Zaterdag 30 september speelde VIOD JO15-1 zijn 1e thuiswedstrijd in de competitie tegen SDV Barneveld. Waarschijnlijk een van de eerste keren dat de ploeg uit Barneveld naar Dichteren mocht afreizen voor deze, naar later bleek, toch wel bijzondere wedstrijd.

Het doorgaans betrouwbare Buienradar had op de radar laten zien dat in de ochtend iedereen de paraplu open kon houden maar vanaf ongeveer 10.30u zou het droog zijn…zou… .De gehele warming-up werd in een flinke bui afgewerkt vanaf 10.45u aangezien we om 11.30u zouden beginnen…zouden…. . Nadat we in de warming-up vernamen dat de scheidsrechter van dienst niet was komen opdagen schakelden we snel naar “plan B” en ik kan me niet voorstellen dat de oorspronkelijk aangewezen scheidsrechter het beter zou hebben gedaan; Tom bedankt nogmaals!

Een half uur later dan gepland begonnen we en direct liet SDVB zien dat men niet voor niets zo ver gereden en zo lang gewacht had; ze wilden die 3 punten mee naar huis nemen om waarschijnlijk weer zo snel mogelijk terug te willen naar de 3e divisie met een volledige 2e jaars selectie. Wij startten aan de wedstrijd met Thom weer in de basis vanwege het feit dat Daan H. helaas geblesseerd naast Lucas op de bank moest toekijken. Hierdoor schoof Mats door naar het middenveld en vervulde Lynn wederom weer de rol als centraal aanspeelpunt in de voorlinie. Eigenlijk zoals we vorige week de laatste 25 minuten gespeeld hadden met en tegen Juliana.

De start was echter dramatisch. Door 2 keer balverlies in de as van het veld op het middenveld kregen we binnen 10 minuten 2 doelpunten om de oren. Leermomentjes die we later in de rust uitvoerig bespraken. We kregen geen grip op de wedstrijd en de twijfel die voorafgaand aan de wedstrijd aanwezig was stak weer de kop op bij ondergetekende. Moest Lynn terug naar haar vertrouwde plek op 10 en dan Mats de spits in? Daar had Mats dit seizoen nog niet gespeeld maar in Jo13-1 heeft hij daar menig goaltje mee gepikt. Vanwege het gevaar op de vleugels werd besloten om Mats en Thom te laten wisselen zodat Mats afwisselend met Lars voor de rugdekking achterin zou kunnen zorgen op het moment dat SVDB zich in onze “rode zone” zou begeven. Tom moest gaan “verdelen en heersen” op het middenveld, in ieder geval tot aan de rust.

Lopende de 1e helft kregen we iets meer grip waardoor het een meer gelijkwaardige wedstrijd werd. Er werden nog 2 grote kansen gecreëerd door mooie lopende aanvallen waarbij met name over links, door Floris maar zeker door Daan M. het nodige (in)direct gevaar werd gesticht. Het leidde echter niet tot doelpunten waardoor we voor de 2e keer deze competitie met een achterstand de rust in gingen. In de kleedkamer probeerden we zoals altijd zo snel mogelijk een momentum te creëren waarbij we door middel van vragen (van de trainer) en antwoorden (veelal van de spelers) kwamen tot wat er niet goed ging, er anders moest en waar onze kansen lagen om zaken om te draaien. De antwoorden gaven wederom aan dat de spelers heel goed wisten wat er anders moest en net als vorige week kwamen we gezamenlijk tot de conclusie dat we niet begonnen waren zoals afgesproken. Er moest meer druk naar voren komen om net als vorige week, de tegenstander eerder op te kunnen pakken en ze als het ware niet op onze helft te dulden. Juliana kwam daar vorige week pas de laatste 5 minuten aan toe toen ze alles op alles gingen spelen en daarvoor alleen bij lange ballen van de keeper; niet meer zorgvuldig opbouwend dus. Daar moesten we weer naar toe.

Aangezien we de speelminuten ook in de gaten houden ging Daan M. in de wissel, daar waar hij eigenlijk beter in de wedstrijd zat dan Mart. Voor Mart de kans om op rechts voor meer gevaar te zorgen. Luca kwam als middenvelder het veld in waardoor Marijn naar links verhuisde en Floris linksvoor voor dreiging moest gaan zorgen. Hij had aan het begin van de rust nog aangegeven zich een beetje slap te voelen en moest beslissen: speel ik een hele helft of laat ik me wisselen. Hij koos voor het 1e, nam een paar suikerklontjes die Ger gehaald had en ging met de rest beginnen aan de 2e helft. En wat voor een helft.

Daar waar SVDB de 1e helft flitsend begon met een doelpunt in de 2e en 8e minuut liet VIOD zien dat het dat beter kon. In de 1e (!) en 3e (!) minuut na rust scoorde Floris zowel de aansluitingstreffer als de gelijkmaker! Gezien de schoonheid van de 2e assist mag ik niet vergeten dat beide steekballen richting Floris van Thom afkomstig waren. Het geluid dat van de redelijk gevulde tribune kwam overtrof een gemiddelde wedstrijd van VIOD 1 met groots gemak, mede door het meer dan vocaal aanwezige moedersgilde der JO15-1 strijders. Ook de spelers van de Roy Ebbers getrainde JO19-1 waren aandachtig toeschouwer en waren met een aantal “o’s en a’s” af en toe goed hoorbaar. Wat een start en wat een boost om aan de 2e helft te beginnen. Het gaf zichtbaar vertrouwen en de duels werden veel feller in gegaan en afvallende ballen werden veel sneller opgepakt. Dit resulteerde in 58e minuut in de 3-2 door, wie anders op deze dag, wederom Floris. Met een heuse hattrick achter zijn naam zal hij de suikerklontjes nu wel standaard in zijn tas meenemen naar ieder wedstrijd.

Er voltrok zich een boeiend schouwspel in het laatste kwartiertje aangezien SVDB de stand snel weer in hun voordeel wilde trekken. Het ging gelukkig pas de laatste 5 minuten 1 op 1 spelen waardoor het nog 2 corners kreeg maar dat mocht niet meer baten. Iedereen voelde dat, ondanks de aanwezige kwaliteiten bij de tegenstander, we dit niet meer gingen weg geven. Voorin speelde Lynn een meer dan verdienstelijke wedstrijd als aanspeelpunt, maar het verdedigende werk dat ze verrichte door telkens voldoende druk te geven samen met Floris en Mart was zeker ook een factor waardoor de tegenstander de laatste linie liever oversloeg in de opbouw. Op het middenveld speelde Luca, Marijn en later Derek een prima wedstrijd naast de wederom prima spelende Thom en de 2 “kleine strijders” op de backposities speelden een meer dan prima 2e helft door de vleugelspitsen van het voetballen af te houden. En als ze er al sporadisch een keer door kwamen dan zorgde Lars en Mats dat dit geen echte kansen werden. En last but nog least Niels. Daar waar de groei vorig seizoen de sprongkracht drastisch aangetast had, heeft de groeispurt van afgelopen zomer ervoor gezorgd dat spieren en botten weer vriendjes zijn geworden. Nu de extra fysieke belasting van de zware keeperstrainingen weg gevallen is, lijkt het lichaam meer in balans en juist aan kracht te hebben gewonnen.

Met 6 punten uit 2 wedstrijden zijn we mooi gestart, maar we zijn pas aan het begin. Met, op 1 wedstrijd na, altijd 2 geblesseerde spelers hebben we een mooie serie wedstrijden neer gezet maar we hopen snel een keer met 15 spelers te kunnen gaan trainen en spelen. Lucas en Daan H. zijn bijna terug en nu de rest heel houden.

De beker zijn we inmiddels uit, de oefenwedstrijden achter de rug, de competitie is gestart; op naar het volgende hoofdstuk. Op woensdagavond spelen we de 1e thuiswedstrijd op de Achterhoek Cup om 19.00u op Sportpark Dichteren. Dit team verdient veel aandachtige ogen die van leuk, enthousiast en goed voetbal houden dus komt allen massaal om deze kanjers te ondersteunen. We hebben snode plannen met deze Cup….

Met sportieve groet,

Patrick Willemsen

Trainer/ Coach VIOD JO15-1