Zaterdag 10 maart speelde VIOD JO15-1 de uitwedstrijd tegen de oudste club van Gelderland: Robur et Velocitas.

Na midweeks de “Europese bekerwedstrijd” gespeeld en gewonnen te hebben moesten we vandaag op bezoek tegen een ploeg uit het rechterrijtje. Aan die steen hebben we ons al 3x gestoten dus we waren gewaarschuwd. Met wederom een wedstrijd waarin bovengemiddeld veel strijd geleverd moest worden werden de 3 punten meegenomen naar Dichteren: 3-4 winst.

In de voorbespreking werd er nog even teruggeblikt op de prima prestatie van woensdag jl. Het gevaar dat we hier niet langer van konden genieten door een vervelende uitnederlaag werd besproken en aangezien ons het nieuws had bereikt dat de Treffers wederom punten hadden laten liggen door nu zelfs te verliezen, werd duidelijk dat we bij winst op 4 punten zouden komen van de koploper. We weten hoe het in de Eredivisie kan gaan met deze wetenschap in het achterhoofd, maar voor ons was deze situatie nieuw dus we waren benieuwd of dit invloed zou kunnen hebben op het spel. De warming-up op het prachtige hoofdveld van Robur werd geleid door Thom aangezien de wedstrijd tegen D.Z.C. voor Lars te veel lichamelijke ongemakken met zich meegebracht had. Gedurende de warming-up kreeg Robur te horen dat AZSV gewonnen had waardoor dat de druk bij hen ook werd opgevoerd om te winnen. Tevens werd bekend dat SVD Barneveld gewonnen had waardoor we, tijdelijk, voorbijgestreefd waren en op de 3e plek stonden.

Het was voorjaarsachtig warm en de temperatuur zorgde voor een bepaalde ongewenste loomheid, we merkten het als trainers ook. De eindstanden bij eerdergenoemde wedstrijden leken direct meegenomen te zijn door beide partijen want de eerste helft was er één die we nog niet eerder hadden meegemaakt. Als in de 2e minuut werd Lucas via een uitstekend opgebouwde aanval aangespeeld in de 16 maar ging zijn schot rakelings voorlangs. In de 4e minuut was de bal alweer bij Niels die prima de opengedraaide Mats inspeelde die direct het middenveld in dribbelde. De behendig spits van Robur liet zien dat terug verdedigen een deugd is want hij wist de bal, te makkelijk, van Mats te ontfutselen en schoof de bal richting medespits die hier wel raad mee wist. BAM…1-0 Robur binnen 5 minuten.

VIOD leek niet geschrokken want trok direct ten strijde richting de goal en al combinerend lukte dat vrij aardig. Al binnen een minuut kwam Floris oog in oog met de keeper en loste zijn schot recht op de keeper. De rebound belandde voor zijn voeten en dit schot spatte uiteen op de paal. Wederom een goeie kans. In de 13e minuut was het wel raak. Middels een prachtige steekpass van Lynn kwam de bal bij haar zeer sterk spelende broerlief Daan die de bal loepzuiver in de voet schoof van Lucas die dit keer het net wist te vinden en de gelijkmaker wist aan te tekenen. Een aanval uit het boekje over twee Mombarg schijven.

Robur liet zien dat ze beter zijn dan de positie die ze bekleden op de ranglijst. Met name via de veelvuldig en goed inschuivende aanvoerder zorgde dit voor genoeg onrust aan onze kant. Ondanks dat we afgesproken hadden het centrum dicht te houden bleek de nummer 4 een “handenbinder eersteklas” en waren de snelle linksbuiten en centrumspits meer dan lastig. Het waren dan ook precies die spelers die ervoor zorgden dat we voor de rust nog 2 tegengoals moesten incasseren.  Allereerst was het een aanval over onze rechterkant, daar waar we niet genoeg duels wisten te winnen. De sprint van de linksbuiten was Thijmen te machtig en rugdekking was ook niet aanwezig volgens afspraak. In het centrum werd de spits tot het laatste moment in de gaten gehouden daar waar het tot “en met” het laatste moment had moeten gebeuren….. De spits hield handig in, Mats liep door, waardoor de spits zich behendig de nodige ruimte verschafte en de bal perfect in de voeten ontving en voor de 2-1 achterstand zorgde. Voordat de genoemde aanvoerder slim meeliep bij een snel genomen vrije trap en prima van afstand de 3e goal voor Robur scoorde in de 24e minuut waren we nét daarvoor in de 22e minuut op gelijke hoogte gekomen via een corner van Floris die door Thom via een been van een Robur speler de gelijkmaker betekende. En weer binnen vijf minuten na de 3e voorsprong van Robur wist Lucas wederom de gelijkmaker te scoren op aangeven van Floris. 6 Doelpunten in een half uur…snapt u de titel van het verslag…? Er zaten mooie aanvallen en doelpunten bij, maar beide trainers kregen er een paar grijze haren bij als het gaat om hoe er in bepaalde situaties verdedigd werd.

In de rust een dilemma… Aangezien we het veel lastiger hadden dan we nodig achtte en de spelers vol vertrouwen hadden in het kunnen winnen van de wedstrijd werd besproken of we de opstelling moesten “repareren” of dat we moesten vasthouden aan de voor de wedstrijd beloofde speelminuten. Keuzes waar ik als selectietrainer eigenlijk geen moeite mee zou moeten/mogen hebben maar die helaas wel heb. Uiteindelijk is er als groep voor gekozen om de kans om op 4 punten van de Treffers te komen en de 2e plek te behouden te grijpen en vol voor de winst te gaan. Niet Lucas werd gewisseld maar Luca. Ook Mats zou het veld verlaten maar vlak voordat we het veld wilden opzoeken gaf Thijmen aan dat hij te veel last van zijn knie had. Hierdoor bleef Mats toch in het veld en ging de bewaking regelen over de snelste aanvaller van Robur. Floris ging in het centrum orde op zaken stellen met zijn duelkracht en Mats en Daan Haanappel kwamen erbij om de rechterkant sterker te maken.

In de tweede helft een stuk minder doelpogingen en dus ook minder doelpunten. Het spel werd meer een krachtsinspanning en de lopende aanvallen werden aan beide zijden minder. Het spel werd ook wat grimmiger en er ontstonden kleine woordenwisselingen en kleine opstootjes zonder dat het tot een handgemeen uitliep. Dat zouden beide trainers ook betreurd hebben aangezien er een vriendschappelijk band is ontstaan sinds de thuiswedstrijd. Echter vanuit die irritaties ontstond zich een situatie waarbij de scheidsrechter het nodig vond om VIOD een vrije trap mee te geven. Meer een optelsommetje van fysieke handeling van deze speler dan echt een overtreding. De vrije trap werd door Mart perfect genomen en Lucas mocht tot zijn eigen verbazing helemaal vrij inkoppen op de 5 meter lijn. Voor het eerst op voorsprong vandaag; dat voelde bevrijdend. Gezien de krachtsinspanning van woensdag en de weerstand die we vandaag mochten ondervinden van het herrezen Robur waren we niet van plan veel risico te gaan leggen in mooie opgebouwde aanvallen. Robur besloot 1 op 1 te gaan spelen en dat was voor ons het teken de lange bal te gaan hanteren om te proberen er heel snel 1 bij te prikken vanuit die situatie.

Helaas lukte dat niet en achterin “hielden we het droog”. Met Thom, Derek/Sven, Floris en Mats was er niets meer te behalen voor de sterke aanvallers van Robur en dat is gezien het aantal doelpunten dat deze ploeg na de winterstop wist te produceren (15 in 4 wedstrijden) een prima 2e helft dus. De boys van trainer Bas van den Bergh zullen zich ongetwijfeld gaan handhaven en we gaan ervan uit elkaar volgen seizoen weer te ontmoeten in de Hoofdklasse. Hoe het ook zal gaan verlopen, beiden mogen we concluderen dat we een prima seizoen hebben waarin er veel groei is aangetoond en daar doen we het voor.

Met sportieve groet,

Patrick Willemsen

Trainer/ Coach VIOD JO15-1