Zaterdag a.s. gaat het dan eindelijk beginnen in Malden: de start van het langverwachte seizoen 2017-2018.

Al vanaf 7 juni zijn we bezig met de voorbereiding op dit moment. 13 Trainingen, 4 oefenwedstrijden en 3 bekerwedstrijden zijn we onderweg en we zijn bijna compleet met de van armbreuken (bijna) herstelde Lucas en Thom. We hebben er zin in en zijn er grotendeels klaar voor! Een terugblik.

5 keer winst, 2 keer verlies, 21 keer gescoord en 10 doelpunten tegen (waarvan 6 in 1 wedstrijd) zijn de cijfers die momenteel de tussenstand aangeven. Cijfers zeggen echter niet altijd alles. Menig ouder van dit team denkt nog terug aan 2 seizoenen geleden toen het grootste deel van deze groep onder leiding van Roy Ebbers als de D1 in de 1e klasse hoge ogen gooiden en keurig een 3e plaats behaalden. Daan H. was destijds nog D2 speler, Sven voetbalde in de D3 en Lynn was al C1 speelster. Afgelopen jaar speelden onze huidige spelers in Jo13-1, Jo15-2 en Jo15-1.

De spelers die in Jo15-2 gespeeld hebben (Mart en Daan H.) toonden vorig jaar al veelvuldig aan in wedstrijden en trainingen met Jo15-1 dat ze eigenlijk al op dat niveau zaten. In Jo15-2 scoorden zij er beiden dan ook lustig op los wat een belangrijke factor was in de hoge eindklassering die dit team wist te behalen in de 2e klasse.

De spelers die nu 1e jaars zijn (Mats, Marijn, Thijmen, Luca, Sven en Daan M.) hebben vorig jaar met Jo13-1 in de 1e klasse ook meer gewonnen dan verloren en waren dan ook voornamelijk de sterkhouders van dit team.
Niels, Lynn, Thom, Lars, Derek, Lucas en Floris hebben er al een seizoen in de Hoofdklasse op zitten en weten welk voetbalgeweld ons te wachten staat. Ondanks dat er meer verloren werd dan gewonnen werd handhaving afgedwongen, mede vanwege de groei op tactisch inzicht. Een mooie mix spelers dus waarbij de staf van vorig seizoen met Tom Giezen een welkome aanvulling heeft gekregen als assistent-trainer, Ruben Valkenburg zijn stageplek van vorig seizoen heeft omgezet in een mooie rol als assistent-trainer en ik gelukkig ben dat ik voor het 3e seizoen met Ger Huizing de beste teammanager van VIOD tot mijn beschikking heb. Last but not least; een mooie groep ouders die al vanaf minuut 1 zin heeft in het seizoen dat komen gaat en al gestart is met de voorbereiding van het “weekendje Landgraaf”. Wat wil een trainer-coach nog meer..!?

 

Tegen R.K.H.V.V. voor de zomerstop mochten we voor het eerst met deze groep de wei in.
R.K.H.V.V. kon redelijk stand houden maar kwam toch iets te kort ondanks de aanwezigheid van leuke technische voetballers in het team. Het baltempo lag hoog en de balbehandeling zeer zeker ook. Toch was het Jo15-1 dat aan het langste eind trok en een 1-3 overwinning meenam naar Doetinchem. (Doelpunten: Daan H. 2x, Thom 1x / Assists: Daan M, Lynn en Mart)

De 1e oefenwedstrijd van dit seizoen was tegen Concordia W. Jo15-1. Een 4-0 overwinning op veld 2 waarbij we de 1e helft goed wegkwamen. Meerdere kansen voor Concordia, een (tot 2 keer) gestopte penalty door Niels. Uiteindelijk liepen we in de 2e helft over het team heen en had de score hoger moeten uitvallen. Floris opende de score vanuit een vrije trap en Mart deed dit kunststukje 5 minuten later nog een keer over. Daan Mombarg beloonde goed stoorwerk in de 16 meter door dit tot doelpunt te promoveren en Daan H. scoorde op aangeven van een lange trap van Niels. Altijd leuk als dat wapen een doelpunt oplevert, zeker in ogenschouw genomen dat we die lange trap ook alleen willen zien als die mogelijkheid er ligt en niet als een veelvoorkomende vorm van “opbouw”.

De 2e wedstrijd bleek geen wedstrijd te zijn. Varsseveld kwam op alle fronten te kort en een doelpuntenfestijn was een gevolg. Ook de trainer van Varsseveld kent nu het fenomeen “lichtingen” nadat hij vorig jaar een zeer leuk voetballend team ter beschikking had. De dubbele cijfers werden net niet gehaald al was daar meer dan eens kans op. Menig opgelegde kans werd om zeep geholpen en bij 9-1 stokte de teller. Doelpunten: Daan H. 4x, Floris 2x, Mart 2x, Lynn 1x / Assists: Daan H 2x, Daan M 2x, Derek 1x, Mart, Niels 1x)

Tegen Pax werd de wedstrijd na 10 minuten in de 2e helft terecht gestaakt door noodweer.
In de 1e helft had Mart de score geopend op aangeven van Marijn nadat hij al 3 goeie kansen niet verzilverd had. In de 2e helft kregen we ook nog een drietal kansen in de 10 minuten waarin Pax de bal nauwelijks heeft mogen aanraken. De score was ongetwijfeld hoger opgelopen echter kwam het daar niet meer van. Prima tegenstander die we wellicht in de winterstop nog een keer gaan terug zien bij VIOD.

De 1e echte wedstrijd was tegen DZC`68  Jo15-1. Een ploeg die dit seizoen mag strijden in de 2e divisie en dus ook al oefen-tegenstanders van formaat hadden getroffen. De spelers waren op en top gemotiveerd en het geloof in een “stunt” was volop aanwezig. Met de ruststand van 0-0 mocht D.Z.C. meer tevreden zijn dan wij aangezien de kansen alleen voor het goal van D.Z.C. te zien waren geweest. Met iets meer geluk waren we met 2-0 gaan rusten, ook al was goed te zien dat dit een tegenstander van niveau was. Met een goed roterend middenveld van DZC`68 kregen wij met name de eerste 10 minuten weinig grip. Kansen kon D.Z.C. echter nauwelijks noteren. De 2e helft kregen we het voetballend lastiger maar de 0-0 “eindstand” na 70 minuten was toch echt verdiend. Helaas dacht de scheidsrechter er anders over en toverde hij een penalty in blessuretijd uit de hoge hoed. Het kunstwerkje tegen Concordia kon Niels echter niet herhalen al zat hij in de goede hoek.
De van de bank af springende D.Z.C. wisselspelers gaven aan hoe hard er werd getwijfeld aan een goede afloop. De eerste nederlaag was een feit, echter wel een met perspectief.

De 2e bekerwedstrijd tegen vv Ruurlo werd op een veld zonder verlichting maar met enorme kuilen en lang gras gespeeld. Al in de warming-up bleek dat menig pass tekort was en dat de spelers wel heel erg moesten wennen aan het natuurgras. In de 1e helft was hier niet veel van terug te zien. De aanvallen golfden heen en weer waarbij beide team hun aanvallende kwaliteiten lieten zien.
Na 15 minuten scoorde Daan H. op aangeven van Daan M. dat zich als een waar koningskoppel begint te ontplooien. Een onoplettend moment achterin zorgde ervoor dat Ruurlo vlak voor rust langszij kwam en we met een 1-1 gingen rusten. Te gevaarlijk inspelen op een speler die half in de dekking staat, niet open staat en naïef opende leidde balverlies in dat doeltreffende werd afgerond. Leermomentjes. De gehele 2e helft bestond ook uit leermomenten. Vanaf de start gingen er 3 ballen ons goal in om de 5 minuten. Binnen een kwartier na rust was de wedstrijd gespeeld met een 4-1 achterstand. Volledig onverwacht, aangezien we toch echt de puntjes op de i hadden gezet voor wat betreft onze niet uitgevoerde afspraken in de 1e helft en een betere 2e helft verwacht werd.
De nummer 11 van Ruurlo had echter geen zin om er een lang verhaal van te maken en draaide menig verdediger dol en nam zijn ploeg op sleeptouw. Het eindigde bij 6-1 in de wetenschap dat 9-1 ook prima de einduitslag had kunnen zijn.

Gisteren mochten we in de laatste bekerwedstrijd zorgen dat we de serie nederlagen konden onderbreken en niet met 0 punten uit het bekertoernooi zouden vliegen. Tegen wederom Concordia leek die kans wel weggelegd. De moeilijkheden die we in de 1e wedstrijd ondervonden met de sterke opkomende back bleek al vanaf de start geen probleem te zijn. Hij was in de spits gezet en daar werd hij keurig in de achterzak van Mats en Lars gestopt. Alleen hadden we aanvallen wat minder geluk bij het afwerken en het maken van keuzes. Met een teleurstellende 0-0 stand, maar in de wetenschap dat we veel sterker waren zochten we de kleedkamer op.
Zoals altijd rustig de 1e helft besprekend kwamen we er vanzelf op dat het allemaal te relax was in het veld en het iets fanatieker moest om Concordia pijn te kunnen doen. Na een uur vond Daan M. het wel welletjes. Een prima wedstrijd met mooie aanvallende acties werd beloond door te scoren vanuit oplettendheid bij een corner van Mart en de meer dan verdiende voorsprong was toch een feit. Het mooiste van deze wedstrijd was het feit dat Thom en Lucas hun eerste speelminuten van het seizoen konden gaan maken na weken blessureleed vanwege een gebroken (onder/boven)arm.
Lucas beloonde de invalbeurt met een doelpunt door een slechte terugspeelbal goed in te schatten en de keeper te omspelen. Thom beloonde zichzelf door fanatiek als inschuivende “4” veelvuldig bij aanvallen betrokken te zijn in het laatste kwartier. Hierdoor kon Lynn wat dieper staat en die stuurde in de slotminuten op prachtige wijze Mart weg die het beheerst en op schitterende wijze wist af te maken. 0-3.

Na de vele wedstrijdminuten, trainingsuren en teamgesprekken beginnen veel puzzelstukjes op de juiste plaats te vallen. Daar waar velen denken dat dit team al bij de samenstelling op papier klaar was voor de Hoofdklasse weten we inmiddels dat we dat ook zeker zijn, maar dat er nog voldoende bij te leren valt. Ook dat zal dit seizoen weer met vallen op opstaan gaan zoals dat hoort in het jeugdvoetbal. Plezier in het spelletje, hopelijk door veel wedstrijden te winnen en leerzame trainingen te ondergaan, gekoppeld aan individuele groei en groei als team voor wat betreft tactische samenwerking tussen de linies gaan er hopelijk voor zorgen dat we een goed seizoen gaan draaien in de Hoofdklasse met als doel een plek in de top 5. Daarnaast zouden we graag minimaal de halve finale van de Achterhoek Cup willen behalen omdat deze op onze eigen Sportpark worden gespeeld. Daar waar we hopelijk onze thuiswedstrijden zullen gaan spelen met zoveel mogelijk enthousiaste ouders en belangstellenden. Tot ziens bij onze eerstvolgende wedstrijd!

Met sportieve groet,

Patrick Willemsen
Trainer/ Coach VIOD Jo15-1