie. Na 90 minuten stond de eindstand van 1-1 op het scorebord en hierdoor is De Graafschap afhankelijk van het resultaat van concurrent Roda JC O19, aankomende zaterdag uit tegen ADO Den Haag.

Ook voor tegenstander Vitesse O19 stond vanmiddag een prijs op het spel. Bij winst waren de Arnhemmers, na het zeker stellen van de promotie, ook kampioen van de 1e divisie. De 1e helft ging gelijk op. Vitesse kreeg wel meer doelkansen maar De Graafschap had met keeper Nick van den Dam een uitstekende sluitpost. Tot tweemaal toe wist de doelman een treffer te voorkomen. Lars ten Teije en Jesse Schuurman van Vitesse konden hun doelkansen niet verzilveren, mede door goed keeperswerk van De Graafschap doelman. Toch kwam Vitesse na 15 minuten op voorsprong. Een corner werd door Graafschap speler Thijs van Amerongen uit de doelmond gekopt en viel net buiten de 16 voor de voeten van Vitesse aanvaller Hidde van Dijk. Van ’n metertje of 17 haalde hij uit en zag de bal via de binnenkant van de rechter paal binnenvallen (0-1).

Spelmoment uit de wedstrijd De Graafschap O19 tegen Vitesse O19 – Foto De Graafschap Pincvision Voetbalacademie

De beste kans voor de thuisclub om de gelijkmaker te scoren was voor Delano Burgzorg. Vanaf de linkerzijde nabij de achterlijn had De Graafschap-middenvelder Jonathan Vergara de bal teruggelegd ter hoogte van rand zestien. Delano Burgzorg zette zijn lichaam ertussen en kon vrij op het Vitesse doel afgaan. De doelman Job Schuurman maakte een paar stappen vooruit om de bal te blokkeren. Als troostprijs kreeg De Graafschap een corner toegewezen.  Na ruim een half uur spelen kwam De Doetinchemmers met de schrik vrij en bleef de stand 0-1. Doelman Nick van den Dam werd bij het uitlopen gehinderd om een vrije trap in de lucht te onder scheppen. Vitesse verdediger Younes Zakir maakte daar dankbaar gebruik van en zag zijn kopbal via de lat weer het veld ingaan.

Met de kleine voorsprong van 0-1 voor Vitesse stuurde de 23-jarige scheidsrechter Martin Kieft de teams naar de kleedkamer. In de 2e helft startte De Graafschap O19 fel en dit resulteerde direct in de gelijkmaker. Aan de basis stond middenvelder Jonathan Vergara. Listig strooide de linkspoot de bal richting de punt van het strafschopgebied aan de linkerkant. De bal leek een eenvoudige prooi te worden voor de Vitesse doelman Job Schuurman, maar de sluitpost weifelde met uitlopen en bleef plotsklap stilstaan. Graafschap aanvaller Delano Burgzorg had inmiddels de bal onderschept en schoof de bal onder de vallende doelman door (1-1). Een fase breekt aan dat Vitesse op jacht gaat naar een voorsprong om zo het kampioenschap veilig te stellen. Eerst is het invaller Levi van der Spek die Vitesse weer op voorsprong had kunnen brengen. Ook Younes Zakir kreeg een kopkans, maar wederom heeft De Graafschap in doelman Nick van den Dam een uitstekende sluitpost en houdt hij zijn team in de wedstrijd.

Jonathan Vergara stond aan de basis van het enige Graafschap doelpunt. Uit zijn pass scoorde Delano Burgzorg de gelijkmaker voor De Graafschap O19- Foto De Graafschap Pincvision Voetbalacademie

Ook De Graafschap krijgt 2 mogelijkheden om tot scoren te komen. Het 1e balcontact van invaller Quinn Vervelde lijkt in het doel te verdwijnen. Echter de bal stuit tegen de lat weer het veld in en Thijs van Amerongen ziet zijn kopbal ‘n paar minuten later net over de lat verdwijnen. Dan breekt de slotfase aan. Vitesse heeft al haar krachten verspeeld en mag blij zijn dat Graafschap aanvaller Delano Burgzorg de bal niet over de Vitesse doelman weet te stiften. Na zes minuten extra speeltijd fluit scheidsrechter Martin Kieft voor de laatste keer en vallen De Graafschap spelers uitgeput neer op het gras.

Dit gelijkspel tegen koploper Vitesse geeft nog geen garantie voor promotie naar de Eredivisie en zal men in de wachtkamer moeten plaats nemen. Mocht Roda JC O19 a.s. zaterdag in de laatste competitie wedstrijd punten gaan verspelen, is promotie voor De Graafschap O19 een feit. Een kroon op het werk van de scheidende Graafschap-trainer Rogier Meijer, die volgend seizoen N.E.C. O19 gaat trainen.

De laatste officiële wedstrijd voor trainer Rogier Meijer bij De Graafschap Onder 19

 

Door John van der Kamp