Tijd tot 90 jarig bestaan!

Dagen:
Uren:
Minuten:
Seconden:

FAQ Ouders

Wie is mijn aanspreekpunt?

De teambegeleiding is het eerste aanspreekpunt voor ouders. De teambegeleiding wordt door Viod geïnformeerd over zaken die voor het team van belang zijn. Bij bijna alle teams start de teambegeleiding een groepsapp met ouders. Aanspreekpunt voor de teambegeleiding zijn de leeftijdscoördinatoren. De primaire taak van de leeftijdscoördinator is dat er een wedstrijd gespeeld kan worden. Naast leeftijdscoördinatoren, heeft Viod ook technisch coördinatoren. Zij zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van het voetbaltechnische beleid. Alle coördinatoren zijn onderdeel van de Jeugdopleiding, die wordt voorgezeten door het Hoofd Jeugdopleiding. Het Hoofd Jeugdopleiding legt verantwoording af aan het bestuurslid Jeugdzaken. Als je (nog) niet weet wie de teambegeleiding is, is de leeftijdscoördinator het aanspreekpunt. De actuele gegevens van de leeftijdscoördinatoren staan op de website (www.vv-viod.nl).

Wanneer zijn de wedstrijden?

Wedstrijden worden over het algemeen gespeeld op de zaterdag. De KNVB bepaalt op welke dagen een wedstrijd wordt gespeeld. De thuisspelende club bepaalt de aanvangstijd. Bij de meeste clubs geldt: hoe jonger de spelers, hoe eerder op de dag er gespeeld wordt. De teambegeleiding krijgt een week voor de wedstrijd het speelschema doorgestuurd (vanuit de wedstrijdsecretaris van Viod). Daarop staat welk team hoe laat speelt. Iedereen kan het actuele speelschema ook bekijken via de app Voetbal.nl.

Hoe zit het met afgelastingen van wedstrijden?

Tegenwoordig komt het nog zelden voor dat de KNVB een compleet district afgelast. Dat betekent dat de thuisspelende vereniging dit bepaalt. Elke vereniging heeft een consul die door de KNVB is geaccordeerd. Deze consul bepaalt op basis van een aantal criteria (onder andere de veiligheid van de spelers) of er op een veld gevoetbald kan worden. Afgelastingen worden direct op de website van Viod gepubliceerd.

Hoe zit het met afgelastingen van trainingen?

Op het trainingsveld kan in principe altijd worden gevoetbald. De trainer bepaalt of het verstandig is om te voetballen. Wedstrijdvelden worden afgekeurd door de beheerders van het sportpark. Deze informatie wordt dan door Viod gedeeld met alle teambegeleiders. Zij communiceren dit met ouders.

Hoe laat moet je aanwezig zijn voor een wedstrijd?

De teambegeleiding weet hoe laat en waar er gespeeld wordt en bepaalt de tijd waarop spelers aanwezig moeten zijn. Vaak is dat een half uur tot een uur voor aanvang van de wedstrijd. Bij uitwedstrijden moet daar dan de reistijd bij worden opgeteld.

Hoe laat moet je aanwezig zijn voor een training?

De trainer bepaalt hoe laat spelers aanwezig moeten zijn voor een training.

Waar moet mijn kind zich melden voor een wedstrijd?

Voor thuiswedstrijden hangt in de hal bij Viod een tv met daarop informatie over welk team in welke kleedkamer zit. Vaak weet een teambegeleider dit vooraf ook al. In de app Voetbal.nl staat deze informatie op de wedstrijddag ook vaak vermeld. Bij uitwedstrijden wordt vaak verzameld op de parkeerplaats bij de Plus of bij Viod. De teambegeleiding bepaalt dit.

Waar moet mijn kind zich melden voor een training?

Bij de jongste jeugd (t/m O11) wordt bij trainingen meestal geen gebruik gemaakt van een kleedkamer. Spelers komen in trainingskleding naar het sportpark en melden zich direct op het veld. De teambegeleiding weet op welk veld getraind wordt. Er is wel een kleedkamer beschikbaar. De begeleiding weet welke dat is.

Hoe zit het met douchen?

De jongste jeugd doucht na een training meestal thuis. Ouders wachten kinderen op na de training en nemen hen dan direct mee. Na wedstrijden is douchen in principe verplicht. Als dat niet gebeurt, dan graag in overleg met de teambegeleiding.

Waarom is douchen op de club na een wedstrijd zo belangrijk?

  • Door bezweet op de fiets te stappen, koel je erg af.
  • Door koud zweet ontstaan makkelijker infecties.
  • Afvalstoffen in de spieren worden sneller afgevoerd als je direct een warme douche neemt.
  • Door snel te douchen blijven de haarvaten langer open staan. Dit is gunstig voor de werking van de huid.
  • Samen douchen bevordert het teamgevoel.

Mogen de ouders in de kleedkamer?

Kinderen tot en met O9 hebben vaak hulp nodig bij het aan- en uitkleden. Deze hulp wordt geboden door ouders. Omdat het krap is in de kleedkamer is het raadzaam om niet meer dan één ouder per kind in de kleedkamer te hebben en als het mogelijk is, broertjes en zusjes buiten te laten. Als spelers aangekleed zijn, kunnen ouders de kleedkamer verlaten, zodat de spelers met de teambegeleiding zich rustig kunnen voorbereiden op de wedstrijd. In de rust is er geen reden voor ouders om in de kleedkamer aanwezig te zijn. Laat de spelers dan alleen met de teambegeleiding.

Wanneer zijn de trainingen?

Bij Viod krijgen alle teams de gelegenheid om 2x per week te trainen. De maandag tot en met de donderdag zijn de trainingsavonden. Ook hier geldt: hoe jonger de speler, hoe eerder op de avond getraind wordt. De club bepaalt welk team op welke dag en op welk tijdstip traint. Omdat er veel teams zijn die moeten trainen, is dit vaak een lastige puzzel en is er weinig ruimte om te schuiven. De teambegeleiding wordt door Viod geïnformeerd over de trainingstijden. De teambegeleiding communiceert dit met de ouders.

Welke materialen moet ik zelf regelen?

Viod heeft voor alle teams sponsorkleding. Dat betekent dat Viod een wedstrijdshirt en wedstrijdbroek ter beschikking stelt. Deze mogen alleen gedragen worden tijdens Viod-wedstrijden. Daarnaast krijgen alle spelers van Viod een presentatiepak (trainingsbroek en trainingsjasje). Hiervoor betaal je 50,- borg die wordt teruggegeven als het pak weer wordt ingeleverd. Dit presentatiepak is alleen bedoelt voor wedstrijddagen. Voetbalschoenen, scheenbeschermers, sokken en sporttas moet door de speler zelf worden geregeld. Viod-sokken zijn te koop in de kantine.

Wat kan ik bijdragen?

Viod is een vereniging en een vereniging draait op vrijwilligers. Om wedstrijden en trainingen mogelijk te maken, moeten veel zaken geregeld worden: trainingschema maken, wedstrijden plannen, velden bijhouden, tegenstanders ontvangen, scheidsrechters werven en inplannen, wedstrijden fluiten, kantine bemannen, schoonmaken, ballen oppompen, hesjes en petjes regelen, wedstrijdcoördinator beschikbaar hebben, leiders aanstellen, goaltjes klaarzetten, communiceren met de knvb, met tegenstanders, teambegeleiding en leden, etc, etc. Al deze taken worden uitgevoerd door vrijwilligers. Hoe meer vrijwilligers we hebben, hoe makkelijker het voor ons allemaal wordt.

Wat wordt er van mij als ouder verwacht?

De teambegeleiding regelt heel veel zaken voor een team. Deze teambegeleiding wordt bijna altijd geformeerd vanuit ouders (meestal 2 of 3). Van de overige ouders wordt verwacht dat de kinderen op tijd aanwezig zijn voor trainingen en wedstrijden. Er zijn bepaalde taken in het team, die door teambegeleiding en ouders moeten worden geregeld. Meestal worden deze taken gerouleerd. Denk hierbij aan het wassen van de teamkleding en het rijden naar uitwedstrijden. Omdat ook de bezetting van de kantine altijd een hele puzzel is, wordt van teams verwacht dat zij 1 of 2 keer per jaar een ochtend of middag helpen in de kantine. Verder wordt er van ouders verwacht dat zij de spelers op een positieve manier stimuleren en de coaching aan de teambegeleiding overlaten.

Hoe zit het met wassen?

De teamkleding wordt gezamenlijk gewassen. Dit voorkomt dat er kleurverschil ontstaat tussen de shirtjes. Maar belangrijker nog, op het moment dat spelers afwezig zijn bij een wedstrijd, is de kleding voor hun vervangers (uit andere teams) nooit een probleem. Vaak stelt de teambegeleiding een roulatieschema op, waarbij ouders om de beurt de hele teamtas wassen.

Wie rijdt er naar uitwedstrijden?

De teambegeleiding regelt indien nodig dat er een schema komt om te rijden naar uitwedstrijden. In principe heb je aan 4 auto’s genoeg om een heel team te vervoeren. Vaak zijn er echter meer ouders beschikbaar. Extra support is altijd welkom.

Waar kunnen ouders staan tijden trainingen en wedstrijden?

Tijdens wedstrijden kunnen ouders langs de lijn staan. Als een veld een omheining heeft, ga dan achter de omheining staan. Als er geen omheining is, zorg dan dat spelers voldoende ruimte hebben om te voetballen. Ga bij de pupillen liever niet achter de goal staan. De meeste keepers vinden dat niet prettig. Tijdens trainingen kunnen de ouders langs de lijn toekijken. Het is niet de bedoeling dat ouders binnen de lijnen staan.

DOWNLOAD FAQ vv VIOD HIER