Zaterdag 17 maart speelde VIOD JO15-1 de thuiswedstrijd tegen SP. Lochem. Een geduchte tegenstander waar uit de 1e nederlaag van het seizoen geleden werd. Na een 0-1 ruststand door een onoplettendheidje bij een vrije trap werden er in de laatste 20 minuten van de wedstrijd zaken recht getrokken. Dankzij doelpunten van Daan Haanappel en Lucas Gerrits bleven de 3 punten op Sportpark Dichteren. Door de nederlagen van koploper de Treffers en nr. 3 van de ranglijst SVD Barnveld liepen we in op de koploper en liepen we uit op de achtervolgers. In twee weken tijd is de achterstand van 7 punten geslonken tot nog maar 1 punt terwijl we nu een ruimere marge van 5 punten hebben op Juliana, thans de nummer 3 van de ranglijst.

Vandaag werd de voorbespreking gedaan door Tom aangezien ondergetekende de wedstrijd van JO13-1 aan het filmen was in het kader van de KNVB-cursus Video Analist. Alle aandachtspunten en uiteraard de opstelling waren uitvoerig besproken dus alle vertrouwen was aanwezig dat dit goed zou gaan. Deze week waren zowel Lars als Daan H. afwezig en moest ook Mart een training missen waardoor er zeker 3 sterkhouders als bankzitter zouden beginnen. Aangezien Thijmen en Sven vorige week ook minder minuten hadden gemaakt stonden ze vandaag in de basis en begonnen we met 4 tweedejaars spelers op de bank en alle 6 eerstejaars in de basis. Overigens niet voor het eerst dit seizoen. We zijn vaker gestart met alle eerstejaars in de basis dan op de bank. En de eerstejaars speelden een prima eerste helft.

De eerste helft stond al snel in het teken van de warrige fluitist van de dag. Of het kwam door het trillerige fluittoontje of niet, veel fluitsignalen werden met verbazing aanhoort. Meer dan eens werd er een ander kant op gewezen dan de meesten verwacht hadden. Overigens had hij ook vaak gelijk want er werd veel aan shirtjes gehangen waardoor het spel vaak stillag. De wind was van een dusdanige kracht dat het, naast het feit dat het ijskoud was, het spel ook flink beïnvloedde. Op sommige plekken was nauwelijks weg te komen gezien de diagonale zijwind over het veld.

VIOD bleef redelijk makkelijk overeind maar was niet bij machte om het de keeper van Lochem echt moeilijk te maken. Er werd veel gekozen voor de lange bal maar hier deden/konden de aanvallers weinig mee. Veel aanvallen strandden in goede bedoelingen rond de 16. Aan de andere kant had Niels ook slechts 2 ballen gehad waarvan de gevaarlijkste nog een vervelende terugspeelbal was geweest. Het was Lochem dat als eerste kon juichen vlak voor rust. Uit een vrije trap vanaf de zijkant werd slecht geanticipeerd door 3 verdedigers op rij incluis de keeper. Daar waar geen zwarthemd richting bal bewoog was er 1 speler van Lochem, die overigens in prachtige nieuwe tenues speelden, die dit doorhad en van dichtbij de bal in het net deponeerde.

In de rust werden de uitslagen van de overige ploegen besproken. De Treffers had wederom verloren en ook SVD Barneveld was niet in staat geweest om zijn eigen wedstrijd te winnen. Daar waar we twee weken geleden nog 7 punten achter de Treffers stonden kon dit gat vandaag verkleind worden tot slechts 1 punt! En aangezien Barneveld verloren had zouden we bij winst de voorsprong op de (nieuwe) nr. 3 vergroten. Vooraf stond vast dat Mart en Derek er in de rust in zouden komen. Aangezien Sven en Thijmen prima in de wedstrijd zaten was het een lastige keuze aangezien we het centrum bij een achterstand intact wilde laten. Derek nam de plaats in van Sven en Mart ging op de plek van Marijn spelen. Floris en Lynn  gingen weer vanaf hun vertrouwde positie spelen daar waar we er voor de wedstrijd voor hadden gekozen dit vandaag om te draaien. De veelvuldig opkomende centrale verdedigers wilden we afstoppen middels het loopvermogen en het fysiek van Floris en Lynn zou haar passkunsten op de half positie gaan vertonen. Aangezien de kracht van de nummer 10 én het opstomen van de CV’s vandaag in de eerste helft reuze meeviel wilden beide liever weer op hun eigen plek spelen. Lars en Daan Haanappel, die beiden niet getraind hadden deze week, zouden direct starten met hun warming-up en afhankelijk van het wedstrijdbeeld in de 2e helft invallen.

Het eerste kwartier van de 2e helft lieten we zien dat we sterker waren dan Lochem. Maar doelpunten leverde het niet op dus 20 minuten tijd voor een dubbele wissel. Aangezien Lochem in hun aanvoerder op linksvoor de gevaarlijkste speler hadden kwam Lars voor Thijmen, ondanks dat hij een meer dan prima wedstrijd speelde, en ging Mats zich hierover ontfermen. Met een 1 op 1 verdediging zou iedere andere keuze een “kamikaze keuze” zijn. Daan Haanappel kwam voor Daan Mombarg, die wederom prima speelde, echter had Luca vorige week ook al plaats moeten maken in de rust en na ook slechts een kwartier tegen DZC mocht Luca de wedstrijd dus vol maken.

Door de komst van Lars konden Thom en Lars om beurten sneller en vaker de doorkomende middenvelders oppakken en zich ook met de opbouw gaan bemoeien/doorschuiven. Daan H. moest met zijn snelheid en behendigheid voor doelpunten gaan zorgen en dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Binnen 5 minuten speelde hij zichzelf handig vrij na gevonden te zijn door Floris en met een welgemikt afstandsschot én enig fortuin, de keeper probeerde de bal uit de lucht te plukken maar deed het voorkomen alsof de bal een hete gehaktbal was, ging de bal net onder lat door en stuiterde tergend langzaam over de doellijn. Hoezo lekkere invalbeurt…? Slechts een ruime 5 minuten later was het Lucas die de armen weer de lucht in wist te krijgen. Een vlijmscherpe assist van Thom zorgde ervoor dat Lucas in de 16 kon uitdraaien en de winnende achter de keeper schoot. Met de andere uitslagen in het achterhoofd een doelpunt dat de nodige vreugde met zich meebracht.

De laatste fase was een fase waarin Lochem nog sterk aandrong mede middels een vliegensvlugge eerstejaars invaller. De drang tot de gelijkmaker resulteerde nog in een uiterste krachtsinspanning van Niels die een vrij inkoppende speler van Lochem belette te scoren in de laatste seconde van de wedstrijd. Vlak hierna floot de scheidsrechter, die overigens een veel betere tweede helft floot dan de eerst, voor de laatste keer en was het snel de kleedkamer in. Maar niet voordat de spelers het welverdiende applaus van de ouders vlak voor de spelerstunnel in ontvangst mochten nemen.

In de kantine werd er druk gespeculeerd over “waar dit wel niet zou eindigen…” . Echter met tegenstanders als Spero (wint vandaag van de Treffers met maar liefst 5-2), SVD Barneveld (nr.4, uit), Juliana (nr. 3 thuis), de Treffers (koploper, uit) en niet te vergeten afsluitend twee ploegen waar we al van verloren hebben nl. Be Quick en AWC zijn het nog 6 hele zware wedstrijden die ons te wachten staan. Er kan nog van alles gebeuren in deze bijzondere competitie. Laten we het week per week bekijken en eerst maar eens zorgen dat we volgende week wél van Spero weten te winnen wat ons in Elst niet lukte. Step by Step.

 

Met sportieve groet,

Patrick Willemsen

Trainer/ Coach VIOD JO15-1