Zaterdag 25 november 2017 speelde VIOD JO15-1 een uitwedstrijd tegen de hekkensluiter Spero. Vorige week sloot ik af met de mededeling dat we ons op dit feit niet mochten verkijken aangezien ons spel in balbezit het niet toelaat om tegenstanders te onderschatten. Evenals tegen Be Quick twee weken geleden was VIOD verreweg het meest in balbezit maar ging het hier niet effectief mee om. Er werd te weinig gecreëerd en als er iets werd gecreëerd zat het in de afrondingsfase niet mee. Na een 1-0 achterstand werd de stand wel weer rechtgetrokken door Lucas Gerrits en na wederom op achterstand gekomen te zijn lukte het Thom om, na vele pogingen, de gelijkmaker vanuit een kluts na een vrije trap van Mart Brans achter de keeper te doen belanden. Bij de jacht op de winnende treffer werd het (wederom) uit positie lopen van de verdedigers dit keer wél vakkundig afgestraft in blessuretijd waardoor VIOD met 0 punten huiswaarts kon keren.

VIOD JO15-1 behoudt de 2e plek op de ranglijst, nu echter op 6 punten achterstand op koploper De Treffers en Woezik, Juliana en AWC op slechts 2 punten achterstand naderen waardoor de strijd om de 2e plaats helemaal open licht. Het worden nog 2 zware weken voor de winterstop met Woezik zaterdag as thuis en afsluitend AWC uit.  

Tegen Spero ontspon zich een gelijksoortige wedstrijd als tegen Be Quick. Veelvuldig balbezit op de helft van de tegenstander maar niet resulterend in (heel) veel 100% kansen. De afspraak was dat we Spero vanaf het begin van de wedstrijd bij de strot zouden grijpen. Ze mochten niet de ruimte krijgen om de middenvelders in te spelen maar we wilden wel graag dat de keeper een van de verdedigers in zou gaan spelen. Vanaf het begin speelden we dan ook met Thom voor zijn verdediging waardoor Thijmen, Derek en Lars van begin scherp zouden moeten zijn in de 1 tegen 1 duels. Al na 10 minuten moest Thijmen gewisseld worden nadat hij van dichtbij de bal vol op zijn neus gekregen had. Sven kwam er in en Derek verhuisde naar rechts zodat Sven op zijn vertrouwende plek linksachter kon gaan staan.

De blessure behandeling leek Spero even de tijd te geven om antwoord te vinden op het spel van VIOD want men had de bal nog niet veel gehad in de eerste 10 minuten. VIOD wel, maar er werd veel te weinig gecreëerd. Lucas speelde prima als aanspeelpunt door de bal veelvuldig te vragen, af te schermen en af te leggen, maar de middenvelders kwamen er niet voldoende onder of deden er niet voldoende mee. Ook van de zijkanten bij Daan M. en Marijn kwamen er weinig dreigende voorzetten of terugtrekballen. Al met al redelijk tandeloos. In de 15e minuut besloot de keeper van Spero een keer een lange bal te geven nadat ook Spero vrijwel alles van achteruit wilde blijven opbouwen. Het kopduel na de stuit werd verloren door Derek en Lars had besloten om zich er toch mee te gaan bemoeien, wellicht toen hij zag het zijn tegenstander was… Logisch dus dat de directe tegenstander van Derek geheel vrij stond en hij was het dan ook die kon doorlopen op de bal die volgde richting Niels die, ver uitgekomen om te redden wat er te redden viel, met een lob verschalkt. Een kwartier lang de bovenliggende partij maar wel met 1-0 achter tegen de hekkensluiter…was het dan weer zó’n dag..?!

Vanaf de aftrap die volgde had VIOD praktisch continue balbezit wat uiteindelijk leidde tot een inworp aan de rechterzijde. Deze werd richting Lucas gegooid richting achterlijn die hier mooi uitdraaide en de bal richting Daan M. schoof. Die inzet stuitte nog op de keeper maar Lucas was er snel bij om alsnog de bal achter de keeper te prikken. Niet mooi, maar wel 1-1. Lang mochten we hier niet van genieten want al in de 25e minuut lag de 2-1 al weer achter Niels!! Deze treffer had nooit goedgekeurd mogen worden. Aan dit doelpunt ging de zoveelste overtreding van Spero vooraf. Wederom werd een speler met beide handen vol in de rug geduwd maar de scheidsrechter kon het niet zien, net als de voorgaande 3 keren, en de spits kon op Niels afrennen en de voorsprong weer in handen van Spero geven. Direct vanaf deze aftrap gingen we verder waar we mee bezig waren, rondspelen, slordig balverlies, krachten verspelen door de bal te veroveren (al lukte dat niet vaak en was het onkunde van Spero waardoor we weer balbezit kregen) en het was Floris die een geschonken kans dankbaar leek te aanvaarden want zijn schot van ruim 25 meten spatte onderkant lat de goal in, leek het, want de bal stuiterde voor de doellijn het veld weer in.

In de rust werd besproken dat we op dezelfde voet verder moesten gaan, Thom als vrije man tussen de linies moesten laten opbouwen, maar van dááruit Lynn als vrije speelster tussen ons middenveld en de aanvallers moesten zien te krijgen. Van station naar station. Helaas strandden we telkens wanneer de bal, vaak aan de voet van Thom, op ons middenveld aankwam aangezien het met 7 spelers van Spero en 7 spelers van VIOD véél te druk was vanaf een meter of 30 voor de goal van Spero. Ondanks dat de vleugelspelers het veld prima breed hielden was er te weinig gogme op ons middenveld te bespeuren om met zijn vieren voor creatieve oplossingen te vinden. Met Mart (ingevallen voor Derek) en Daan H. (ingevallen voor Lucas) hoopten we scorend vermogen aan de ploeg toe te voegen. Mart kwam nog wel tot een schot dat recht in het gezicht van de keeper belandde maar het was pas in de 65e minuut Thom, inmiddels spelend op 10 na een positiewissel met Lynn, die de gelijkmaker wist te produceren. Een goede vrije trap van Mart werd niet goed verwerkt door Spero en daar maakten we dankbaar gebruik van.

VIOD ging vol op jacht naar de 3 punten en het was Floris die er het dichtste bij was echter vloog zijn kopbal vanuit een prima corner rakelings voorlangs. Daar waar we de tweede helft al een aantal keren goed weg gekomen waren omdat er verdedigend bijzonder slordig gespeeld werd was het in blessuretijd dan toch raak. Inmiddels heb ik de beelden 10 keer terug gekeken (dank Danielle) en het was een opeenstapeling van teleurstellende fouten die ertoe leidden dat Spero alsnog de winnende goal wist te maken. Wat een teleurstellend resultaat na een ook zeer zeker teleurstellende wedstrijd. Want eerlijk gezegd denk ik dat in ieder geval mijn chagrijn van deze zaterdagavond niet zo heel veel minder was geweest bij een 2-3 overwinning want wederom was het spel in balbezit “VIOD JO15-1 onwaardig”. Ik kan hier een hele opsomming maken van alle (onnodige) fouten die er gemaakt zijn, maar daar schieten we niets mee op. Ik ga er vanuit dat iedereen zo’n wedstrijd wil winnen, alleen was dat niet iedereen aan te zien….

Ik hoop dat de spelers er (ook) een pestweekend aan over houden en met dát gevoel de wedstrijd tegen Silvolde in willen gaan. Maandag steken we de koppen bij elkaar om nog een keer deze wedstrijd kort te bespreken en daarna gaan we nóg harder trainen om hier bovenop te komen. Als de spelers vervolgens willen gaan uitvoeren wat er in de wedstrijd letterlijk en figuurlijk gevraagd wordt… dan hebben we zaterdag gewoon een goeie kans om de punten in huis te houden. Als sommigen echter hun eigen wedstrijd (blijven) spelen en afspraken (blijven) negeren dan gaan er maatregelen volgen….

 

Met sportieve groet,

Patrick Willemsen

Trainer/ Coach VIOD JO15-1