Zondag wordt de competitiewedstrijd gespeeld tussen VIOD en sc Rheden. Hieronder het interview met VIOD trainer Jan Lorsé.

Artikel uit het Huis aan Huis blad “StadDoetinchem” van Achterhoek Nieuws.

 

Doetinchemse promovendus doet het goed in derde klasse

Ploeg Jan Lorsé mee in de top van ranglijst

Door John van der Kamp

DOETINCHEM – VIOD blijft ook in de derde klasse van het zondag-amateurvoetbal presteren en zet de lijn door na het kampioenschap afgelopen seizoen in de vierde Klasse. Het bestuur van de Doetinchemse club is dan ook erg tevreden over de samenwerking met hoofdtrainer Jan Lorsé en heeft onlangs het contract verlengd tot aan de zomer van 2019. Momenteel staat de club op plek vier van de ranglijst en krijgt zondag sc Rheden op bezoek. Ook trainer Jan Lorsé heeft zijn redenen om langer bij VIOD te blijven acteren.

“In deze groep zit veel potentie, maar het moet er wel uitkomen. Mijn taak is om hiervan eerst een stabiele derde klasser te maken en het zou mooi zijn als we kunnen aanhaken bij de Top 5 en dan kijken we verder kijken. De klik tussen de groep en mij is goed en er wordt op iedere training goed gewerkt, dat was voor mij de voornaamste redenen om langer bij VIOD te blijven” laat de 40-jarige hoofdtrainer Jan Lorsé weten, die aanvult dat de wisselwerking met de selectie bijzonder goed is en perspectief ziet voor de toekomst met enkele spelers die straks doorstromen vanuit de jeugd.

“We hebben een goede groep. Met Vincent Bosch erbij hebben we onze verdediging versterkt. Aan ons scorend moeten we nog aanwerken. We creëren veel, maar we zijn te wisselvallig. Zo scoren we twee wedstrijden geen enkel doelpunt en dan schieten we uit onze slof met vijf treffers uit tegen Groessen en zeven doelpunten thuis tegen AD`69. We moeten voorin stabieler worden, we moeten daar een stap in kunnen maken, ook met onze A-speler Mike Severs, die het overigens fantastisch doet. Als je daar een ervaren spits omheen hebt lopen, dan komt niet alle druk op die A-speler te liggen, die kan in de luwte en in de schaduw van die ervaren spits lopen. Dat is voor een jonge speler prettig, want ook Mike Severs zal een terugslag krijgen”.

Voor trainer Jan Lorsé komen de goede resultaten niet onverwachts, maar hij blijft uiterst waakzaam en zet zijn team iedere zondag weer op scherp. “Je hebt het gezien met onze uitglijder, thuis tegen Keijenburgse Boys. Die wedstrijd hadden we niet behoeven te verliezen. Je wordt op dit niveau afgestraft als je niet top bent, daarom is het belangrijk iedere zondag weer scherp te zijn” vertelt Jan Lorsé. “Op MASV en DCS na staan onze tegenstanders dicht bij elkaar. Die twee clubs springen er wel uit, ondanks dat we de wedstrijd in Zevenaar (DCS) minimaal gelijk hadden moeten spelen. Zondag hebben we Trias op 12 punten gezet. Met nog vier wedstrijden voor de winterstop te spelen, breekt een belangrijke fase aan. Met de wedstrijd zondag tegen Rheden in het vizier, bij een goed resultaat kunnen we echt naar boven blijven kijken. Hierna krijgen we VDZ en Grol en sluiten af met Gendringen. Pakken we uit deze vier wedstrijden minimaal 7 punten, zitten we echt in de Top 5” concludeert Jan Lorsé.

“Ik denk dat we voor iedere tegenstander een lastige ploeg zijn”

VIOD speelt naar de mogelijkheden die zij hebben binnen de selectie, waarmee zij ook vorig seizoen succes hebben behaald. “We gaan van onze eigen visie uit, ik kan wel iets willen als trainer, maar als ik daarvoor niet de juiste spelers hebt, moet je dat ook niet doen. Ik ga dan met de groep in gesprek, wat voor alle spelers het beste is om te spelen en dat hebben we aardig staan. Als ik iedere zondag kan inspelen op de sterke punten van mijn tegenstander, dan denk ik dat we voor iedere tegenstander een lastige ploeg zijn”, beschrijft Jan Lorsé.

Teambuilding staat ook hoog op het lijstje van de trainer. Vorig jaar werd tijdens de winterstop met de complete selectie Praag bezocht. Binnenkort tijdens de korte winterstop gaat de selectie naar België. “Door de laatste training voor de kerst gaat een streep, dan hebben we de kerstbingo bij de club in de kantine, dat is verplicht. De eerste week van januari gaan we met een man of 25 naar het Belgische Gent. Daar gaan we de basis leggen voor de 2e helft van het seizoen. Een teamuitje gericht op de teamspirit”.

Eerst wachten nog een viertal competitiewedstrijden, waaronder aankomende zondag in eigen huis tegen sc Rheden. “Zij hebben een goede ploeg, dat blijkt ook wel, omdat zij wel van DCS wisten te winnen. Zij beschikken over kwaliteiten om tegen clubs als DCS, die dan ‘n mindere dag hebben, de winst over de streep te trekken. Dit is ons in Zevenaar niet gelukt. Dit zegt wel iets over Rheden, die in Patrick D’ Hulst een hele goede spits hebben. Dat is een kwaaie rakker voorin en ondanks twee degradaties op rij hebben zij er een gedegen elftal staan. Als we zondag niet thuis geven, ga je eraan. De individuele klasse kan de doorslag geven, je kunt in zo’n wedstrijd als groep niet voor 80% gaan. We zullen alle zeilen moeten bijzetten om de drie punten in Doetinchem te houden” sluit Jan Lorsé af.

De aftrap van de wedstrijd tussen VIOD en sc Rheden is om 14 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Remco van den Berg uit Lichtenvoorde.

Foto: Erik Eijkelkamp (PR VIOD)