Zaterdag 7 oktober mochten we voor onze 2 uitwedstrijd in deze competitie naar Aalten; één van de weinige wedstrijden waar we geen uur voor in de auto hoeven te zitten. Het is al weer een aantal jaar geleden dat de JO15-1 teams van deze clubs zich met elkaar mochten meten. De laatste jaren speelden de JO15-1 van de “Villekampers” hun wedstrijden op divisie niveau en weer terug in de Hoofdklasse hadden ze tot deze wedstrijd nog niet verloren. Met een winstpartij en een gelijkspel waarbij men volgens zeggen echt de betere partij was stonden ze met 4 punten in deze prille competitie op plek 3 achter ons. Na 2 wedstrijden de volle buit gepakt te hebben begonnen we als gedeeld koploper en dat is best een bijzondere uitgangspositie op dit niveau. In de voorbespreking mochten de spelers per linie op het Taktifoil aangeven waar ze moesten gaan staan bij de opbouw van de keeper, bij balbezit tegenstander op het middenveld, enzovoort. Zo ontspon zich het strijdplan en werden de spelprincipes van JO15-1 nogmaals geaccentueerd. Met 3 verdedigers en 4 middenvelders zorgen dat we de tegenstander zo snel mogelijk onder druk zouden zetten op hun eigen helft.

“Al na 35 seconden lag de bal in het mandje bij AZSV!”

De namen werden aan de posities gekoppeld en menigeen kon een glimlach niet onderdrukken bij het horen van de naam op nummer 11. Floris mocht na 2 sterke beurten op deze positie een keer starten vanaf deze plek en dat gaf ons de gelegenheid om Mart weer een keer op de bank te houden. De aanvallers hebben in vergelijking redelijk veel gespeeld ten opzichte van de rest vanwege de blessures van Lucas, maar gelukkig was Lucas er vandaag weer bij om mogelijk in te vallen. Omdat Thijmen ziek was net als woensdag waren we wederom niét compleet. De 2 vorige wedstrijden waren de eerste 20 minuten lastig tot zwaar. In Malden bij Juliana kwamen we te behoudend uit de startblokken en ook tegen Barneveld waren de eerste 20 minuten niet de beste van de wedstrijd. De opdracht was om dit eens anders te doen, aangezien we die wedstrijden in de 2e helft wel wisten te domineren en het zou fijn zijn dat eens vanaf het begin te gaan doen. Dat bleek niet tegen dovemans oren gezegd… Al na 35 seconden lag de bal in het mandje bij AZSV! Na een splijtende steekpass van Thom, hij lijkt er inmiddels patent op te hebben aangevraagd, werd Floris gevonden op de linkerkant die zijn opdracht direct uitvoerde door voor diepgang te zorgen op de linkerflank om vervolgens de bal panklaar bij Daan Haanappel neer te leggen die de keeper kansloos liet. Geschrokken door deze start leek AZSV het even niet meer te weten en in het 1e kwartier hadden we volledige controle over de wedstrijd waarbij we de kans hadden om al vroegtijdig een 2e of zelfs 3e goals te maken en de wedstrijd te beslissen.

“Twee schitterende reddingen van Niels”

Nadat de storm was gaan liggen en we wat vaker de bal (onnodig) verloren bij zinloze breedtedribbels voelde we dat AZSV zich langzaam herstelde. Ze pakten veel ballen van ons af, wat overigens ook door ons mogelijk werd gemaakt omdat we de bal niet meer snel rond lieten gaan. Ze wonnen inmiddels ook meer duels dan wij wonnen en bij 1 van deze duels werd Lars vervelend op zijn enkel geraakt. Ons slot op de deur moest zelfs gewisseld worden en bleek niet verder te kunnen voetballen. Met een sterke bank was het even kiezen wie we zouden laten invallen en met de spelminuten in het achterhoofd viel de keuze op Marijn die de plek van Mats rechts op het middenveld ging overnemen zodat Mats het nieuwe slot op de deur moest gaan worden. Met nog een kwartier te gaan waren we zichtbaar even van slag en had AZSV het beste van het spel. Twee schitterende reddingen van Niels zorgde ervoor dat we toch met een minieme voorsprong de rust haalden.

De rust is, bij welke stand dan ook, bij deze ploeg een genot voor voetballiefhebbers. Zoals altijd bespraken we rustig met elkaar het verloop van de eerste helft en kwamen we tot zaken die we moesten oppakken of veranderen. Dat klinkt altijd redelijk “makkelijk en logisch” maar in praktijk zorgt deze ploeg toppers er ook voor dat het vervolgens gebeurt. De sterke punten van de tegenstander worden na rust vaak minder sterk en onze mindere punten krikken we op tot een hoger niveau. De felheid van de eerste 20 minuten was ervan af gegaan en het vertrouwen leek minder te zijn. Daar waar we in de voorgaande wedstrijden een stijgende lijn hadden gezien voor wat betreft het spelbeeld maar met een achterstand de rust ingingen was het nu andersom. Interessant om te zien hoe we de tweede helft zouden gaan voltooien. Er moest echter wel wat omgezet worden want we waren de grip op het middenveld kwijtgeraakt. Mart kwam erbij waardoor Daan weer op links ging spelen en Floris kon terug zakken naar zijn vertrouwde plek “op 8”.

“AZSV pakte weer veel ballen af zoals we dat bij “F-jes” voetbal zien”

We begonnen sterker dan we eindigden en dat resulteerde al na 5 minuten na rust in de 0-2 door Daan Haanappel. Een foutje in de verdediging van AZSV, die veel moeite hadden met de (naar het leek) verplichte opbouw van achteruit, werd prima afgestraft. De sterke start was mooi om te zien, maar het niveau van het begin van de wedstrijd werd niet meer behaald. Daarvoor speelden we te slordig in balbezit en dat zat het met name in het aantal keren dat we de bal verloren door niet op tijd de volgende speler in te spelen. AZSV pakte weer veel ballen af zoals we dat bij “F-jes” voetbal zien. In een soort van kluitje waren we telkens de mindere in de duels zonder dat we echt de mindere op het veld werden. Nadat Thom voor 0-3 had gezorgd na een assist van Daan Haanappel was de wedstrijd gespeeld. Omdat Sven al twee keer lelijk geraakt was werd hij gewisseld al leek hij als een terriër toch door te kunnen en willen. Lucas mocht voor de tweede keer dit seizoen een kwartiertje meedoen! Dat vergde echter wel wat omzettingen maar gelukkig is dat bij dit team vanwege de vele kwaliteiten geen probleem. Floris zakte nog een plek terug op links waarmee hij nu letterlijk en figuurlijk de gehele linkerkant had bestreken. Daan Mombarg ging weer terug naar de rechterkant. Mart ging weer vanaf het middenveld spelen zoals tegen HC waardoor Marijn verhuisde naar de linkerkant van het middelveld. Ook met zoveel wijzigingen bleven we de beter ploeg zonder dat we echt de wedstrijd compleet controleerden. Na een geweldige redding van Niels, waarbij hij de bal onder de lat over tikte, scoorde AZSV uit de afgeslagen corner. Ondanks dat Niels tot ver in de onderhoek reikte en de bal op de paal tikte, caramboleerde deze bal via zijn arm toch de goal in en werd het vlak voor tijd nog 1-3. De wedstrijd uitspelen leek blijkbaar geen goed plan want in de ultieme slotminuut van de wedstrijd scoorde Daan Haanappel op prima aangeven van Mart nog voor de 1-4 waardoor het verschil weer opliep tot 3.

“zij moeten en wij willen”

Een prima wedstrijd dus weer van onze toppers van JO15-1 en nu klaar maken voor een topwedstrijd volgens week. De koploper van deze competitie heeft op basis van de uitslagen met meer overtuiging zijn wedstrijden weten te winnen en komt ongetwijfeld naar Doetinchem om ons van de gedeelde 1e plaats af te stoten. Bij een club als de Treffers zal de ambitie om weer terug te gaan naar divisieniveau hoger zijn dan bij VIOD alwaar we dit met een C1/JO15 lichting nog niet eerder hebben weten te bereiken. We zien het dus maar als “zij moeten en wij willen” en benaderen de wedstrijd als iedere andere. Het eigen spelletje gaan spelen en na 70 minuten zien we wel wat het gebracht heeft. Ongetwijfeld weer veel leermomenten waar we allemaal sterker en beter van zijn geworden. Vooruitgang dus: en dat is ons doel!

Einduitslag: AZSV JO154 -1 – VIOD JO15-1  1-4

Met sportieve groet,

Patrick Willemsen

Trainer/ Coach VIOD JO15-1