Zaterdag 23 september ging het dan echt van start op Sportpark De Broeklanden te Malden. VIOD Doetinchem JO15-1 mocht het seizoen starten tegen een oude bekende op inmiddels bekend terrein. Al een aantal jaren bivakkeren beide ploegen in de Hoofdklasse en jaarlijks zijn het mooie wedstrijden waarbij zelden een ploeg afgetekend de betere is. Het beloofde dus een spannende start te worden. We mogen ook niet aan het feit voorbijgaan dat het voor sommige spelers de 1e keer in de Hoofdklasse is, op wellicht de F1 en E1 nagelaten. Vanaf JO13 is dat toch echt een stap omhoog en vergt het meer dan “je best doen”. Zo ook deze wedstrijd.

Klokslag 12.00u floot scheidsrechter Dhr.Leerentveld voor de eerste keer. Mooi aspect van de Hoofdklasse is dat we wekelijks te maken krijgen met door de KNVB aangestelde scheidsrechters en dus zelden te maken hebben met “thuisfluiters” of scheidsrechters die overdreven willen laten zien dat ze het juist niét zijn waardoor het kwartje ook een bepaalde kant op rolt. We kunnen zeggen dat we ook zelden echt slechte leidsmannen treffen. Vandaag hadden we een scheids die wel van een stevig potje voetbal hield en nog weleens door liet gaan daar waar er soms gefloten wordt en de kaarten op zak hield in gevallen waar we doorgaans toch echt een gele prent zien.

Vanaf de start liet Juliana zien dat ze vol voor de winst zouden gaan. Met een bewegelijk middenveld, agressieve aanvallers die klein van stuk waren maar als ware Siske’s de Rat het kaas niet van hun brood lieten eten en een verdediging die met hoge backs veel mee wilden doen in de aanval. Wij startten met een verdedigingslinie met inmiddels vertrouwde gezichten. Sven als linksback, Derek op rechts en Mats en Lars in het centrum. Bij afwezigheid van Tom heeft Mats zich inmiddels ontwikkeld als een volwaardige opkomende verdediger en heeft hij laten zien dat hij als 1e jaars al direct als multifunctionele speler van grote waarde is. Lars is het slot op de deur mocht er per ongeluk toch nog iets door komen en dat was in het begin zeker het geval.

Doordat Juliana met 2 hoge backs speelde en wij de eerder gemaakte afspraken voor wat betreft het oppakken van die backs niet goed oppakte, was Juliana direct al gevaarlijk en kwamen we regelmatig in ondertal op onze eigen helft. Dit resulteerde al in de 5e minuut in een doelpunt voor Juliana (1-0). Het feit dat dit ook nog eens gebeurde doordat er aan de buitenkant gedekt werd maakte het nog zuurder. Tot aan de drinkpauze in de 20e minuut, slim aangevraagd door Lars, hadden we het lastig.

De drinkpauze gaf ons mooi de gelegenheid om de puntjes op de i te zetten en iets te veranderen voor wat betreft het overnemen van spelers. Ik zal u de tactische details besparen, maar al snel bleek dat we hierdoor meer grip kregen en Juliana kwam niet vaak meer van eigen helft terwijl wij de druk konden opvoeren. Een mooie voorzet vanaf links door Daan Haanappel werd net niet tot doelpunt gepromoveerd door Daan Mombarg die net niet uit kwam met zijn passen. Over rechts, waar Mart ondanks een gevoelige onderrug tóch aan de wedstrijd startte kwam ook wat meer gevaar maar tot echte 100% kansen kwamen we niet. Met een 0-1 achterstand gingen we rusten.

In de kleedkamer was de grote vraag “Hoe kan het dat afspraken vanaf minuut 1 niet opgepakt worden maar belangrijker, hoe kan het dat niemand hier in het veld iets van zegt?” Het antwoord bleef uit maar de boodschap was helder; corrigeer elkaar als je ziet dat afspraken genegeerd worden en laten we ons aan het plan houden. Juliana zat naar verwachting met een verdeeld gevoel in de kleedkamer. Wel een voorsprong, maar het spelbeeld richting rust was gekenterd. Ook wij waren in twijfel, we stonden dan wel achter maar sinds de drinkpauze ging het veel beter. Mart bleek door te kunnen en omdat we vanwege het (wederom) ontbreken van Lucas dun in de aanvallers zitten besloten we om Mart zo lang mogelijk door te laten spelen om niet op te veel plaatsen te moeten schuiven. Dit ging ten koste van Sven die zich in het 2e gedeelte van de 1e helft goed herpakt had. Marijn verving in de 2e helft Luca en Derek ging op de plek van Sven spelen zodat Thijmen op zijn vertrouwde rechtsback plek kon invallen. Al vanaf het begin van de 2e helft zagen we dat we meer grip hadden doordat Mats verder voor zijn verdediging ging spelen. We konden hierdoor beter druk zetten en de backs van Juliana al op eigen helft opvangen. Gesterkt door het gevoel dat er zeker nog wat te halen viel werd het spel van VIOD JO15 als maar sterker. Zeker ook nadat Mart na een goede actie in de 16 dusdanig werd gevloerd dat het nu toch echt over was en Thom het veld betrad. Als een echte “patron” op 4 met een gezond portie wilskracht kwam hij het team versterken en op de een of andere manier leek het geloof bij de rest ook groter te worden. Mats schoof door naar de centrale plek op het middenveld, daar waar hij al veelvuldig speelde, Lynn werd het sterke en creatieve aanspeelpunt in de punt van de aanval en Daan Haanappel ging met zijn snelheid op rechts de verdediging van Juliana lastigvallen.

Het gebrek aan agressiviteit in de 1e helft was in de rust ook nog besproken en dat was niet aan dovemans oren gericht. Er was een duidelijk verschil te zien in agressiviteit en Juliana leek verrast, mede door zoveel aanvallende intenties. De 2e ballen werden veroverd, duels werden vaker gewonnen en dit kwam ons voetbal ten goede. Er werd goed gecombineerd en dit moest tot iets gaan leidden was het gevoel op de bank. En dat bleek ook. In de 55e minuut werd een prima aanval over links ver doorgevoerd wat uiteindelijk resulteerde in een laatste slimme pass van Lynn op Floris die een ijzersterke 2e helft beloonde met een doelpunt (1-1). De krachtmens Floris is wat mij betreft een voorbeeld voor velen. Van fysiek sterke linksback tot moderne box-to-box player. Hij maakte deze omwenteling door de gehele zomer keihard te trainen waardoor de longinhoud verbluffend is. Zijn techniek schaaft hij tegenwoordig op zondagochtend bij op de veldjes van Pelota. Over intrinsieke motivatie gesproken; top!

De rest van de 2e helft controleerde wij de wedstrijd tegen een toch best wel sterke tegenstander zoals we in het eerste kwartier hadden kunnen zien. Als we echter zo (durven) te voetballen zoals we de rest van de wedstrijd deden dan zal menig tegenstander zich nog stukbijten op dit team. In een competitie waarin je toch echt kunt verliezen ook als je de betere ploeg bent is het dan wel nodig om de kansen af te maken op de momenten dat je die kansen krijgt. Het lukte alleen Thom nog een keer door via een sterke individuele actie vanaf een meter of 25 van de goal over rechts 2 spelers letterlijk en figuurlijk van zich af te schudden en snoeihard in de korte hoek raak te schieten (1-2). De 2 doelpunten vatten het team mooi samen; 1 door een vloeiende combinatie over veel schuiven en 1 door een sterke individuele actie. Dat het grillig is en blijft bleek nog in het slot van de wedstrijd waarin twee 100% kansen niét tot doelpunt werden gepromoveerd. Om het verschil op basis van de 2e helft weer te geven had er daarvan wel 1 in gemogen.

Komende week komt een degradant uit de 3e divisie op bezoek op Sportpark Dichteren en mogen we een keer spelen tegen een ploeg die ons niet bekend is SVD Barneveld zal Google Maps waarschijnlijk ook moeten gaan raadplegen alvorens wij ze hartelijk welkom zullen heten. Hopelijk weer met veel ouders en andere liefhebbers op de tribune voor wederom een mooie pot voetbal van onze JO15-1 toppers.

 

Met sportieve groet,

Patrick Willemsen

Trainer/ Coach VIOD JO15-1

 

klik hier voor de uitslagen en stand