Dit weekend speelde VIOD JO15-1 haar 5e competitiewedstrijd uit tegen Spcl. Lochem. Er werd verdiend verloren met 3-1 waardoor ze nu weer gedeeld koploper zijn met De Treffers met beiden 12 punten uit 5 gespeelde wedstrijden.

Zaterdag 28 oktober speelden we voor het eerst dit seizoen een wedstrijd als koploper.

Ook al blijft de doelstelling “individuele groei” en willen we ons als team per wedstrijd verder ontwikkelen, het feit dat we bovenin meedoen is een zeer welkome bijkomstigheid. Nadat we van een erg goeie ploeg als de Treffers wisten te winnen bleek dat menigeen het al voorzichtig mijmerde over “wat dat allemaal wel niet zou kunnen gaan brengen”. Zoals ik in deze verslagen al eerder aangegeven heb beschikt dit team ook over een hoog gemiddeld niveau op het gebied van techniek, tactiek en eigenlijk ook wel fysiek. Echter geen enkele overwinning tot nu toe werd behaald met 2 vingers in de neus en we moesten wekelijks tot het gaatje gaan om de 3 punten over de streep te trekken. Dat was dus tot deze wedstrijd al 4 keer gelukt en dan sta je dus ineens alleen aan kop in de Hoofdklasse.

“voor het eerst dit seizoen een wedstrijd als koploper”

In de voorbespreking wat minder tactiek aangezien de spelers de laatste weken, ook op de trainingen, vaak laten zien dat ze weten wat we met elkaar willen. De tactische trainingen zijn een genot en zitten vol met leermomenten. Of het nu gaat om de opbouw verstoren van de tegenstander, zelf de opbouw van achteruit verzorgen op meerdere manier of de samenwerking tussen de middenvelders en de aanvallers in zowel aanvallende als verdedigende situaties; het zit er allemaal al aardig in al blijft er altijd wat te wensen als trainer natuurlijk. Dit keer werd de focus gelegd op het feit dat we (blijkbaar) van iedereen kunnen winnen gezien de wedstrijd tegen de Treffers maar ook zeer zeker iedere wedstrijd in deze competitie kunnen verliezen als we niet bereid zijn om bv. te coachen, vuile meters willen maken, teamafspraken nakomen en duels willen en durven aan te gaan. Daarvoor zijn de tegenstanders in deze competitie gewoonweg te goed.  Omdat het woord “Kampioen” deze week al een paar keer is gevallen wellicht even een moment om de feiten op een rijtje te zetten en aandacht vragen voor zaken die normaal gesproken “normaal” zouden moeten zijn.

“De eerste helft speelden we erg matig”

Al snel in de wedstrijd bleek dat Lochem weinig onder de indruk was van het feit dat wij gewonnen hadden van de Treffers en zij kansloos verloren hadden tegen dezelfde ploeg. En terecht; iedere wedstrijd staat op zich. Fel werd er gevoetbald en al in de 3e minuut stonden we achter. Door een ongelukkige uitglijder op het middenveld lag Mats op de middenstip op de grond en kon de bal nét niet alsnog wegtrappen. De spits van dienst maakte hier maar al te graag gebruik van en sprintte vanaf de middenlijn op Niels af. Ondanks dat Mats nog heel dicht in de buurt kwam, wat iets over zijn enorme snelheid zegt, kon hij net als Niels de eerste tegenslag van vandaag niet voorkomen.

De eerste helft speelden we erg matig maar ondanks dat creëerde we toch nog 3 kansen in de 1e helft wat echter direct aangeeft hoe weinig we voor de goal van de tegenstander kwamen. In 1 van die situaties wist Thom de bal in het net te prikken na slim doorkoppen van Floris. Een slimme dieptepass van Lynn die terug gelegd werd door Mart op Daan H. leek in de kruising te belanden maar de bal werd te zacht ingeschoten om de lange keeper te verassen. Verder werden er weinig echte mogelijkheden gecreëerd maar vooral duels verloren. De enige die zich aan de malaise onttrok was Daan Mombarg die langs de linker zijlijn wervelde.

“met nog 5 minuten op de klok betekende “over en uit”

Vlak voor rust gingen Lynn en Thom het duel gelijktijdig aan wat resulteerde in een ongelukkige botsing. Deze botsing zorgde ervoor dat Thom in de rust richting Eerste Hulp kon om zijn kniewond te laten hechten en Lynn het nog wel probeerde in de 2e helft maar als snel liet zien niet verder te kunnen. Mét deze steunpilaren op 4 en 10 konden we al geen vuist maken laat staan zónder was direct de gedachte. Echter zaten deze doorgaans positief opvallende spelers vandaag ook niet lekker in de wedstrijd dus wellicht konden de vervangers het verschil maken. Lars kwam in de rust het centrale verdedigingsduo completeren na een weekje ziek geweest te zijn en Marijn nam de plek van Lynn over centraal po het veld. Nadat ook Derek gewisseld werd en Thijmen zijn plek rechtsachter ging overnemen bleek dat we met 6 eerste jaars gelijktijdig op het veld in de 1e wedstrijd van het seizoen dat het op “knokken” aan kwam ook geen vuist konden maken. Nadat we volledig onnodig uit positie stonden bij een vrije trap in balbezit welke op de rand van de 16 werd weg gekopt door Lochem stond zo’n beetje iedereen op de verkeerde plek en was deze counter de genadeklap. Wederom op achterstand met nog een kwartier te gaan. De opdracht werd gegeven op achterin continue 1 op 1 te gaan spelen om méér druk vooruit te creëren. Een riskante beslissing want de backs hadden hun handen meer dan vol aan de directe tegenstanders. Het komt er dan op neer dat je in ieder duel ook echt tot het uiterste moet gaan maar dat werd niet door iedereen volledig begrepen. Wederom over dezelfde vleugel werden we uitgespeeld en was de 3e 1 tegen 1 situatie voor Niels ook deze hem te machtig. 3-1 met nog 5 minuten op de klok betekende “over en uit”. Wellicht dat we die 3-1 hadden kunnen voorkomen door wat voorzichtiger te spelen echter wilden we absoluut voor dat ene punt gaan in de laatste fase.

“Echter iedere wedstrijd is een bak vol leermomenten”

Maandag dus wonden likken en nog maar eens het verloop van de wedstrijd bespreken. Tot nu toe konden we telkens de wedstrijd onze kant opdraaien na periodes dat het niet lekker ging, dat lukte vandaag niet. Echter iedere wedstrijd is een bak vol leermomenten en zo ook deze nederlaag en speelwijze van de tegenstander. Het draagt er enkel en alleen aan bij dat onze spelers steeds meer ervaren zijn en situaties gaan herkennen. Deze week midweeks tegen Varsseveld om de Achterhoek Cup en dan zaterdag tegen Robur et Velocitas. Een ploeg die pas 4 punten heeft behaald maar de boodschap zal weer hetzelfde zijn als voor deze wedstrijd: We kunnen iedere week winnen maar ook zeker iedere wedstrijd verliezen.

 

Met sportieve groet,

Patrick Willemsen

Trainer/ Coach VIOD JO15-1