Zaterdag 2 december speelde VIOD JO15-1 de laatste thuiswedstrijd voor de winterstop in de Hoofdklasse K tegen Woezik. Na de zure nederlaag tegen hekkensluiter Spero vorige week was er de mogelijkheid om de succesvolle thuisreeks te vervolgen. Van de 3 nederlagen was dat telkens in een uitwedstrijd en zijn we thuis pas één keer geklopt in de bekerwedstrijd tegen D.Z.C.’68 JO15-1. Na een, niet geheel terechte, ruststand van 1-0 werd deze in de tweede helft verdubbeld naar een 2-0 overwinning waardoor de ongeslagen serie thuiswedstrijden in deze competitie voor de winterstop gehandhaafd blijft. VIOD JO15-1 behoudt de 2e plek op de ranglijst, met 6 punten achterstand op de terechte koploper De Treffers vanwege onze onnodige nederlagen tegen Spero en Be Quick. De naaste belager is nu SDV Barneveld dat met 19 punten slechts 2 punten minder heeft dan VIOD.

Na het debacle van vorige week was het tijd voor wat gesprekjes, startende met een groepsgesprek voor de maandagtraining. Wat ging er fout en wat kon er beter. Afsluitend met het feit dat ik mijzelf gelukkig prijs de trainer te zijn van deze groep. Het team met het meeste balbezit, de meeste creativiteit, de betere voetballers, de beter kansen wist niet te winnen, so what?! Hard werken en zaterdag nieuwe ronde nieuwe kansen. Er werd een pittige training afgewerkt in de stromende regen waarbij duelkracht werd geëist en conditioneel was het ook  pittig met zoveel 2v2 duels. Midweeks werd de wedstrijd tegen Silvolde afgelast en deze kans werd aangegrepen om een helft van Woezik tegen Robur te bekijken met assistent Thom en de twee aanvoerders.

“Ik ben er niet zo van om spelers het gevoel te geven dat ze wel of niet bij de basis elf horen”

Aan de hand van de speelstijl van Woezik mochten alle drie afzonderlijk de tactiek bepalen en de poppetjes invullen. Een zinvolle avond welke afgesloten werd met de conclusie dat we met 4 (echte) verdedigers zouden gaan aantreden tegen Woezik en met een minder aanvallende “4”. Dit had als gevolg dat Lars en Mats het centrale verdedigingsduo vormden om de backs, Derek en Sven van rugdekking te voorzien. In de rust werden de momenten besproken waarin dit nog niet goed gewaarborgd was en wat er anders had gekund. Op het middenveld een ijzersterke bezetting met Lynn centraal met twee “sterke jongens” naast haar. Thom en Floris, die beiden prima aanvallende impulsen kunnen creëren maar ook verdedigend sterk zijn en dus de balans met Lynn kunnen bewaken op het middenveld. In de voorhoede ook drie tweedejaars met Mart, Lucas en Daan Haanappel.

“De eerste was een blunder van jewelste”

Alle tweede jaars dus in de basis, voor het eerst dit seizoen. Daar waar we al meer dan eens met alle eerstejaars in de basis gespeeld hebben was dit nog niet eerder gebeurt ondanks dat het niet ongebruikelijk is in de Hoofdklasse dat “de beste 11 starten.” Ik ben er niet zo van om spelers het gevoel te geven dat ze wel of niet bij de basis elf horen. Zolang iedereen het gevoel blijft behouden dat ze onderdeel van het team zijn en één van de vijftien, is dat een groter goed dan de groep te splitsen in 11+4. Hierdoor starten we ook vaak met tweedejaars spelers op de bank om zo na de wissels niet te veel fysiek in te hoeven leveren. Vandaag werd er echter wat anders gevraagd was het gevoel en na de pijnlijke nederlaag tegen Spero was het zaak om niet tegen een nieuwe zeperd aan te lopen.

De toppers van VIOD JO15-1 speelden een prima eerste helft die gekenmerkt werd door wat vervelende overtredingen van de kant van Woezik. Op basis van de kansen was de 1-0 voorsprong bij rust onverdiend aangezien Woezik 2 dotten van kansen naast zag gaan. De eerste was een blunder van jewelste doordat de bal voor leeg goal gelukkig naast werd getikt en bij de tweede kans was uitstekend keeperswerk van Niels de reden dat we de nul hielden. Door een goal van Thom, op aangeven van Mart, werd de 1-0 gescoord en deze werd uiteraard met grote vreugde ontvangen. Helaas was ik net wat aantekeningen aan het maken voor de tactische prietpraat in de rust en heb dit doelpunt gemist. Deze week werd de wedstrijd ook niet gefilmd dus terug kijken is ook geen optie. Wellicht dat de regionale omroep Regio8 het doelpunt wel gefilmd heeft, echter stond de camera vooral gericht op Lynn, die na de wedstrijd nog een interview mocht geven over haar uitverkiezing bij de laatste 40 speelsters van Oranje onder 16. Nadat de scheidsrechter verschillende personen op audiëntie had gehad, met name over de gemene overtredingen van de Woezik aanvoerder die slecht 1 keer met geel bestraft was daar waar hij al 2 keer rood had kunnen krijgen, werd de kleedkamer opgezocht voor een warme bak thee. En dat was geen luxe, want op deze ijskoude zaterdag kon de innerlijke mens wel wat verwarming gebruiken.

Na de rust een ongewijzigd VIOD, ook een unicum. Aangezien het allerminst makkelijk was hadden we vooraf besloten om zolang mogelijk zo sterk mogelijk te blijven staan en de speelminutenregistratie voor deze zaterdag even te laten wat het is. Hier kunnen we later wel weer correcties op maken door in de Achterhoek Cup anderen een hele wedstrijd te geven. De tweede helft voltrok zich tot aan de 50e minuut eigenlijk af op het middenveld. VIOD kreeg wel een aantal corners en Woezik niet wat aangaf dat VIOD zich iets vaker op de helft van Woezik begaf dan andersom zonder dat het tot levensgrote mogelijkheden kwam. In de 50e minuut was het echter Lucas die, heel attent voetballend, een halve bal van Mart najoeg en deze nipt over de keeper kon tikken waarna hij deze koppend in het lege goal kreeg. “Lucredo” wist waarschijnlijk dat zijn wissel er aan zat te komen en net op tijd schonk hij de ploeg praktisch de volle 3 punten. Met nog 20 minuten te spelen en het spelbeeld leek het op een gelopen wedstrijd al weten we dat bij onze ploeg maar nooit. Daan Mombarg kwam in zijn plaats waardoor Daan Haanappel de spits in dook. Ook Mart mocht wisselen en na 2 assist kon hij terugkijken op een prima wedstrijd. Hij werd vervangen door Luca die de laatste weken in de leer is als rechtsbuiten en dit met verve doet.

“Thumbs up” Luca! Wederom een geslaagde wedstrijd op deze positie gespeeld. En in combinatie met “met verve” wordt “Thums up” geloof ik “Color up”, toch Eric? Bedankt voor de “spontane” vlagbeurt. ? Vijf minuten later de laatste twee wissels. Met nog een kwartier op de klok aan Thijmen en Marijn de taak om te laten zien dat ze de duels niet schuwen. Derek die, vooral de 2e helft, een prima wedstrijd had gespeeld, werd vervangen door Thijmen die gewaarschuwd was voor de snelheid van zijn directe tegenstander. Derek had vooral de tweede helft weinig van deze speler te duchten aangezien hij bereid was om vol de duels in te kleunen. Op links verliet Sven het veld. Als een echter Asterix zonder snor was hij weer het kleine kuitenbijtertje geweest die zich kranig had geweerd tegen de snelle aanvaller van Woezik. Zijn rol werd overgenomen door Floris, niet zijn meest favoriete positie, waardoor we eigenlijk zeker wisten dat er dáár niets meer door kwam. Floris was ongetwijfeld het liefste een linie naar voren geschoven vanaf linkshalf maar speelde het restant voor het teambelang uit een linie erachter.

“Het was net “Eredivisie live” want de cameraploeg kwam het veld op voor een paar vragen”

Klasse als je op een gehele flank inzetbaar bent, dat zegt iets over de aanwezige kwaliteiten. Marijn kwam voor Sven in de plaats en mocht rechtshalf gaan spelen waardoor Thom opschoof naar de linkshalf positie. Het laatste kwartier moesten de invallers vol aan de bak want Woezik ging, zoals te was verwachten, vol voor een aansluitingstreffer en hierdoor mochten we de onbesuisde aanvoerder ook weer wat vaker op onze helft verwachten. Moet gezegd, na de rust was hij wat normaler gaan spelen en had nog geen elleboog uitgedeeld maar het was toch diezelfde speler die met een tweede gele kaart van het veld mocht nadat hij vol voor de bal ging en de aansluitingstreffer leek te maken. De scheidsrechter stond er echter dit keer bovenop en constateerde een onrechtmatige overtreding op de keeper waardoor én het doelpunt niet door ging en Woezik met 10 spelers verder mocht. Gezien de overtredingen in de eerste helft (geniepige elleboog en bewust over de bal op een been trappen) konden wij het hier wel mee eens zijn en zelfs op de tribune klonk een licht applaus uit tevredenheid.

Feit blijft dat het doelpunt afkeuren voldoende was geweest in combinatie met een vrije trap tegen aangezien juist hier alleen een groot portie doorzettingsvermogen te zien was en niet echt gemeen spel.

“in de slotfase was nog een afstandsschot van Lynn dat rakelings naast de kruising verdween”

Het meest noemenswaardige moment van VIOD in de slotfase was nog een afstandsschot van Lynn dat rakelings naast de kruising verdween. Als die erin was gegaan dan was haar sprookjesweek compleet geweest aangezien de camera haar op dat moment vol in beeld had. Na 3 minuten blessuretijd floot de scheidsrechter voor het einde en mochten we de felicitaties van de sportieve spelers van Woezik én de sympathieke trainer in ontvangst nemen. Het was net “Eredivisie live” want de cameraploeg kwam het veld op voor een paar vragen aan de trainer en uiteraard Lynn.

Ik denk dat ik namens het hele team spreek dat wij hopen dat ze woensdag de pannen van het dak traint en speelt in Barneveld en dat er goed nieuwe onderweg is voor Lynn. Ondanks dat we haar dan in februari ongetwijfeld zullen gaan missen gunnen we haar dit enorm. Woensdag gaan wij daarom maar vast oefenen tegen Silvolde hoe het is zonder Lynn op het middenveld. Hopen dat Silvolde wil meewerken aan een verplaatsing naar VIOD zodat de wedstrijd zeker door kan gaan gezien de velden in Silvolde. Als we ons plaatsen voor de volgende rond van de Achterhoek Cup dan zijn we nog maar 1 wedstrijd verwijderd van de halve finale in dit bekertoernooi. Een plek in de finale is dit jaar het streven!

Met sportieve groet,

Patrick Willemsen

Trainer/ Coach VIOD JO15-1