Zaterdag 24 maart speelde VIOD Jo15-1 de thuiswedstrijd tegen Spero uit Elst. Een tegenstander waar we in Elst de 2e nederlaag van het seizoen opliepen. Na een 1-0 ruststand werd vandaag de klus in de 2e helft geklaard door de stand te verdubbelen. De wedstrijd leek een routineklus, weinig aan de hand. Dankzij doelpunten van Mart Brands en Lucas Gerrits op aangeven van Daan Mombarg en Mart Brands werd de eindstand bereikt. Door het gelijkspel van Juliana is SVD Barneveld weer nummer 3, hetzij nu met 5 punten achterstand daar waar dit twee weken geleden nog maar 2 punten was. De tweede plek op de ranglijst dus iets steviger in handen maar de maand April zal uiteindelijk gaan uitmaken hoelang VIOD JO15-1 zich blijft mengen in de kampioensstrijd.

De voorbespreking stond in het teken van de uit-nederlaag tegen Spero. Met een aanvallende 3-4-3 werden we in Elst weg gecounterd waarbij Spero middels 5 uitbraken 3 keer wist te scoren. Ondanks veelvuldig balbezit van ons kwamen wij niet verder dan 2 doelpunten en destijds was dat een flinke domper. Vandaag dus kans op revanche. We stonden even stil bij onze doelstelling die ondergetekende ieder seizoen hanteert: “Iedere tweede wedstrijd beter spelen/een beter resultaat halen dan de 1e want dat betekent dat we progressie geboekt hebben.” Na de overwinningen tegen AZSV, Robur et Velocitas en SP Lochem hadden we dit 3x weten te doen aangezien tegen Lochem werd verloren voor de winterstop en de overwinningen tegen de andere twee overtuigender waren met meer doelpunten. Vandaag dus minimaal een gelijkspel om de reeks te continueren maar uiteraard gingen we voor de overwinning!

Na het eerste fluitsignaal van de markante scheidsrechter bleek al snel dat onze gasten van plan waren om dezelfde speeltijd te hanteren als de heenwedstrijd. En ongelijk kunnen we ze niet geven want vorige week wonnen ze hiermee van de Treffers! Inzakken tot in de middencirkel, veld compact maken op eigen helft en bij balbezit direct de spitsen proberen weg te sturen. We waren hierop beducht en het was een voordeel dat de gevaarlijkste speler van de wedstrijd in Elst vandaag op de bank zat. Deze speelstijl zorgde er in ieder geval voor dat er op het middenveld véél beweging moest zijn om via verzorgd positiespel tot aanvallen te komen en kansen te creëren. Helaas bleef dit achterwege waardoor er vanaf het begin vaak de lange bal werd gehanteerd door beide partijen. In principe geen verkeerde keuzes als hier een aanvalsplan achter zit. Dit was bij de tegenstander niet het geval en bij ons kwam het er niet uit omdat de passes niet werden begrepen of niet aankwamen. Dit alles maakte de wedstrijd niet aantrekkelijk om te bekijken.

De spelers raakten voor het eerst dit seizoen zichtbaar en hoorbaar geïrriteerd omdat e.e.a. niet op zijn plaats viel. Gelukkig waren er ook mooie momenten te zien. Op links speelde Sven verdedigend een prima wedstrijd en had een aantal mooie spelvoortzettingen in voorwaartse beweging. Een van deze momenten resulteerde in balbezit voor Daan Mombarg die het aan de linkerkant weer naar zijn zin had. Met een paar technische bewegingen omspeelde hij zijn directe tegenstander en met een afgemeten voorzet gaf hij Mart de kans om de score te openen in de 19e minuut. Deze 1-0 voorsprong gaf de spelers een goede gelegenheid de koppen even letterlijk en figuurlijk bij elkaar te steken. In de rust even de kans om kort te prikkels uit de eerste 20 minuten te bespreken. 1 Team is sterker dan 11 individuen was de boodschap dus we moesten acteren als “one band, one sound” om er in ieder geval voor te zorgen dat we niet naast tegen de 11 gasten uit Elst ook nog tegen elkaar moesten voetballen. Deze boodschap en harde opdracht werd blijkens de 2e helft aanvaard want er was in de 2e helft niets meer van terug te zien of horen.

De 2e helft werd begonnen met 3 van de 4 wissels. Mats kwam Lars vervangen die slechts een helft mocht spelen van de fysio, Luca kwam op de plek van Mart die de plek van Marijn overnam en Lucas ging in de spits voetballen waardoor Daan H. vanaf links ging voetballen. Marijn en Daan M. werden gewisseld. Vanaf het begin van de tweede helft was er controle en als de gasten al iets meer wilden dan verdedigen dan werd dit vakkundig in de kiem gesmoord door ofwel onze middenvelders of in een later stadium onze rappe verdedigers. Lucas fungeerde prima als aanspeelpunt en de middenvelders sloten wat vaker en beter bij. Na een ruime 5 minuten in de 2e helft gaf Lynn vanaf een meter of 25 een vernuftig stiftje/lobje over de centrale verdediger van Spero en Lucas wist deze op waarde te schatten. Hij schoot in eerste instantie nog op de keeper maar nadat Mart zich hier ook mee bemoeid had en de bal in tweede instantie voor de voeten van Lucas kwam liet zijn spitseninstinct hem niet in de steek en scoorde hij de 2-0.

In de 55e minuut kwam Thijmen Sven vervangen en omdat inmiddels de gevaarlijke aanvaller van Spero het veld betreden had, Sven had het er maar lastig mee, ging Floris deze angel uit het spel van Spero halen en nam Derek de plek van Floris over op het middenveld. De planning was dat Lynn, Thom of Floris eindelijk eens gewisseld zouden worden maar het beeld van de wedstrijd was veranderd. Direct na het doelpunt was Spero ineens toch geïnteresseerd in een punt en ging 1 op 1 spelen achterin. Hierdoor kwam men vaker over de middenlijn en met meer spelers waardoor het er wat dreigender uit ging zien. Indien de 2-1 zou vallen dan zou dat de wedstrijd hebben doen kunnen kantelen en dat risico waren we niet bereid te nemen. In plaats van het benutten van de 1 op 1 situaties die zouden kunnen ontstaan bij een snelle omschakeling werden we juist onrustiger aan de bal en kwamen er niet meer goed uit. Al met al kwam Spero niet verder dan 1 situatie waarbij ze ons pijn hadden kunnen doen dus de uitslag was meer dan terecht wat ons betreft. Blijkbaar kunnen we ook al “zakelijk” een wedstrijd uitspelen en dat is dan ook alweer een leermoment.

Woensdag gaan de toppers van Viod Jo15-1 zich proberen te kwalificeren voor de halve finale van de Achterhoek Cup! In en tegen Eibergen staat ons ongetwijfeld een zware klus te wachten. Aan avondwedstrijden op gras hebben we niet zo veel goede herinneringen. Ruurlo uit was een wedstrijd om snel te vergeten en de wedstrijd tegen Varsseveld was dan wel een 0-5 overwinning maar niet echt een wedstrijd die ons lang zal bijblijven. Indien we een ronde verder weten te komen dan is Vorden onze tegenstander; een ploeg die zaterdag jl. nog met 6-2 werd verslagen door Eibergen toevallig.

We mogen dus zeggen dat als we woensdag weten te winnen, de finaleplek echt geen onbereikbaar doel is en dat zou fantastisch zijn! Uiteraard zullen we u middels een verslag weer op de hoogte brengen van deze wedstrijd.

Met sportieve groet,

Patrick Willemsen

Trainer/ Coach VIOD JO15-1