Zaterdag 14 april speelde VIOD JO15-1 de thuiswedstrijd tegen Juliana ’31 uit Malden. Al na 3 minuten lag de bal bij de gasten in het mandje nadat een strakke corner van Lynn door Lucas werd klaargelegd voor Lars die de bal tegen de touwen joeg. In de tweede helft wist Juliana de bal vanuit een vrije trap in onze 16 te krijgen. Aangezien twee spelers de bal niet goed wisten in te schatten kreeg de spits van Juliana een cadeautje welke hij gewillig accepteerde.

Aangezien wij in de eerste helft alleen twee keer de paal wisten te raken en in de tweede helft niets meer wisten te creëren behalve een hoog “vuurpijlgehalte” bleven we thuis voor het eerst steken op een gelijkspel in de competitie.

De uitwedstrijd bij Juliana was destijds een pittige. We wisten nog goed dat het een ploeg was met weinig echt grote spelers maar de felheid die er destijds getoond werd lag ons nog vers in het geheugen. We wisten dus eigenlijk op voorhand wat voor een wedstrijd het zou worden. Na de uitschakeling door Eibergen in de Achterhoek Cup en de onterechte nederlaag van vorige week in en tegen Barnveld was het tijd weer eens te winnen en onze ongeslagen status in de competitie thuis te handhaven. Luca speelde vandaag mee met Jo15-2 dus was afwezig. De blessures zijn in de Jo15 en Jo17 lichting enorm op dit moment dus we werden geacht onze trainingsmaatjes op woensdag te helpen door een speler uit te lenen. Om toch 3 wissels te hebben nam Thijmen Bod van Jo13-1 zijn plaats in op het wedstrijdformulier. De blessure van Mart lijkt dan vooralsnog mee te vallen maar voetballen zit er voorlopig nog niet in.

We begonnen dus perfect aan de wedstrijd. Een voorsprong in de 3e minuut zou vertrouwen moeten geven op een goed resultaat. We gingen er eens goed voor zitten met zijn allen en de camera draaide naar volle tevredenheid. Al snel zagen we dat de tegenstander een 4-4-2 opstelling op de mat legde waardoor Mats vanaf de 4 positie iets verder vooruit zou gaan voetballen op de diepste middenvelder van Juliana. In principe kwamen we hierdoor in onze favoriete opstelling 3-4-3 met een ruit op het middenveld te staan alleen werd dat in balbezit niet echt goed uitgevoerd. De “punt naar voren” werd niet gemaakt en de “punt naar achteren” was niet actief genoeg in balbezit. Hierdoor bleven we als het ware in een 4-3-3 hangen terwijl de mogelijkheden er waren om meer met het middenveld te doen. Tot aan de rust speelden we nog op een acceptabel niveau en werden er een aantal kansen gecreëerd met name op de linkerkant. Meer dan twee schoten op de paal van Floris en een optisch overwicht leverde het echter niet op en met slechts een 1-0 voorsprong werd de ranja op gezocht.

‘De dribbels van achteruit moesten door eenieder “met een plan” worden uitgevoerd’

In de rust werden de “punten van zorg” besproken en kwamen we tot de conclusie dat het gebrek aan beleving en wil tot strijden, iets waarvan we vorige week vonden dat het een beetje als een deken over de ploeg hing, vandaag gelukkig niet aanwezig was. Dat liet de tegenstander ook niet toe want met name de middenvelders waren erg fel. We kwamen tot de conclusie dat we meer moesten doen met het feit dat de tegenstander met 2 spitsen speelde. Mats moest dominanter zijn in de opbouw, als een soort “6” gaan voetballen en actief om ballen gaan vragen. De dribbels van achteruit moesten door eenieder “met een plan” uitgevoerd worden want het waren nu vaak “kip zonder kop” loopacties die niets anders dan balverlies opleverde. Lynn moest meer proberen in balbezit te komen in de ruimte tussen ons middenveld en de spits, zonder daarbij de passlijn naar Lucas af te snijden en zo werden er nog wat bruikbare tips meegegeven die al dan niet in dank werden aanvaard…

‘Het “vechtvoetbal” kreeg de overhand en het aantal lange ballen’

Al na 5 minuten in de 2e helft stond de stand weer gelijk. Een vrije trap vanaf een erg ruime afstand belande op de rand 16 waar de eerste speler onder de bal doorliep, na de stuit liep de 2e speler van VIOD onder de bal door waardoor de spits verrast opkeek en Niels klopte in de verre hoek. Derek en Daan Haanappel, in de ploeg gekomen voor Thijmen Raben en Daan Mombarg waren amper aan de bal geweest en het was dus alweer gelijk. Wat er zich het laatste half uur op het hoofdveld afspeelde ging steeds minder op verzorgd voetbal lijken en werd een aaneenschakeling van (gemene) overtreding waarbij Juliana waarschijnlijk wel als winnaar van het veld is gekomen. Daar waar de scheid in de 1e helft veelvuldig af floot zodra er maar iemand in de rug van een speler verscheen, was het een gelijksoortig fluitje en niets meer dan dat bij een aantal bewuste vieze overtredingen van Juliana spelers. Het was een klein mirakel dat er geen kaarten tevoorschijn kwamen in de ze wedstrijd.

‘ “Gelukkig” hebben we de beelden nog ‘

Het “vechtvoetbal” kreeg de overhand en het aantal lange ballen, hoe treurig ook, nam toe. Van achteruit werd werkelijk iedere bal met 0% idee naar voren gerost in de hoop dat er iets mee gedaan kon worden. Tot wanhoop van de bank kan ik u zeggen, want dit is absoluut niet zoals we willen spelen met dit team. Daar doen we onszelf gewoonweg mee te kort. Maar blijkbaar is strijden, flinke duels uitvechten én op verzorgd aanvalsspel willen focussen niet iets dat erg makkelijk is. Het leverde ons in ieder geval niéts op aan mogelijkheden maar enkel en alleen vermoeide spelers die telkens moesten omschakelen. Een tweetal te korte breedtepasses werden gelukkig niet afgestraft door Juliana anders was het nog pijnlijker geworden. “Gelukkig” hebben we de beelden nog en deze zullen we aandachtig bespreken met bepaalde/bepalende spelers. Wat er vandaag de 2e helft vertoond werd was wellicht hartverwarmend wat inzet betreft, iedereen gaf wat dat betreft in ieder geval thuis, maar doet te kort aan dat wat we met dit team op de mat moeten zouden kunnen brengen.

De komende twee weken spelen we uitwedstrijden tegen VDZ in Arnhem, altijd lastig voor VIOD om daar fatsoenlijk te presteren, en daarna de topper in Groesbeek. We gaan er alles aan doen om de tweede plek te behouden en zullen onze huid duur gaan verkopen. Hopelijk met beter voetbal dan vandaag zodat de ouders weer iets moois voorgeschoteld krijgen en met een beter gevoel dan vandaag naar huis kunnen gaan.

Met sportieve groet,

Patrick Willemsen

Trainer/ Coach VIOD JO15-1