Superjonge talenten van VIOD maken overstap naar De Graafschap

Zoë Banning, Stef Kuijpers en keeper Robin Theissen gescout en goed bevonden

door John van der Kamp

DOETINCHEM – Profclubs uit de regio, zoals De Graafschap, Vitesse en FC Twente zoeken steeds vaker superjonge voetbaltalenten. De amateurverenigingen uit de Achterhoek zien tijdens de zaterdagochtenden vele scouts van deze profclubs langs de lijn, die opzoek zijn naar het talent. Om deze jonge talenten aan het werk te zien, moeten de heren vroeg op pad. De wedstrijden van de F-pupillen starten soms al om half negen. Onopvallend staan ze langs de lijn en zijn op zoek naar spelers die geschikt zijn voor hun jeugdopleiding. De spelers, in de leeftijd t/m 10 jaar, die bij de scouts opvallen, worden in de gaten gehouden en maken kans op een uitnodiging voor extra aantal trainingen. Zo ook bij De Graafschap. Drie talenten van VIOD waren tijdens het afgelopen seizoen uitgenodigd om de steunpunttrainingen op sportpark De Bezelhorst te volgen en hoopten op een goede afloop: ‘worden uitverkozen voor een selectieteam’. Een droom van menig jong voetbaltalent.

Zoë Banning De Graafschap O11

De scouts van De Graafschap hadden anderhalf jaar geleden de 10-jarige Zoë Banning al op het oog en de vorderingen van de aanvaller van VIOD JO11-3 waren dit seizoen niet onopgemerkt gebleven. “De vorige keer ging ik niet door, toen was ik net niet goed genoeg. Nu gelukkig wel. Ze hielden mij goed in de gaten en hadden beloofd als ik geselecteerd zou worden, dit bij mij thuis komen vertellen. Toen ik uit school kwam, waren Iwan Geurts en Dennis te Braak er, en zij vertelden mij dat De Graafschap mij graag wil hebben”, vertelt de dolgelukkige Zoë Banning, die inmiddels al in training is bij de Superboeren en aankomend seizoen gaat uitkomen voor het team O11. Zoë is een trouwe supporter van de Graafschap en gaat al drie seizoenen lang samen met zijn vader en broer Beau naar iedere thuiswedstrijd. Jammer vindt hij, dat keeper Bednarek niet meer uitkomt voor De Graafschap. “Ik vind hem de beste speler van het afgelopen seizoen”, voegt Zoë toe en kiest Real Madrid als beste club van de wereld. “De beste speler is Ronaldo, die speelt met mijn favoriete rugnummer zeven. Ik hoop dat ik bij De Graafschap ook dat rugnummer krijg”.

Stef Kuijpers De Graafschap O10

De nog 8-jarige Stef Kuijpers is ook geselecteerd door De Graafschap. Vanaf zijn zesde jaar is hij bij VIOD komen voetballen. Na de HMQ-cup speelde hij eerst in het team VIOD JO9-4. Afgelopen seizoen maakte hij de successen mee bij het team O9-1 en scoorde de beslissende strafschop in de bekerfinale om de District Beker. Stef is een aanvaller, een echte spits die aan de lopende band scoort. Hij is gek van De Graafschap en ontving de uitnodiging voor de proeftrainingen per brief. “Ik heb dit seizoen heel veel gescoord en wel tien keer met m’n hoofd. Met mijn vader en opa, en ook met mijn broer Jort, gaan we naar iedere wedstrijd van De Graafschap toe. Na school kwam ik met mijn moeder thuis en toen zag ik een brief van De Graafschap bij de post liggen en daar stond in dat ik gescout werd en een paar trainingen mee mocht doen. Mijn vader was nog niet thuis en die heb ik verrast met de brief, die was ook heel blij voor mij. Na drie trainingen kreeg ik te horen dat ik voor De Graafschap O10 geselecteerd ben”, aldus Stef Kuijpers, die dit goede nieuws ook op zijn school De Zonneboom heeft verteld.

Robin Theissen De Graafschap O10

VIOD O9-2 keeper Robin Theissen komt aankomend seizoen uit voor De Graafschap O10. Het volgen van trainingen bij de Gelderse Keepersschool van Edwin Susebeek en de trainingen bij VIOD o.l.v. Arie Kersten hebben de basis gelegd voor dit succes. Tijdens de steunpunttrainingen met keeperstrainer Jordy Rondeel werd de 8-jarige Robin toegevoegd bij de keepers O9 en O10. Na de laatste keeperstraining kreeg Robin te horen, dat hij is uitverkozen om aankomend seizoen bij De Graafschap O10 onder de lat komt te staan. “Ik kreeg die dag na de training in een kort gesprek met Iwan Geurts te horen dat ik bij De Graafschap mag komen keepen. Mijn papa en mama waren daar ook bij”, vertelt Robin Theissen met een glimlach. Over keepers weet Robin alles te vertellen en spreekt de lichte voorkeur uit voor de clubs Barcelona en Bayern München. ”Bij Barcelona is Marc-André ter Stegen de keeper. Bij Bayern was Manuel Neuer geblesseerd, maar is nu weer fit. Maar mijn voorbeeld is David de Gea van Manchester United”, vult Robin aan, die een echte fan is van De Graafschap. De trainingen bij de Gelderse Keepersschool blijft Robin aankomend seizoen volgen. Als de uitwedstrijd op zaterdag is, dan wordt op zondag daar getraind.

De jeugdopleiding van VIOD is trots, dat deze drie jongens deze fantastische overstap gaan maken en wensen hen het allerbeste toe.

tekst: John van der Kamp

foto’s: Monique Banning Fotografie

Drie superjonge VIOD-talenten die de overstap gaan maken naar De Graafschap. v.l.n.r. Stef Kuijpers, Robin Theissen en Zoë Banning. Foto: Monique Banning Fotografie