Zaterdag 11 november 2017 mocht VIOD JO15-1 naar Zutphen om tegen het plaatselijke Be Quick te laten zien dat de weg naar boven voor wat betreft het spel in balbezit kon worden ingezet. Dankzij een onoplettendheid bij een corner mocht Be Quick op voorsprong komen. Dit tegendoelpunt werd het team uiteindelijk fataal aangezien er in het restant van de wedstrijd ondanks een flink aantal mogelijkheden niet meer werd gescoord en de 2e nederlaag van dit seizoen een feit werd.

VIOD JO15-1 behoudt de 2e plek op de ranglijst echter niet meer als gedeeld koploper maar op 3 punten achterstand van de koploper De Treffers.

Nadat we vorige week redelijk miraculeus en wellicht zelfs wat onverdiend de 3 punten in huis wisten te houden tegen Robur, konden we vandaag voor de 2e keer met een bijna voltallige selectie naar Zutphen afreizen. Lucas mocht weer een volledige helft meespelen en dit feit werd bezegeld met de 1e basisplek van dit seizoen. Hierdoor mocht onze topscorer Daan Haanappel zijn kwaliteiten de 2e helft vertonen. Ook Thom en Lynn, de spelers die doorgaans de as van het veld bemannen en het team richting en sturing geven in balbezit waren na 2 wedstrijden afwezigheid weer van de partij. Op 4 en 10 namen zij hun vertrouwde positie in. Achterin werd Lars vergezeld door Thijmen en Sven waardoor Derek op de bank begon en naast Lynn en Thom voltooiden Mats en Marijn het middenveld wat een reserverol opleverde voor Floris en Luca. Uiteraard stond Niels in de goal en nadat de scheidsrechter het zwarte shirt had geruild voor een fris paars tricot konden we van start. De nummer 2 van de ranglijst tegen de nummer een-na-laatst zou wellicht in iedere competitie als een makkelijke partij kunnen worden omschreven. Vorige week liet Robur echter al zien dat ook de ploegen die onderin strijden voor de punten best wel kunnen voetballen en dat er dan uit een ander soort vaatje dient te worden getapt.

Nadat  Daan Mombarg in de 15e minuut een goeie kans 1 op 1 voor de neus van de keeper niet wist te verzilveren na een prachtige steekpass van Thom kwam er, na wat heen en weer gespeel in de verdediging door Be Quick, zowaar een bal richting Niels. Dit resulteerde in een corner en nog niet geheel gewend aan het feit dat Be Quick zover op onze helft aanwezig was resulteerde dit in een slaapmomentje dat direct werd afgestraft. Een aantal spelers had nog niet in de gaten dat de corner al was genomen en de bal lang plots al in het netje. 1-0 achter, redelijk onnodig. In de 5 minuten hierna kreeg zowel Mats in de 22e minuut een dot van een kans op de gelijkmaker en was Be Quick weer 3 minuten later in de buurt van de 2-0. Gelukkig deden zij ook mee aan het verprutsen van mogelijkheden. Nadat we vorige week al in het eerste kwartier twee keer een 1 op 1 situatie niet wisten om te zetten in een doelpunt gebeurde ons dit nu ook in de eerste 25 minuten 2 keer. Hét grote verschil met de start van de competitie toen al deze kansen wél doelpunten opleverden.

Tot aan de rust bleef het slordig waarbij vooral opviel dat het team niet leek te weten hoe er omgegaan moest worden met de 4-4-2 van de tegenpartij. Toch iets dat redelijk voor de hand ligt en met ons eigen 3-4-3 gemakkelijk bestreden zou kunnen worden. Het feit dat we Thom echter niet als extra vrije man achter ons middenveld hadden speelde ons parten. Ook het feit dat door gebrek aan communicatie de ene helft soms bleef staan en de andere helft naar achteren liep hielp niet mee aan een fijne veldbezetting.

In de rust 3 wissels. We spraken af hoe we de tegenstander op zouden vangen en op welke hoogte. Aangezien we ruimte achter de verdediging wilde creëren moest dit niet al te snel gebeuren. Het middenveld moesten we beter in handen zien te krijgen en met name bij de omschakelmomenten na balverlies werd er meer gogme verwacht van de as spelers. Indien het lang 1-0 zou blijven zouden we door gaan schuiven om alles op alles te gaan spelen. In de 2e helft werd er beter gespeeld in balbezit op het middenveld echter kwamen we niet door de soms wel 5 a 6 mans verdediging van Be Quick. Hierdoor werd het een gebrei van jewelste en het feit dat de vleugelspitsen het ook niet breed (genoeg) hielden hielp ook niet mee. Toch werden er kansen genoteerd. Een bal op de paal en lat en een flink aantal ballen recht op de keeper waren echter niet voldoende om de stand te doen veranderen. Daarvoor moet hij toch in het netje. Ondanks dat iedereen had gezien dat de keeper praktisch alle ballen een keer losliet alvorens hij er controle over kreeg was er niemand die (voldoende) druk zetten om hier van te profiteren.

Het laatste kwartier dan toch maar va-banque. Met Mats en Lars als 2 mandekkers op de 2 spitsen werd het als het ware een 2-4-4- opstelling waarbij Luca in het veld kwam voor de, hierdoor, overbodige geworden Sven. Luca ging het veld breed houden op rechts, Floris op links met Mart en Daan H. in de spits. Daarachter een middenveld met Lynn voor Thom en Daan M. (links) en Derk (rechts) op het middenveld. Vrijwel 15 minuten balbezit leverde uiteindelijk niet de gewenste gelijkmaker op en Be Quick vierde dit (terecht) alsof ze kampioen waren geworden. Wat restte was een bitter gevoel vanwege het resultaat, maar toch ook het besef dat het gewoon niet goed genoeg was. Daar waar we vorige week meer kregen dan we verdiende was het vandaag andersom. Zo werkt dat nou eenmaal.

Conclusie; er was verbetering zichtbaar in balbezit, maar er blijft genoeg te wensen over op het gebied van duelkracht en slimmigheden in duels. Wederom liet VIOD JO15-1 zien dat het niet in vechtvoetbal wil belanden aangezien daar nou eenmaal niet de kwaliteiten liggen. Toch zal dit element aan het spel moeten worden toegevoegd worden willen we ons in de top 3 blijven handhaven. Met VDZ voor de boeg krijgen we wederom een listige tegenstander die van ons zal willen winnen. Vervolgens naar Spero Elst en Silvolde (Achterhoek Cup) om daarna de laatste 2 wedstrijden voor de winterstop de lastige tegenstanders Woezik en AWC te treffen. Doordat de achtervolgers Lochem en SDV Barnveld vandaag ook punten lieten liggen blijven we vooralsnog op een keurige 2e plek staan. Als we de (lichte) verbetering ten opzichte van de vorige wedstrijden kunnen doorzetten dan is die kans aanwezig.

 

Met sportieve groet,

Patrick Willemsen

Trainer/ Coach VIOD JO15-1