Zaterdag 17 februari speelde VIOD JO15-1 de eerste thuiswedstrijd na de winterstop in de Hoofdklasse K tegen hekkensluiter AZSV. Vorige week speelden we de ingelaste uitwedstrijd tegen AWC en deze wedstrijd werd een totale deceptie. Nadat we met rust op 0-2 hadden kunnen gaan rusten aangezien Thom twee reuzenkansen kreeg om te scoren maar naliet glipte de wedstrijd ons in de 2e helft steeds verder uit handen en werd de grootste nederlaag van dit seizoen geleden: 5-1. Vandaag dus de kans om dit weg te spoelen en dit lukte; met 6-0 en kans op meer werd AZSV teruggestuurd naar huis en werd er aan het doelsaldo gewerkt. De opdrachten werden met name in de 2e helft goed uitgevoerd en dit geeft goede moed voor de volgende twee zware beproevingen.

Na een prima winterstop waarin 5 keer op woensdag werd getraind in de zaal en de meeste spelers inmiddels hun gesprekken hebben gehad aangaande de persoonlijke verbeterpunten was het deze week weer heerlijk twee keer trainen op het hoofdveld. Op woensdag werd een prima mix-partij gespeeld met Jo15-2 met de 22 aanwezige spelers en daar was al stiekem te zien dat met name het voetbal in de eindfase lichte verbeteringen toonde. De laatste 3 wedstrijden werd er immers slechts 1 keer gescoord als we de oefenwedstrijden tegen Grol en TRIAS meenemen. Deze 2 koplopers uit de andere Hoofdklasse werden bestreden met een 0-0 en 0-2 nederlaag tegen Grol als resultaat. Het gebrek aan (creëren van) kansen namen we uit deze wedstrijd mee naar AWC alwaar we, zonder Lynn en Floris op het middenveld, te licht werden bevonden. Zeker na het uitvallen van Lars, waarna er 3x in 5 minuten werd gescoord, was AWC een maatje te groot voor de spelers die op het veld stonden.

Zonder Luca (vakantie) maar toch nog mét Thom (nét op tijd voor de bespreking terug gekeerd vanuit Oostenrijk) konden we aan de warming-up starten. Tijdens de warming-up bleken Thijmen en Daan Haanappel onverwacht te ziek om te spelen en zochten hun plek op de bank op naast de van Jo13-1 geleende Bikkel. Ook Mart was net terug van winterstop en mocht door de ziekte van Daan in de basis starten zonder getraind te hebben deze week.

VIOD JO15-1 speelde een 1e helft met twee gezichten. Het middenveld met Floris, Lynn en Marijn waren de baas en soms zelfs dominant wat er soms voor zorgde dat een tegenstander een keer te veel werd opgezocht. De keren dat er direct diepte werd gezocht was er ook meteen gevaar. We voelden ons sterker maar het verschil was niet zo groot als dat we gehoopt hadden. Doordat we in de opbouw vaak te weinig lieten zien dat we de laatste weken veel bezig zijn geweest met “kijkgedrag” en het daarbij horende scannen van de omgeving lieten we ons de bal soms te makkelijk afpakken of zagen we hierdoor niet de beste oplossing (vooruit).

De centrale verdedigers Mats en Lars wisselden elkaar af voor wat betreft in dribbelen richting middenveld. We stimuleren dat ook de backs , vandaag Sven en Derek, zich gaan bemoeien met de opbouw en dat gaat ook steeds beter. Nadat Lars met een corner mee naar voren was gekomen en vanuit de afgeslagen bal aan de rechterzijde va het veld terecht gekomen was leverde hij een loepzuivere voorzet af bij de 2e paal die mooi tegendraads werd ingekopt door Lucas in de 22e minuut.

Dat doelpunt leverde weer wat extra rust op en kwam het spel ten goede. Nadat Mart, bijna zittend, vanuit een corner van Floris tot 2-0 gepromoveerd had konden we naar de warme thee.

In de rust werd allereerst teruggekomen op de “focus van de dag”. Het team had in de laatste minuut voor we de kleedkamer uitgingen meegekregen van Tom dat we vandaag extra zouden letten op “het bewegen zonder bal in balbezit”. De spelers werd gevraagd welke speler(s) zich op dit vlak het meest hadden laten gelden. Lucas en Mart werden het vaakst genoemd door de groep als spelers die zich “aanspeelbaar maakte” en de intentie lieten zien de bal te willen hebben. Volgende week zal Tom weer een ander punt benoemen en hopen we middels deze “peer review” dat spelers op elkaar gaan letten, oog gaan krijgen voor deze facetten van het voetbalen door deze focus (in)direct het voetbal beter gaat worden. Aansluitend namen we door hoe we gespeeld hadden ten opzichte van de wedstrijdbespreking. Al heel snel kwam daar naar voren dat met name het druk zetten voorin niet werd uitgevoerd zoals besproken en volgde de belofte dat dit in de 2e helft beter zou gaan.

Na de rust een ongewijzigd VIOD, de wissels hadden immers niet getraind, waren ziek, of moesten nog een wedstrijd spelen (Bikkel). De 2e helft liet vrijwel direct zien dat VIOD JO15-1 eigenlijk baat zou hebben bij een “time-out”. Wederom werden zaken bij de start van de 2e helft scherper en beter uitgevoerd door dezelfde spelers. Hierdoor kon AZSV niet meer via het centrum uitverdedigen, lieten we de backs bewust iets verder opkomen om vandaar uit te bal trachten te veroveren en er meer ruimte achter de verdedigende lijn zou zijn.

Zo’n 10 minuten na rust waarin Floris en Lynn hun dominantie op het middenveld wisten door te trekken liet Marijn zien dat hij vandaag als een vis in het water was. Doordat hij gewoon wist dat Mart zou vertrekken legde hij de bal met een soort van halve omhaal vanaf het middenveld achter de linksback. Deze bal werd door Mart op waarde geschat en gepromoveerd tot assist aangezien de afgemeten voorzet door Lucas werd aangenomen en achter de weifelende keeper geschoven. Een plaatje van een doelpunt.

Twintig minuten voor tijd twee wissels. Thom en Bikkel kwamen in het veld voor Sven en Daan Mombarg. Aangezien het defensief prima stond maar het uitverdedigend soms “net goed” ging werd besloten om Thom op 4 in te brengen. Mats mocht hierdoor weer voor een keer de spits in met het oog op de wedstrijden die komen gaan en voorbereiden op de situatie mochten we “plan B” en keer nodig gaan hebben. Binnen 3 minuten liet Mats zien dit ook wel een leuke plek te vinden en legde de 4-0 achter de keeper. Goed anticiperend op een mooie dieptepass vanuit het centrum achterin liet Jo15-1 zien dat er met lange ballen ook mooie doelpunten gemaakt kunnen worden. In het restant van de wedstrijd was Floris nog 2 keer betrokken bij een doelpunt. Bij een aanvallende actie waarbij hij het 16 meter gebied wist te bereiken werd hij gevloerd waarna Mart de penalty mocht verzilveren. En iets later leverde hij zijn 2e corner af bij Thom die zijn doelpuntje mee pikte en de 6-0 aantekende.

De afzwaaiende voorzetten van Lucas en Mart die respectievelijk de binnenkant van de paal en de bovenkant van de lat als eindstation hadden waren schitterende toevalstreffers geweest maar kregen de lof die ze verdienden. Veel “oe’s en ah’s” vanaf de drukke tribune maar geen doelpunten.

Volgende week zaterdag zijn we vrij maar de week daarna mogen we 2x aan de bak. Op woensdag de derby tegen de blauw-gele buren in de strijd op de Achterhoek Cup (Komt allen!) En de week erna uit naar de fiere koploper De Treffers. Als enige ploeg die van hen wist te winnen zullen we op een heet ontvangst mogen rekenen aangezien het gat bij winst voor De Treffers zal oplopen tot 10 punten en zij de platte kar kunnen gaan bestellen.

Wij gaan onze huid duur verkopen in Groesbeek maar nog véél duurder in de Achterhoek Cup…!

 

Met sportieve groet,

 

Patrick Willemsen

Trainer/ Coach VIOD JO15-1